08-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Melas
Melas Şeker üretiminde, artık olarak ele geçen şekerli, kahverengimsi kıvamlı sıvı Dünyada melasın çoğu Küba, Brezilya ve Hindistan gibi sıcak iklimli ülkelerde yetişen şekerkamışından elde edilir Pancar melası ise daha çok ılıman iklime sahip BDT, Amerika, Almanya, Fransa ve diğer ülkelerde üretilir
Şekerkamışı melası: Şekerkamışından ham şeker elde edilirken, santrifüj ismi verilen döner makineler yardımıyla kamış melası, şeker kristallerinden ayrılır Bu işlem üç kademede yapılır Ele geçen ilk porsiyon, sonrakilerden daha açık renkli ve sakkarozca da daha zengindir Üçüncü ve genellikle sonuncu olan porsiyon, kıvamlı, koyu renkli ve ağır bir tattadır Bu porsiyon şekerin kristallendirilerek ekonomik olarak elde edilebildiği son porsiyondur
Açık renkli ilk melas yaklaşık % 65 karbonhidrat, % 24 su, % 6 kül ve az nispette minerallerle B grubu vitaminlerden müteşekkildir Koyu renkli son porsiyon melas ise % 55 karbonhidrat, % 24 su, daha yüksek yüzdede (öncekine göre) mineral ve vitaminler ihtiva eder Keza bu melas daha çok besin ihtiva eder
Açık melas genel olarak şekerlemede, koyu melas ise sığır, koyun ve at yemlerinde kullanılır Endüstride melas *****lü içki ve birtakım kimyevi maddelerin üretiminde kullanılır
Pancar melası: Santrifüjler pancar melasını, buharlaştırma işlemi ile elde edilen şeker kristallerinden ayırmada kullanılır Pancar melasının, kamış melasına nazaran daha az vitamini vardır Tadı da iyi değildir Kullanılma sahası, başlıca hayvan yemi ve *****lü içkiler olmaktadır
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
|
|
|