![]() |
Meryem Suresi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meryem Suresi=19 Meryem Suresi= 1- Kâf, Hâ, Yâ, Ayn, Sâd ![]() 2- Bu, Rabbinin, kulu Zekeriyya'ya olan rahmetini anmadır ![]() 3- Bir zamanlar o, Rabbine gizlice (içinden) yalvarmıştı ![]() 4- Şöyle demişti: "Ey Rabbim! Şüphesiz (artık öyle bir durumdayım ki) benim kemiğim zayıflayıp gevşedi ve başım(ın saçı) bembeyaz alev gibi tutuştu ![]() ![]() 5- "Gerçekten ben, arkamdan yerime geçecek varislerden endişedeyim ![]() ![]() ![]() 6- "Ki bana da mirasçı olsun, Yakub ailesine de mirascı olsun ![]() ![]() 7- (Allah şöyle buyurdu): "Ey Zekeriyya! Şüphesiz biz sana Yahya isminde bir oğlanı müjdeliyoruz ![]() ![]() 8- Zekeriyya: "Rabbim! Karım kısır, ben de son derece kocamışken nasıl oğlum olabilir?" dedi ![]() 9- (Allah yahut Cebrail ona şöyle) dedi: "Dediğin gibidir, (fakat) Rabbin buyurdu ki, bu işi yapmak bana kolaydır ![]() ![]() ![]() 10- Zekeriyya şöyle dedi: "Rabbim! Bana alâmet ver ![]() ![]() ![]() 11- Nihayet (birgün konuşamayınca) mihrabdan kavmine karşı çıktı da onlara "Sabah ve akşam (Rabbinizi) tesbih edin" diye işaret etti ![]() 12- "Ey Yahya! Kitaba kuvvetle sarıl" (dedik) ve daha çocukken ona hikmet verdik ![]() 13- Hem de katımızdan bir merhamet ve (günahlardan) paklık verdik, o çok takva sahibi idi ![]() 14- Anne ve babasına karşı iyi davranan bir kimse idi, zorba ve isyankâr değildi ![]() 15- Doğduğu gün, öleceği gün ve dirileceği gün ona selam olsun ![]() 16- (Ey Muhammed!) Kur'ân'daki Meryem kıssasını da an (insanlara anlat) ![]() ![]() 17- Sonra ailesiyle kendisi arasına bir perde koymuştu ![]() ![]() 18- Meryem: "Ben senden Rahmân (olan Allah) a sığınırım ![]() ![]() 19- Melek: "Ben, sana temiz bir oğlan bağışlamak için, Rabbinin gönderdiği bir elçiyim" dedi ![]() 20- Meryem: "Benim nasıl çocuğum olabilir? Bana hiçbir insan dokunmamıştır ![]() ![]() 21- Melek: "Bu, dediğin gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22- Nihayet (Allah'ın emri gerçekleşti) Meryem İsa'ya gebe kaldı ve o haliyle uzak bir yere çekildi ![]() 23- Sonra doğum sancısı onu bir hurma dalına tutunup dayanmaya zorladı ![]() ![]() 24- Melek, Meryem'e, aşağı tarafından şöyle seslendi ![]() ![]() 25- "Hurma dalını kendine doğru silkele, üzerine devşirilmiş taze hurmalar dökülsün ![]() 26- "Ye, iç, gözün aydın olsun ![]() ![]() ![]() 27- Sonra Meryem onu (İsa'yı) yüklenerek kavmine getirdi ![]() ![]() 28- "Ey Harun'un kızkardeşi! Senin baban kötü bir adam değildi, annen de iffetsiz bir kadın değildi ![]() 29- Bunun üzerine Meryem çocuğu gösterdi ![]() ![]() 30- (Allah'ın bir mucizesi olarak İsa şöyle) dedi: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum ![]() ![]() 31- "Beni, nerede olursam olayım mübarek kıldı ![]() ![]() 32- "Beni anneme hürmetkar kıldı ![]() ![]() 33- "Doğduğum gün, öleceğim gün ve dirileceğim gün selam ve emniyet benim üzerimedir ![]() 34- İşte hakkında (yahudilerle hıristiyanların) ihtilaf edip durdukları Meryemoğlu İsa'ya dair Allah'ın sözü budur ![]() 35- Çocuk edinmek asla Allah'ın şanına yakışmaz ![]() ![]() ![]() 36- "Şüphesiz benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz Allah'tır ![]() ![]() 37- Ne var