Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mercimek

Mercimek

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mercimek




Mercimek Baklagiller (Leguminosae) Türkiye'de yetiştiği yerler: Güney Anadolu, Ege, Marmara bölgesinde yetiştirilir


20-70 cm boylarında, yumuşak ve ince gövdeli, disk şeklinde meyveleri olan, tek yıllık otsu bir sebze bitkisi Mercimeğin zayıf ve ince bir kök sistemi olup, kökü derinlere inmez Gövdeleri narin olup, dallanır ve bu dallanma yan dallarda da devam eder Bundan dolayıdır ki ana gövde pek belirgin değildir Gövdeleri dik olup, tüylüdür Yapraklar bileşik yapraklar şeklinde olup, yaprak sapının uç kısmı incelmiş ve sülük şeklini almıştır Yaprakçıklar elips şeklinde olup, kenarları düzgündür Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar Meyveleri legümen (bakla) tipinde olup, badır adını alan sarımtrak esmer renkteki şişkin torbalarda gelişir Torba içindeki taneler, mercimek adını alır Şekil itibariyle mercimek taneleri yassı, 0,5 cm çapındaki disk biçimindedirler


Büyüklük, şekil ve renklerine göre isim alırlar: Sultan mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi


Yetiştirilmesi: Mercimeğin ana vatanı Orta Asya olup, bir kurak bölge bitkisidir Yetişeceği toprak sıcak, havalanabilir ve alkali toprak olmalıdır Gıda maddelerince zengin, ağır topraklarda fazlaca yeşil kısım meydana geleceğinden tane verimi azalır Ekim zamanı yazlık ve kışlık olmak üzere iki dönemde yapılır Kışlık dönemde toprak hazırlığı ekim ve kasım aylarında; yazlık dönemde ise şubat ve mart aylarında yapılır Sıra usulü ekimde dekara 6-9 kg, serpme ekimde 9-15 kg tohum atılır Bitki kökleri vasıtasiyle havanın serbest azotunu bağlama kabiliyetinde olduğundan, toprağın azotça zenginleşmesini tabii olarak sağlar Bunun için daha çok fosfatlı gübre kullanılır Fide döneminde toprağın yabancı ottan arındırılması şarttır Bundan dolayı gerekirse mücadele yapılır Badırlar sarardığı zaman hasad edilir Hasaddan sonra bitkiler tarla üzerinde kurutulur Dekara tane verimi 100-140 kg'dır Mercimeğin toplama, büyüme ve olgunlaşma süresi 90-100 gün kadardır 1993 kayıtlarına göre ortalama Türkiye'de 620000 ton mercimek üretilmiştir


Kullanıldığı yerler: Yemeklik önemli bir sebze bitkisidir Zengin nişasta ve bitkisel proteine sahiptir Taneleri kurutulup, kuru bakliyat olarak insan besininde önemli rol oynar Yeşil kısımları da kurutulup hayvan yemi olarak kullanılabilir


Mercimek nadas alanlarının azaltılmasında ekim nöbetine girerek toprağın verimli kılınmasını sağlar


Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.