|  | Koreografi |  | 
|  08-22-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   KoreografiKoreografi adım tasarımcılığı, dans besteciliğidir  Kelime  Yunancadan gelir  Yunan dili  3000 yıllık bir geçmişi olan Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dildir  Antik Yunanca Klasik Yunan uygarlığının dili olarak kullanılmıştır  Modern Yunanca Antik Yunancadan oldukça farklı olmakla beraber köken olarak ona dayanır  Yunanca, Yunan alfabesi kullanılarak yazılır  Modern Yunanca dünyada, çoğu Yunanistan'da yaşayan yaklaşık 12 milyon kişinin anadilidir  Antik Yunan Antik Yunanistan tiyatrosunda Tiyatro, çeşitli tiyatro gösterilerinin izleyici önünde oynandığı yere denir  Tiyatro sözcüğü Yunancada "seyirlik yeri" anlamına gelen teatrondan türetilmiş, dilimize İtalyancadaki teatro sözcüğünden geçmiştir  Tiyatro, hayatta gelip geçmiş veya olabilecek ya da tümüyle imgesel olayların belli yerlerde, yetenekli kişilerce (artistlerce) seyirciler önünde canlandırılması sanatıdır  İçinde bu sanatın gösterildiği yapıya tiyatro, burada temsil edilmek üzere hazırlanmış yazıy koroda bulunan insanların hareketlerini belirleme şeklinde ortaya çıkmıştır  Daha sonra dans esnasında adım ve hareketleri belirleme şekline dönüşmüş ve bu şekilde yaygınlaşmıştır  Bu işi yapanlara koreograf denir  Bu sözcük günümüzde dansın kurgusunu, yapısını, adım düzenini ve bu adımlara bağlı hareket akışını anlatmak için kullanılır  Buna dansın bestesi de denilebilir  Bunun dışında, savunma sporlarında veya sahne sanatlarında, hareket akışını anlatmak için de kullanılmaktadır  Adım tasarımının uzunluğu basit bir iki adım olabileceği gibi, birçok sanatçı tarafından, belli bir konuyu anlatmak için yazılmış, birkaç saat uzunluğunda bir opera veya bale gösterisi de olabilir   Tasarımcı, adım düzenini tasarımını çoğunlukla, müzisyen bir besteci ile çalışarak oluşturur  Hazırlanan tasarımın kağıt üzerine aktarılmasına hareketlerin notalandırılması (Tanznotation) denir  Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Koreografi maddesinden kopyalanmıştır  Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir  | 
|   | 
|  | 
|  |