![]() |
Enderun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() EnderunBirşeyin iç kısmı, dahili, iç yüzü, harem dairesi gibi anlamlara gelen (26) Enderûn, mülkî, idarî ve diğer önemli kadronun yetiştirildiği yerlerdir ![]() ![]() Sultan İkinci Murad zamanında kurulan Enderun Mektebi gerçek kimliğine İkinci Murad, yedinci Osmanlı padişahı, uzun boylu, beyaz tenli, doğan burunlu ve gayet güzel yüzlü bir padişahtı ![]() ![]() ![]() Fatih Sultan Mehmet zamanında kavuşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() devşirme mektebi olma hüviyetinden çıkarak, devletin korunması için gerekli mülkî ve idarî kadronun eğitimine de yönelmiştir ![]() Eğitim faaliyetine Devşirme, Osmanlı İmparatorluğu'nun ele geçirdiği özellikle Rumeli ve Balkanlardaki Hristiyan topraklardan genç ve yetenekli çocukların toplanarak, sıkı bir eğitim altında üstün bir asker ve yönetici sınfı oluşturma sistemidir ![]() 1909’a kadar devam eden Enderun Mektebi, Türk eğitim tarihinde çok önemli bir yer tutar, dünya eğitim tarihinde Türklerin bir katkısı olarak geçer ![]() Topkapı sarayında bulunan Enderûn Mektebi; Birun (Dış Kısım), Enderûn (İç Kısım) ve Harem bölümlerinden oluşan sarayın, Enderûn kısmında bulunurdu ![]() Bu mekteplere Acemi Oğlanlardan seçilen öğrenciler alınırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Enderun Mektebine Hıristiyan tebânın yetenekli çocukları alınırdı ki bu çocuklar akıllı ve zeki, kâbiliyetli ve de yakışıklı idiler ![]() ![]() ![]() Enderun’da eğitim şu dört konu üzerinde toplanmıştı: Beden eğitimi yapılırdı ![]() Saray işlerini fiili olarak öğrenirlerdi ![]() Yeteneklerine uygun bir sanatta uzmanlaşırlardı ![]() Teorik bir öğretim görerek İslamî bilgilerini artırırlardı ![]() Bu eğitim faaliyetleri bir bütün olarak yapılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi Enderûn, aşağıdan yukarıya doğru 7 (yedi) odadan oluşuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu önemli eğitim kurumu Osmanlı devlet hayatına çok sayıda sadrazam, vezir, yüksek rütbeli asker ve bir çok hattat, şair, müzisyen, ressam ve minyatür ustası yetiştirmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
|