Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
f35, lightning

F-35 Lightning İi

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

F-35 Lightning İi

F-35 Lightning II

F-35A Lightning II

Genel Özellikler

Görev Türü

görev türü

Dönemi

2003-Günümüz ve gelecek

Üretici

Lockheed Martin Havacılık

Northrop Grumman

BAE Systems

Tasarımcı

tasarımcı

İlk Uçuş

15 Aralık 2006

Hizmete Giriş

2014

Hizmetten Çıkış

Durumu

Geliştirme/ön-üretim

Başlıca Kullanıcılar

başlıca kullanıcılar

Diğer Kullanıcılar

diğer kullanıcılar

Üretim Dönemi

üretim dönemi

Üretim Sayısı

üretim sayısı

Tasarım Maliyeti

tasarım maliyeti

Birim Maliyeti

F-35A: 48 milyon $ (ABD Doları)

F-35B: 62 milyon $ (ABD Doları)

F-35C: 63 milyon $ (ABD Doları)

Teknik Özellikleri

Taban Tasarım

taban tasarım

Değişimleri / Türevleri

değişimleri/türevleri

Mürettebat

1

Uzunluk

uzunluk

Yükseklik

yükseklik

Kanat Açıklığı

1065 m

Pali Çapı

pali çapı

Kanat Alanı

kanat alanı

Boş Ağırlık

boş ağırlık

Yüklü Ağırlık

yüklü ağırlık

Azami Hız

azami hız

Menzil

menzil

Uçuş Yüksekliği / Servis Tavanı

uçuş yüksekliği/servis tavanı

Motor

***** Donanımı

***** donanımı

F-35 Lightning II (Türkçe:Yıldırım II) (Joint Strike Fighter / Müşterek Saldırı Uçağı), savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan bir savaş uçağıdır Aynı zamanda ABD'nin son insanlı savaş uçağı projesidir
ABD, deniz ve hava kuvvetlerindeki F-16, A-10, F/A-18(yeni olan E/F "Super Hornet" varyantları hariç), AV-8B'leri İngiltere ise Harrier'ları bu uçak ile değiştirecektir Uçağın üretim projesinde 9 ülke yer almıştır bu ülkeler içinde Türkiye de bulunmaktadır ve bu projeye toplam 11 milyar $ yatırmıştır(alınacak uçakların maliyetleri ile birlikte) Türkiye elindeki F-16'ları bu uçak ile takviye edip değiştirecektir Uçak F-22'de kullanılan teknolojilerden faydalanılarak üretilmiştir Radardaki izi F-22 kadar küçük olamasa bile günümüz uçaklarından düşüktür Bunu sağlamak için ***** istasyonları gövdenin içine saklanmıştır Dikine inip kalkabilmesi için bir modeli de vardır, bu sayede uçak gemilerine ve elverişsiz yerlere rahatlıkla inebilecektir Uçak gemisine inip kalkarken mancınık ile fırlatılabilmesi ve kanca ile yakalanabilmesi için gövde altı saglamlaştırılmıştır Tek kişilik ve tek motorludur

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com