Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
heckscherohlin, model

Heckscher-Ohlin Model

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Heckscher-Ohlin Model

düzenleEylül 2007

Heckscher-Ohlin model`i (H-O model), Stockholm İktisat Okulu`ndan Eli Heckscher ve Image:Eli HeckscherjpgEli Heckscher

Bertil Ohlin tarafından geliştirilen matematiksel bir uluslararası ticaret modelidir
Bertil Ohlin(1899-1979)

David Ricardo`nun

karşılaştırmalı üstünlükler teorisi üzerine bir ülkenin üretim faktörlerinin yoğunluğuna dayanan üretim ve ticaret kalıplarının tahmin edilmesi şeklinde kurulmuştur Model esasen ülkelerin bol üretim faktörlerini kullandıkları malları ihraç, kıt olanları kullandıkları malları ise ithal edeceğini söyler

==Model`in Özellikleri==
Üretim faktörlerinin (toprak, işgücü ve sermaye) göreceli yoğunlukları bir ülkenin karşılaştırmalı üstünlüğünü belirler Ülkeler, göreceli olarak bol bulunan üretim faktörlerini kullandıkları malların üretiminde karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptirler Bunun nedeni malların fiyatlarının sonuçta kullanılan girdilerin fiyatları tarafından belirlenmesidir Yerel olarak bol bulunan üretim faktörlerinin kullanımını gerektiren malların üretimi, yerel olarak kıt olan üretim faktörlerini gerektiren malların üretimine göre daha ucuzdur

Örneğin, sermaye ve toprağın bol olduğu fakat işgücünün kıt olduğu bir ülke, sermaye ve toprağa çok işgücüne ise az gereksinim duyan malların üretiminde karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olacaktır (örneğin hububat) Eğer sermaye ve toprak bol ise fiyatları düşük olacaktır Sermaye ve toprak üretimde kullanılan ana faktörler olduğundan, hububat fiyatları da düşük olacaktır böylece hububat hem yerel tüketim, hem de ihracat için çekici hale gelecektir Diğer taraftan, işgücü kıt ve fiyatı yüksek olduğundan işgücü yoğun mallar pahalı olacaktır Bu yüzden ülkenin bu malları ithal etmesi kendi yaraına olacaktır

Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Heckscher-Ohlin model maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com