ki, fırkalar (yahudi ve hıristiyanlar) kendi aralarında ihtilafa düştüler ![]() 38- Bize gelecekleri gün, neler işitecekler, neler görecekler! Fakat o zalimler bugün apaçık bir sapıklık içindedirler ![]() 39- (Ey Muhammed!) İnsanların pişmanlık duyacağı ve işin bitmiş olacağı (kıyamet) günü ile onları uyar ![]() ![]() 40- Şüphesiz biz bütün yeryüzüne ve üzerindekilere varis olacağız ![]() ![]() 41- Kur'ân'da İbrahim'i(n kıssasını da) an ![]() ![]() 42- O, bir zaman babasına şöyle demişti: "Babacığım! İşitmeyen, görmeyen ve sana hiçbir faydası olmayan şeylere niçin tapıyorsun?" 43- "Babacığım! Doğrusu sana gelmeyen bir ilim bana geldi ![]() ![]() 44- "Babacığım! Şeytana tapma, çünkü şeytan Rahmân (olan Allah)a âsî oldu ![]() 45- "Babacığım! Doğrusu ben korkarım ki, sana Rahmân'dan bir azab dokunur da şeytana (cehennemde arkadaş) olursun ![]() 46- Babası "Ey İbrahim! Sen benim ilâhlarımdan yüz mü çeviriyorsun? Yemin ederim ki, eğer (onları kötülemekten) vazgeçmezsen, seni muhakkak taşlarım ![]() ![]() ![]() 47- İbrahim şöyle dedi: "Selâm sana olsun, senin için Rabbimden mağfiret dileyeceğim ![]() ![]() 48- "Ben, sizden ve Allah'tan başka taptığınız şeylerden çekilip ayrılırım da Rabbime dua (ibadet) ederim ![]() ![]() 49- İbrahim, kavminden ve onların Allah'tan başka ibadet ettikleri şeylerden uzaklaşınca, biz ona İshak'ı ve (İshak'ın oğlu) Yakub'u ihsan ettik ![]() ![]() 50- Biz onlara rahmetimizden lütuflarda bulunduk ![]() ![]() 51- Kur'ân'da Musa'yı da an; Şüphesiz ki o, ihlaslı bir kuldu ve gönderilmiş bir peygamberdi ![]() 52- Biz ona Tur dağının sağ yanından seslendik ve onu hususi bir konuşmada bulunmak üzere kendimize yaklaştırdık ![]() 53- Rahmetimizden de ona, kardeşi Harun'u bir peygamber olarak ihsan eyledik ![]() 53- Rahmetimizden de ona, kardeşi Harun'u bir peygamber olarak ihsan eyledik ![]() 54- Kur'ân'da İsmail'i de an; çünkü o, vaadine sadık bir kuldu ve gönderilmiş bir peygamberdi ![]() 55- Ailesine ve çevresine namaz kılmayı ve zekat vermeyi emrederdi ve Rabbinin katında hoşnutluğa ermişti ![]() 56- Kitapta İdris'i de an; çünkü o, çok sadık (özü, sözü pek doğru) bir peygamberdi ![]() 57- Biz onu yüce bir yere yükselttik ![]() 58- İşte bunlar, Allah'ın kendilerine nimetler verdiği peygamberlerden, Âdem'in soyundan ve gemide Nuh ile beraber taşıdıklarımızın neslinden, İbrahim ve İsrail'in soyundan, hidayete erdirdiğimiz ve seçtiğimiz kimselerdir ![]() ![]() 59- Sonra bunların ardından öyle bir nesil geldi ki, namazı terkettiler, heva ve heveslerine uydular; onlar bu taşkınlıklarının karşılığını mutlaka göreceklerdir ![]() ![]() 60- Fakat tevbe edip iman eden ve salih amel işleyen bunun dışındadır ![]() ![]() 61- O cennet, Rahmân (olan Allah)ın kullarına görmedikleri halde vadettiği "Adn" cennetleridir ![]() ![]() 62- Onlar orada boş bir söz işitmezler ![]() ![]() ![]() 63- İşte kullarımızdan takva sahibi olanlara vereceğimiz cennet budur ![]() 64- "(Cebrail dedi ki: Ey Muhammed!) "Biz senin Rabbinin emri olmadıkça inmeyiz ![]() ![]() 65- O, göklerin, yerin ve aralarındakilerin Rabbidir ![]() ![]() 66- Halbuki insan şöyle der: "Ben öldüğüm zaman, ileride gerçekten diri olarak (mezardan) çıkarılacak mıyım?" 