Jean Bodin |
08-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Jean Bodin1530-1596 yılları arasında ya*şamış Fransız iktisatçısı ve politik filozofu Temel eserleri: Methodus ad Facilem Histo*riarum Cognitonem [Tarihi Kolay Kavra*manın Yöntemi]; Six Livres de la Republi*que [Cumhuriyet Üzerine Altı Kitap] Bodin, felsefesi egemenlik kavramı üze*rinde yoğunlaşan bir siyaset filozofu olmak*la birlikte, öncelikle tarih alanındaki görüşle*ri ve araştırmalarıyla ün kazanmıştır Daha doğrusu, o politikanın doğasıyla ilgili olarak kuşatıcı bir empirik resme ulaşabilmek için, tarihsel karşılaştırmaları kullanmış ve bu bağlamda, "eskilerin öteye beriye, şuraya buraya dağılmış yasalarını bir araya getirip bir sentez yapmamızı sağlayan şeyin" tarih olduğunu söylemiştir Ona göre, tarih en iyi politik rehber olup, "evrensel hukuğun en iyisi, tarihin bağrında saklıdır" Bir mutlakiyetçilik teorisyeni olup Hob*besu birçok bakımdan önceleyen Bodin, devletin kiliseden bağımsızlaşması sürecine de önemli katkılar yapmıştır Egemenlik kavramını ayrıntılı olarak inceleyen Bodin, egemenliğin sürekli olması ve iktidarı hayat boyu kullanan hükümdarların vicdanına bağlı bulunması gerektiğini düşünmüştür Ona göre, üç tür yönetim tarzı vardır: De*mokrasi, aristokrasi ve monarşi Bodin bun*lardan en iyisinin monarşi olduğunu söyler Daha doğrusu, Bodin için ideal devlet, gene*1m iyiliği için aristokratik ve demokratik yö*netim yapılarını kullanan monarşik devlettir Zira doğaya ve doğanın yasalarına en uygun olan rejim monarşidir; monarka yar*dım etmek üzere, en yetenekli kimselerin en iyi bir biçimde seçilebilmesini yalnızca mo*narşi sağlar Başlıca amaç adalet düzeninin kurulmasıysa eğer, "soylularla sıradan in*sanları" gerçek bir toplumsal birlik içinde bir araya getirmeyi mümkün kılan biricik rejim, Bodine göre, yine monarşidir Bodinin istediği, özlediği mutlak monarşi, keyfi bir yönetim tarzı değildir, çünkü onda vergileri kabul ya da reddeden bir parla*mento, korporasyonlar kurullar ve hüküm*darla uyruklar arasında bir dizi ara kuruluş, vardır |
|