|  | Medrese |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   MedreseMedrese, İslam devletlerinde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adı  Medrese kelimesi  Arapça ''ders'' (ﺱﺭﺩ) kökünden gelir  Medreselerde ders verenlere ''müderris'' denir   Hami-Sami Dil Ailesi'nin Sami koluna mensup bir lisan  Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika'da halkın çoğunluğunca, Türkiye ve İran'da ise Arap azınlıklarca kullanılmaktadır  Selçuklular Selçuklular, Türk-İslam devletlerinin en büyüklerindendir  Oğuzların Üçoklar kolunun, Kınık boyuna mensupturlar  10  yüzyılın sonu ile 11  yüzyılın başlarında İslamı kabul ettiler  Selçuklular; Çin'den, Batı Anadolu dahil bütün Ortadoğu ülkeleri, Akdeniz sahilleri, Kuzeybatı Afrika, Hicaz ve Yemen'den Rusya içlerine kadar yayılan hakimiyetin, muazzam bir kültür ve medeniyetin temsilcisidir  Anadolu'ya geldikten sonra çeşitli Anadolu kelimesi Yunanca güneşin doğduğu yer anlamına gelen "Anatoli"dan doğmuştur  Romalılar, kendi topraklarına göre doğuda kaldığından buraya doğu toprağı anlamında Thema Anadolia demişlerdir  Anadolu isminin bir bölge adı olması ise Selçukluların Anadoluya gelmesiyle başladı  şehirlerde çok sayıda medrese inşa ettiler  Osmanlılar devrinde ilk medrese  Orhan Bey  zamanında  İznik'te kuruldu  Daha sonra devletin sınırlarının genişlemesiyle beraber  Bursa ve  Edirne başta olmak üzere pek çok şehirde medreseler açıldı  İstanbul'un fethinden sonra üst seviyedeki eğitim kurumları  başkentte yoğunlaştı   Başlangıçta bütün eğitim faaliyetlerinin yapıldığı kurum olan medreseler, Tanzimat Döneminde yeni mesleki okulların açılması ile sadece din eğitimi verilen okullar haline geldi  Osmanlı devletinin son döneminde medreselerin ders programında ve teşkilat yapısında yeni düzenlemeler yapıldı  Türkiye'de  Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabulünden sonra  16 Mart  1924'te medreseler kapatıldı  Kaynaklar   Vikipedi | 
|   | 
|  | 
|  |