67- O insan, daha önce hiçbir şey değilken kendisini yoktan var ettiğimizi hatırlamaz mı? 68- Rabbine andolsun ki biz onları (öldükten sonra dirilmeyi inkâr eden kâfirleri) şeytanları ile beraber elbette ve elbette mahşerde toplayacağız ![]() ![]() ![]() 69- Sonra her zümreden Rahmân'a karşı en ziyade isyankâr hangileri ise, muhakkak ayırıp atacağız ![]() 70- Sonra o cehenneme atılmaya layık olanların kimler bulunduğunu elbette biz daha iyi biliriz ![]() 71- İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere mutlaka herkes cehenneme varacaktır ![]() ![]() 72- Sonra Allah'dan korkup, sakınanları kurtaracağız ve zalimleri de toptan cehennemde bırakacağız ![]() 73- Âyetlerimiz kendilerine apaçık okunduğu zaman, o inkâr edenler, iman edenlere dediler ki :"Bu iki zümreden (Mümin ve kâfirlerden) hangisi mevki bakımından daha iyi, meclis ve topluluk itibariyle daha güzeldir?" 74- Halbuki biz, kendilerinden evvel, mal ve gösterişce daha güzel nice asırlar halkını helak etmişizdir ![]() 75- Onlara de ki: "Kim sapıklık içinde ise, Rahmân ona mal ve evlatça ziyadelik ve azgınlığında mühlet verir ![]() ![]() 76- Allah, hidayeti kabul edenlere, daha çok hidayet verir ![]() ![]() 77- Şimdi âyetlerimizi inkâr eden ve "Elbette bana mal ve evlat verilecektir ![]() 78- O (kâfir), gaybı mı bildi? Yoksa Rahmân (olan Allah) katından bir söz mü aldı? 79- Hayır, asla öyle değil; biz onun söylediklerini yazacağız ve azabını çoğalttıkça çoğaltacağız ![]() 80- O söylediği (mal ve evlat gibi) şeyleri de hep elinden alacağız ve o, tek başına bize gelecektir ![]() 81- Onlar, kendilerine kuvvet ve şeref kazandırsın diye, Allah'dan başka ilâh edindiler ![]() 82- Hayır, (zannettikleri gibi değil) tapındıkları ilâhlar onların ibadetlerini inkâr edecekler ve aleyhlerine dönüp düşman olacaklardır ![]() 83- Görmedin mi? Biz şeytanları o kâfirler üzerine musallat ettik ![]() ![]() 84- Öyleyse onların hemen azaba uğratılmalarını isteme ![]() ![]() 85- O gün, takva sahiplerini, heyet olarak Rahmân'ın huzuruna toplayacağız ![]() 86- Suçluları da susuz olarak cehenneme süreceğiz ![]() 87- (O gün) Rahmân (olan Allah)'ın katında bir ahd almış olan kimseden başkaları şefaat etme hakkına sahip olamayacaklardır ![]() 88- (Yahudilerle hıristiyanlar) "Rahmân, çocuk edindi" dediler ![]() 89- Yemin olsun ki, siz çok çirkin bir şey söylediniz ![]() 90- Az kalsın, söyledikleri sözden gökler çatlayacak, yer yarılacak ve dağlar parçalanıp dağılacaktı, 91- O Rahmân'a çocuk isnad ettiler diye ![]() ![]() ![]() 92- Halbuki Rahmân'a çocuk edinmek yaraşmaz ![]() 93- Göklerde ve yerde bulunan hiçbir kimse yoktur ki (kıyamet günü) Rahmân'ın huzuruna kul olarak çıkmasın ![]() 94- And olsun ki Allah onların hepsini kuşatmış, kendilerini ve yaptıklarını bir bir saymıştır ![]() 95- Kıyamet günü onların herbiri Allah'ın huzuruna tek başına çıkacaktır ![]() 96- İman edip, salih amel işleyenler var ya, Rahmân (olan Allah) onları (gönüllere) sevdirecektir ![]() 97- (Ey Muhammed!) Biz Kur'ân'ı senin dilin üzere kolaylaştırdık ki, onunla Allah'tan korkup sakınanları müjdeleyesin, inat edenleri de korkutasın ![]() 98- Hem onlardan önce nice nesilleri helak ettik ![]() |
![]() |
![]() |
|