Hilâl-İ Ahmer Cemiyeti |
08-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hilâl-İ Ahmer CemiyetiGünümüzdeki adıyla Kızılay 1876`da patlak veren Sırbistan veGüneydoğu Avrupa'da yer alan eski Yugoslavya'nın bir arada kalan iki parçası olan Sırbistan ve Karadağ'ın oluşturduğu Sırbistan-Karadağ Devlet Birliği, 21 Mayıs günü Karadağ'da düzenlenen referandum sonucu "De Facto" şekilde ortadan kalktı Birliğin "De Jure" yani hukuki anlamda son bulması ise 3 Haziran 2006 tarihinde her iki ülke parlamentosunun birliğin sona ermesini onaylaması ile gerçekleşmiştir Karadağ isyanı yaralı ve mültecilere yardım yapılması için bir cemiyetin kurulması ihtiyacını gözler önüne serdi Bu sırada Kızılhaç üyelerinden Moynier Cenevre sözleşmesinin hükümlerinden Türklerin de istifade edebilmesi için, Türkiye`nin birKızılhaç Savaşta ve barışta felaketzedelere ve muhtaçlara yardım için kurulmuş milletlerarası bir teşkilat Hemen hemen dünyadaki bütün devletlerde bu veya başka adlarla çalışan aynı gayelerde olan teşekküller vardır Bunların hepsi merkezi Cenevrede olan milletlerarası bir teşkilata bağlıdır Bütün bu kuruluşların savaş esnasında tarafsız olarak çalışabilmesi için devletler anlaşmaya varmışlardır 1863 yılında İsviçreli Jean Henri Dunantın çalışmaları sonucu kurulan bu teşkilat, önc Salib-i Ahmer Cemiyeti`ne muhtaç olduğunu Dr Peştemalciyan Efendiye yazarak, uyardı Bu şartlar altında Osmanlı Devleti`nin ilk yardım cemiyeti " Mecruhin Askeriye İmdad Cemiyet-i Osmaniyesi" adı altında 14 Nisan 1877`de kuruldu İkinci Meşrutiyete kadar pek fazla faaliyet göstermeyen cemiyetin ismi 1908`de Weting Paşa, Madam Rıfat Paşa, Ali Galip ve Mazhar Beyler tarafından Hilâl-i Ahmer haline dönüştürüldü Bu tarihten sonra barış zamanında halka ve savaş zamanında orduya büyük yardımlarda bulunan Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, Trablusgarp, Balkan ve I Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı sırasında sayısız yararlılıklarda bulundu Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, en kapsamlı çalışmalarını I Dünya Savaşı`nda gerçekleştirdi Cemiyetin amacı savaş ve barış zamanında yardıma ihtiyacı olan insanlara karşılıksız yardımlarda bulunmaktı Cephelerde yaralı, hasta subay ve askerlere özel hastaneler kurdu Hasta ve yaralıların İstanbul`a sevk edilebilmesi için bütün zorlukları aşarak büyük hastanelere ulaşmasını sağladı Savaş sırasında başka bölgelere göçmek zorunda kalan "muhacirlere" çamaşır ve battaniye sağladı Ordu nezdinde "Sıhhiye-i Askeriye"ye büyük ölçüde yardım etti ve sağlık heyetleri oluşturdu I Dünya Savaşı`nda ele geçen esirlere ve yaralılara bütün imkanlarını kullanarak yardımlarda bulundu Sağlık alanında dispanserlerin oluşturulmasını sağladı Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etti Ülkede bulunan İtilaf Devletleri esirlerinin barındığı esir kamplarının teftiş edilmesini sağladı Yabancı Kızılhaç örgütleriyle işbirliğinde bulundu Bütün bu işleri bir arada yürüten Hilâl-i Ahmer Cemiyeti kurmuş olduğu hastanelerinde 45000 hastayı tedavi etti Bu çalışmaları sırasında 19045000 lira sarfetti Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Hilâl-i Ahmer Cemiyeti maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir |
|