|  | Fakülte |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   FakülteFakülte Alm  Fakultat (f), Fr  Faculté, İng  Faculty  Üniversitelerin alt kuruluşu olup, daha ziyade bilim kollarına göre düzenlenmiş bölüm, ünite  Fen, edebiyat, tıp, hukuk, orman, ziraat, ilahiyat fakülteleri yanında inşaat, mimarlık, elektrik, makina ve maden fakülteleri ayrı ayrı bulunduğu gibi, mühendislik fakültesi olarak beraberce de bulunabilirler  Biraraya geldiklerinde üniversiteyi meydana getirirler   Her ne kadar ilmi kuruluşların teşkili çok eskiye dayanmakta ise de, fakülte ve bununla beraber, üniversitenin bugünkü anlamdaki ilk kuruluşu Abbasiler zamanında Bağdatta görülmektedir  İlk üniversite Fasın Fez şehrinde bulunan Kayrevan Üniversitesi olup, 859 yılında kurulmuştur  Nizamiye Medresesi, 13 Ekim 1065te Bağdatta kuruldu  İznik Medresesi, 1331de Osmanlıların kurduğu ilk üniversitedir  Abbasiler zamanında Harun Reşidin ilme verdiği kıymet sonucu bu müesseseler kendi devrinde daha da ileri bir gelişme gösterdi  Bunun yanında İspanyadaki Endülüslerin bu çeşit kuruluşları ise, oldukça ileri seviyedeydi  Avrupalı talebelerin sarık ve cübbe giyerek buraya tahsile gelmesi yaygındı  Avrupada ilmi müesseseler bu üniversitelerin tesiriyle kurulup gelişti   Günümüzde fakültelerin başında üniversite rektörü tarafından teklif edilip yüksek öğretim kurulu tarafından seçilen dekan bulunur  Dekan yeni Yüksek ÖğretimKanununa göre, her türlü yetki ve sorumluluğa sahip kişidir  Bir veya iki tane yardımcısı vardır  Yönetim ve öğretim işlerinde, fakülte öğretim üyeleri (yardımcı doçent, doçent ve profesör) tarafından seçilen "Yönetim Kurulu" ve "Fakülte Kurulu" dekanın başkanlığında karar verir  Üniversitedeki fakültelerin paralel çalışmalarını sağlamak için fakültedeki her iki kurul da üniversite senatosuyla sıkı münasebet halinde bulunurlar  Fakültede öğretim üyeleri yanında araştırma görevlileri de vardır  Bunlar araştırma ve öğretim konularında yardımcı olarak çalışırken doktora da yaparlar  Öğretim görevlileri ise, fakültenin devamlı elemanları olmayıp, ihtiyaç duyulan dersleri yürütmek üzere belli bir süre için görevlendirilen kimsedir   Fakültenin alt kuruluşu, "bölüm"lerdir  Sayısı fakültenin temsil ettiği ilim kollarına bağlıdır  Bilim dallarının birleşmesinden "ana bilim" dalları meydana gelir  Her bilim fakültede "Bilim dalı" olarak belirlenir  Burada yeterli sayıda öğretim üyeleri, görevlileri ve araştırma görevlileri bulunur  Yakın bilim dalları birleşerek "Ana BilimDalı"nı teşkil ederler  İlgili ana bilim dallarının birleşmesinden de "Bölüm" meydana gelir   Fakültelerde öğretim yanında araştırma işi de yürütülür  Öğrenciler ise geçici olmakla beraber fakültenin varlığının sebebidir  Günümüzde öğrenciler merkezi yerleştirme ile başarı ve istekleri göz önünde tutularak fakültelere dağıtılmaktadır   Türkiyede, fakülteler ilk olarak Ankara Üniversitesi kuruluş kanunuyla 1931de teşkilatlandırıldı  1933te İstanbul Üriversitesi kuruluş kanunu ile bu üniversitede fakülteler meydana getirildi   1981e kadar üniversiteler kanununda çeşitli değişiklikler yapıldı  6 Kasım 1981 tarihinde yürürlüğe giren 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile üniversiteler çalışmalarını sürdürmektedir Kaynak: Rehber Ansiklopedisi | 
|   | 
|  | 
|  |