|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ayrıntılı, hesaplamada, katsayılar, maliyet, yöntemi |
![]() |
Ayrıntılı Maliyet Hesaplamada Katsayılar Yöntemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ayrıntılı Maliyet Hesaplamada Katsayılar YöntemiHer işletme belirli bir bölümde faaliyet gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() maliyet, ürün ya da hizmet için yapılmış giderlerin ve özverilerin toplamı veya bir mamul ya da hizmeti satın almak için elden çıkartılan nakit veya herhangi bir varlığın değeridir ![]() Bir işletmede ayrıntılı maliyetlerin hesaplanması için uygulanacak sistem, ürünün cinsine olduğu kadar, işletmenin büyüklüğüne , genel örgüt yapısına ve üretim tekniğine de sıkı sıkıya bağlıdır ![]() ![]() ![]() maliYET analizLERİ Parçalara ayırmak, ayrıntıları tahlil anlamına gelen analiz, maliyete eklenince ve maliyet analizi denilince, maliyeti oluşturan girdileri ürün içinde ayrıntılı olarak hesaplamak ve bilmek gündeme gelmektedir ![]() maliyet analizi; ürün maliyetini oluşturan girdilerin ham madde dışında - ki bu maliyet hesaplarında en kolay hesaplanabilenidir- direkt işçilikler, endirekt işçilikler, genel yönetim ya da genel üretim giderleri ve enerji gibi giderlerin ayrıntılı olarak hesaplanması ve irdelenmesidir ![]() Birçok küçük ve orta boyda işletmeleri olan KOBİ’lerde maliyetlerin ayrıntılarına pek fazla girilmediği, genelde toplam maliyetlerle kararların alındığı ve işlerin yürütüldüğ&am p;uuml; bilinmektedir ![]() ![]() Küreselleşen ya da globalleşen dünyamızda rekabetin kıyasıya yoğunlaştığı, saniye birimlerindeki iyileştirmelerin önem kazandığı göz önüne alınırsa maliyet ayrıntılarının bilinmesi son derece önemli hale gelir ![]() Bunun anlamını “başarı ayrıntılarda gizlidir” deyimi ile öz olarak açıklamak mümkündür ![]() |
![]() |
![]() |
|