Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bedii, halil, yönetken

Halil Bediî Yönetken

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Halil Bediî Yönetken

( 1899, 1899 yılı olayları, ölümler, doğumlar ve diğer önemli gelişmeler

Bursa - Bursa Osmanlı Devletinin bir ara başkentliğini yapan, evliyalar diyarı, tarihî abideler şehri, tabiî güzellikleri ve binlerce senedir bilinen şifalı kaplıcaları ile dünyaca isim yapan il

1968, 1968

İstanbul)

Halil Bediî Yönetken Müzik yazarı, folklor araştırmacısı ve eğitimci

İstanbul, Marmara Bölgesi'nde il ve Türkiye'nin en büyük kenti Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan, 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle Dünyada 34 sırada yer alır Türkiye'nin kültür ve finans merkezidir İstanbul, 41° K, 29° D koordinatlarında yer alır Marmara kıyısı ve İstanbul Boğazı (Boğaziçi) boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde Türkiye'nin kuzeybatısında kurulmuştur

1899 yılında Bursa`da doğdu İlk ve orta öğrenimini Bursa`da, yüksek öğrenimini İstanbul` da Musiki Muallim Mektebi`nde tamamladıktan sonra, yurdumuzun çeşitli yörelerindeki okullarda müzik öğretmenliği yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1928 yılında pedagoji öğrenimi yapmak üzere Çekoslovakya`ya gönderildi Prag`da Devlet Konservatuarını bitirdikten sonra Almanya ve Fransa`ya giderek oralarda çalışmalarını sürdürdü Yurt dışındaki öğrenimini tamamladıktan sonra 1932 yılında yurda döndü, Gazi Eğitim Enstitüsü müzik öğretmenliğine atandı 1936`da Ankara Devlet Konservatuarı`na Kulak Eğitimi ve Koro Öğretmeni oldu Bir yandan da Ankara Radyosu`nda tonmaysterlik ve gece yayınlanan Plaklarla Batı Müziği adlı açıklamalı bir müzik programı yaptı
1933- 1957 yılları arasında Ankara`da çeşitli görevlerde bulundu; Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde şube müdürlüğü yaptı

Eğitimciliğinin yanısıra bir floklor araştırmacısı olan Halil Bedii, Ankara Devlet Konservatuarının 1937- 1951 yılları arasında yaptığı bütün derleme çalışmalarına katıldı
1957`de İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü müzik öğretmenliğine naklini yaptırdı
Aynı zamanda İstanbul Belediye konservatuarı folklor uzmanı oldu ve İstanbul Radyosu`nda tonymasterlik yaptı

Emekli olduktan sonra da TRT İstanbul Radyosu müzik danışmanlığına getirildi Yapı ve Kredi Bankası`nın kurmuş olduğu, Türk Halk Oyunları Yaşatma ve Yayma Tesisi`nin kurucu üyeliğini yaptı

Yönetken, TRT`nin 1967 yılında yaptığı folklor derleme çalışmasına önderlik etmiştir Bu derlemeye Yönetken`le birlikte, birçok değerli folklorcumuz katılmış ve bine yakın halk ezgisi derlenmiştir

Halil Bedii Yönetken 28 Aralık 1968 günü İstanbul`da vefat etmiştir
İstanbul, Bakırköy`de bir ilköğretimokulu ile Bursa`da bir müzik kütüphanesine adı verilmiştir

==Eserleri==
İlk Mekteplerde Gınanın Usul Tedrisi,Halkevlerinde Halk Müziği ve Oyunları Üzerine Nasıl Çalışmalı (Broşür),Diskotek Kılavuzu,50 Okul Şarkısı,25 çocuk Şarkısı,İlkokul Şarkıları,Okul Müzik Eğitim Metotları,İlkokullarda Müzik Kılavuzu,Derleme Notları,Ahmet Adnan Saygun`la birlikte Lise Müzik kitabı (1 - 2 - 3 Sınıflar bir arada)

==Bağlantılar==
[http://kutuphaneuludagedutr/Univder/PDF/egitim/htmpdf/2001/halilpdf Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi]

Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Halil Bediî Yönetken maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com