Freertos |
08-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
FreertosFreeRTOS pek çok mikrokontrolöre taşınabilen Mikrodenetleyici gömülü cihazlar için tasarlanmış gerçek zamanlı işletim sistemidir GPL lisansının değiştirilmiş bir şekli altında dağıtılmaktadır Bu lisans kullanıcıya ait GNU Genel Kamu Lisansı kodların kapalı kalmasını bunun yanında Haber ve bilgiler gönderilirken iletişimde kolaylık sağlamak amacıyla bazen, mesajda kullanılan harf, sözcük ya da sözcük grupları belirli bir kurala göre başka simgelerle değiştirilir Bu amaçla kullanılan simgeler sistemine kod denir kernel` in açık kaynak olarak kullanılmasına izin vermektedir buda FreeRTOS` un ticari kullanımını kolaylaştırmaktadır FreeRTOS` ücretsiz olarak indirilip kullanılabilmektedir Desteklediği mimariler; ARM Cortex-M3İşletim sistemi çekirdeği kısaca çekirdek (kernel), işletim sisteminin kalpkalbidir Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar bellekte kalır ARM architecture ARM7 AVRAVR Atmel firmasının üretmiş olduğu 8 bitbitlik RISC mimarisine sahip mikrodenetleyicidir Ucuz ve hızlı çalışan bir mikrodenetleyici ailesidir 2 KB ile 128 KB arasında değişen kapasitelerde yazılıp-silinebilen belleğe sahiptir x86 PIC mikrokontrolör PIC18 Renesas H8/S MSP430 HCS12 8052 MicroBlaze Kurulum işlemi her türlü mimari için önceden hazırlanmış konfigurasyon işlemi ile gerçeklştirilebilir FreeRTOS işdüzenleyicisi küçük ve basit olacak şekilde tasarlanmıştır FreeRTOS CORTEX-M3 mikrokontrolörleri için tasarlanmış gerçek zamanlı bie kernel` e sahip ilk işletim sistemi olmuştur Linkler [http://wwwfreertosorg FreeRTOS Resmi Sitesi] Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki FreeRTOS maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir |
|