Atça, Sultanhisar Atça |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Atça, Sultanhisar AtçaAtça Konumu Pamukkale, Söke, Efes, Kuşadası, Didim, Bodrum, Marmaris, Çeşme ve İzmir gibi bölgenin önemli turizm ve ticaret merkezlerine yakın sayılabilecek bir mevkide bulunmaktadır İzmir-Denizli Devlet Karayolu (D 320) ve Avrupa E-yolları'ndan E87 üzerinde bulunan Atça; Nazilli'ye 8 km, Aydın il merkezinede yaklaşık 35 km uzaklıktadır Batısında Sultanhisar, doğusunda Nazilli, kuzeyinde Beydağ ve güneyinde Yenipazar ilçeleri ile çevrilidir Köylerinden ara bağlantılarla doğrudan Ödemiş ve Tire'ye de ulaşmak mümkündür Nüfusu Atça beldesinin nüfusu bağlı bulunduğu ilçeden (Sultanhisar) nüfusu daha fazladır 2007 yılı TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre beldenin nüfusu 7396 kişi olup, köyleriyle birlikte 10081'dir Paris'e benzerliği Atça, 28 Mayıs 1919'da uğradığı Yunan işgali'nden 5 Eylül 1922'de kurtulduğunda virane bir görünümde iken Cumhuriyet'in ilanıyla tekrar büyümeye başlamıştır Uzun zaman Avrupa'da kalan ve Fransa'da şehir planlamacılığı konusunda eğitim alan Abdi Bey, belediyede fen memuru olarak çalışan Hafız Bey'in yardımlarıyla, hayran olduğu Paris'in Şanzelize (Fransızca: Champs-Ã?lysees) gibi ünlü caddelerinin birleştiği Etoile (Fransızca: Place de l'Ã?toile) Meydanı'nı örnek alarak Atça'yı yeniden imar etmeye çalıştı Zafer Takı (Fransızca: Arc de Triomphe)'nın bulunduğu yere de Atça Parkı'nı yerleştirdi Etoile Meydanı'na bağlanan 12 caddeye karşılık Atça'ya da 45 Derece açı ile 8 simetrik ana cadde ve bunları dik kesen yüzlerce düzenli sokaklar yerleştirdi Sekiz ana cadde (bunlar: Karakol Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Abdi Bey Caddesi, Nazilli Caddesi, Kavaklar Caddesi, Jurnalı Caddesi, Batı Caddesi ve Atatürk Caddesi) kent merkezindeki Atça Parkı'nda birleştiği; çok katlı yapılaşmaya izin verilmeyen belde, daha çok bahçe içindeki müstakil evlerle donatıldı Türkiye'de bu şekilde tasarlanmış ilk ve tek yerleşim birimidir Atça Parkı, Atça'nın merkezidir Çapı 95 metre olan bir daire olup, 7084,625 m2 lik alanı kaplar Sekiz ana caddenin birleştiği bu nokta, Atçalıların dinlenme ve eğlenme yerlerinden biridir İlk önceleri çocuk bahçesi, hayvanat bahçesi gibi bölümlerden oluşan parkta, bugün aile çay bahçesi, kafetarya ve çocuk parkı bulunmaktadır Caddelerin uzunluğu 500 metredir Brüt alanı 58000 m2'dir Atatürk Caddesi ve Karakol Caddesi parke ile kaplı, diğer bütün caddeler beton ve asfalt kaplamadır 1979 yılı imar çalışmalarında ele alınan bir çevre yolu başlattılmış bir kısmıda uygulamaya alınmıştır Ekonomisi E-87 Karayolu'ndaki Karakol Caddesi girişindeki tabelası Atça'da halkın büyük bölümü çilek, pamuk, zeytin, incir, üzüm, narenciye, şeftali ve sebzecilik işleriyle süt ve besi hayvancılığı yaparak geçimini sağlamaktadır Atça Sanayi Sitesi'nde 107 adet dükkan bulunmaktadır Bunun yanında ihracat yapan 1 adet Dişli fabrikası, 1 adet Tekstil (Brode) fabrikası, 4 adet zeytinyağı fabrikası, 3 adet narenciye mumlama fabrikası, 2 adet pamuk çırçırlama fabrikası, 1 adet kasa fabrikası, 1 adet deterjan fabrikası ve 1 adet su dolum tesisi beldede istihdam yaratmaya çalışmaktadır Eğitim durumu Atça'da okuma yazma oranı %97'dir Bölgedeki ilk eğitim kurumu Yağdere köyünde 1923 yılında açılmıştır 2007 yılında Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı Atça Meslek Yüksekokulu'nun kurulması için protokol imzalanmış[10][11], inşaat tamamlanıp 2008-2009 eğitim-öğretim yılında açılmıştır[12] Yükseköğretim öğrencileri için de Atça Belediyesi tarafından erkek yurdu ve kız yurdu olmak üzere 2 adet yurt tahsis edilmiştir Eğitim kurumları Atça'da 1 adet anaokulu, 4 adet ilköğretim okulu, 1 adet endüstri meslek lisesi, 1 adet çok programlı lise ve 1 adet meslek yüksekokulu bulunmaktadır Atça'daki ilk ve orta dereceli okullarda yaklaşık olarak 140 adet öğretmen bulunmaktadır Okulöncesi Atça Cumhuriyet Anaokulu İlköğretim Ali Sönmez İlköğretim Okulu Atça Atatürk İlköğretim Okulu Fahriye Dilerek İlköğretim Okulu Hadıloğlu İbrahim Uzunırmak İlköğretim Okulu Ortaöğretim Atça Çok Programlı Lisesi Atça Endüstri Meslek Lisesi Yükseköğretim Adnan Menderes Üniversitesi Atça Meslek Yüksekokulu Belediyesi Romalılar Döneminde kurulan Atça'da belediye teşkilatı 1867 yılında kurulmuştur Atça Belediyesi Ege Bölgesi'nin ilk belediyelerinden birisidir Belediye başkanları, partileri ve aldıkları oy oranları Yıllar Belediye Başkanı Parti Oy oranı (%) 2009 Mustafa Çınar Milliyetçi Hareket Partisi 4621 2004 Osman Yıldırımkaya Doğru Yol Partisi 5597 1999 Osman Yıldırımkaya Doğru Yol Partisi 3240 1994 Sabahattin Koçar Sosyaldemokrat Halkçı Parti 3871 1989 Sabahattin Koçar Sosyaldemokrat Halkçı Parti 4734 1984 Muhsin Aksay Sosyal Demokrasi Partisi 5361 1977 Muhsin Aksay Cumhuriyet Halk Partisi 5819 1973 Muhsin Aksay Cumhuriyet Halk Partisi 7520 1968 Muhsin Aksay Cumhuriyet Halk Partisi 5490 1963 Şükrü Demirayak Adalet Partisi 5057 Kardeş kentleri Mako, Csongrad, Macaristan[13][14] Kaynak : Wikipedia |
|