![]() |
Heckscher-Ohlin Model |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Heckscher-Ohlin ModeldüzenleEylül 2007 Heckscher-Ohlin model`i (H-O model), Stockholm İktisat Okulu`ndan Eli Heckscher ve Image:Eli Heckscher ![]() Bertil Ohlin tarafından geliştirilen matematiksel bir uluslararası ticaret modelidir ![]() Bertil Ohlin(1899-1979) David Ricardo`nun karşılaştırmalı üstünlükler teorisi üzerine bir ülkenin üretim faktörlerinin yoğunluğuna dayanan üretim ve ticaret kalıplarının tahmin edilmesi şeklinde kurulmuştur ![]() ![]() ==Model`in Özellikleri== Üretim faktörlerinin (toprak, işgücü ve sermaye) göreceli yoğunlukları bir ülkenin karşılaştırmalı üstünlüğünü belirler ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin, sermaye ve toprağın bol olduğu fakat işgücünün kıt olduğu bir ülke, sermaye ve toprağa çok işgücüne ise az gereksinim duyan malların üretiminde karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olacaktır (örneğin hububat) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Heckscher-Ohlin model maddesinden kopyalanmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|