![]() |
Engelli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() EngelliUluslararası Engelli Simgesi Engelli 1-) Engelle karşılaşan 2-) Doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel/zihinsel/ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi ![]() ==Engelli (mi?) Özürlü (mü?) engelli Sakat (mı?): Her biri farklı anlam ifade etse de, toplumun geneli tarafından aynı anlamdaynış gibi kullanılmaktadırlar ![]() Oysa `sakat` kelimesi vücudunda hasta veya eksik bir uzuv/organ olma halini (yani fizyoanatomik bir durumu) ifade ederken, `engelli` kavramı, günlük yaşama dair temel (eğitim, ulaşım, erişim vb) planlamalar yapılırken (herkesin göz önüne alınmaması sonucu) sakatların mağdur duruma düşürülmesini ifade eder ![]() Bir başka ifadeyle, herkesin kolayca yararlandığı (Negatif) haklardan (toplu ulaşım, eğitim, kamu binalarından/hizmetlerinden vb ![]() ![]() Günümüz sosyal bilimlerinde konuyla ilgili iki temel bakış açısı vardır ![]() ![]() Medikal Model, `sakatlığı olan bireye` ya da sakat kişinin yaşantısına değil, `sakatlığa` odaklanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü 10-16 Mayıs da Türkiye Sakatlar Haftası olarak ilan edilmiştir ![]() ==Engelli Hakları/Hareketi: engelli Engelli hakları kavramı engelli kişilerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlar ![]() ![]() ![]() Kalkınmış ülkelerde engellilikle ilgili gündemde artık engellilerin bakımının mali boyutu değil, onların toplum hayatının her boyutuna katılıp katkıda bulunabilmesine olanak sağlama konusu vardır ![]() Şöyle de söylenebilir aslında: Dil yaşayan bir şeydir ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani evet, biz sakatız, ama sakatlığımızın bir önemi yok ve sakatlığımızın öne çıkarılmasını istemiyoruz ![]() ![]() Bir anlamıyla `engelli` demek, topluma dönüp: "birileri rahat değil!" demek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ==M ![]() ![]() ![]() Milli Eğitim Bakanlığı, (tüm öğrencilerin birarada olduğu Karma Eğitim veren okulların yanı sıra) aşağıda temel başlıkları sıralanan kurumlarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti vermektedir ![]() [http://orgm ![]() ![]() ![]() ![]() - Görme Engelliler Okulları - İşitme Engelliler İlköğretim Okulları - İşitme Engelliler Meslek Liseleri - Ortopedik Engelliler İlköğretim Okulları - Ortopedik Engelliler Meslek Liseleri - Eğitilebilir Zihin Engelliler Okulları - Öğretilebilir Zihin Engelliler Okulları - Yetişkin Zihin Engelliler İş Eğitim Merkezleri - Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri - Kaynaştırma Okulları - Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) - Hastane İlköğretim Okulları - Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) Türkiye`de Engelliler== Engellilerin engelsiz yaşama taleplerinin artması ve toplumun giderek bilinçlenmesine paralel olarak toplum hayatına katılmalarını kolaylaştıracak kanun, yönetmelik ve kurumlar çoğalıp gelişmektedir ![]() ![]() İş Kanunu, orta boy işletmelere, engelli işçilere uygun iş verme zorunluluğu getirir; İl Özel İdaresi Kanunu, özürlülerin oy kullanmasına yönelik kolaylıkları düzenler; 25369 sayılı yönetmelik, işyeri bina ve eklentilerinde alınacak sağlık ve güvenlik önlemlerini belirtir ![]() İstanbul`da Bakırköy ve Kadıköy yerel yönetimleri engellilere yönelik hizmetler sunmaktadır ![]() Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve İşitme Engelliler Spor Federasyonu engellilerin spor faaliyetlerine katılmalarına önayak olan kuruluşlardır ![]() ![]() Türkiye`de engellilere yardım amacıyla kurulmuş pek çok vakıf mevcuttur ( Vakıf listesi) ![]() ==Tıp== Tıpta fizik tedavi (fizyoterapi rehabilitasyon) sakatlıkların fiziksel yolla, ortopedi de cerrahi yolla tedavisiyle ilgilenir ![]() ![]() ![]() ![]() ==Engel Türleri : Engelliliğin çeşitli şekilleri olabilir ![]() ![]() ![]() Ünlü engelliler Engelli pek çok kişi gerekli desteğin sağlanması sayesinde topluma değerli katkılarda bulunmuştur ![]() ABD başkanı Franklin D ![]() fizikçi Stephen Hawking, müzisyen Stevie Wonder, yazar ve siyasi eylemci Hellen Keller örnek verilebilir ![]() Malûlen erken emeklilik : Malûlen emeklilik : http://www ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dış bağlantılar [http://www ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Engelli maddesinden kopyalanmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|