|  | Mersin (Bitki) |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Mersin (Bitki)Mersin (bitki) Familyası: Mersingiller (Myrtaceae)  Türkiye'de yetiştiği yerler: Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri   Mayıs-haziran ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, 1-3 m boylarında, kışın yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu ağaççık  Yapraklar kısa saplı ve karşılıklı, yeşil renkli, derimsi, oval şekilli ve üzerinde salgı guddeleri (bezleri) bulunur  Çiçekler uzun saplı olup, tek olarak her bir yaprağın koltuğunda bulunur  Meyveleri nohut büyüklüğünde, morumsu siyah renkte ve çok tohumludur   Kullanıldığı yerler: Bitkinin yaprakları, çiçekli dalları ve yapraklarından elde edilen uçucu yağ (Mersin esansı) kullanılır  Yaprak ve meyveler kabız, mikrop öldürücü, iştah açıcı, kan dindirici, antiseptik ve haricen yara iyi edici olarak kullanılır  Taze yapraklarından, su buharı distilasyonu ile Mersin esansı elde edilir  Bu esans renksiz, akıcı, özel kokulu ve yakıcı lezzetlidir  Takriben 100 kg yapraktan 300 gr esans elde edilir  Mirtenol, sineol ve terpenler ihtiva ederler  Gıda ve parfümeri sanayiinde kullanılan önemli bir ilkel maddedir  Memleketimizde şeker hastalığına karşı da (günde 10 damla) kullanılır  Mersin meyveleri uçucu yağ, tanen, şekerler ve organik asitler ihtiva eder  Bu meyveler yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır   Kaynak: Rehber Ansiklopedisi | 
|   | 
|  | 
|  |