Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadolu, kadıköy, lisesi, maarif, tarihcesi

Kadıköy Anadolu Lisesi Kadıköy Maarif Tarihçesi

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kadıköy Anadolu Lisesi Kadıköy Maarif Tarihçesi

Kadıköy Maarif Tarihçesi
Kadıköy Maarif, Türkiye Cumhurriyeti'nin yeni kurulduğu yıllarda, genç cumhuriyete yön vericek, üst düzey eğitimli siyatçi, bilim adamı ve sanatçılar yetiştirmek amacıyla meclis kararıyla, Maarif Vekaleti(Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından günümüzde halen kullanılan Kadıköy ilçesinin Moda semtindeki kampüsünde "Kadıköy Maarif Koleji" adıyla Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur Kurulduğu günden bugüne cumhuriyete hizmet etmiş, dünya çapında tanınan pekçok ünlü mezun vermiştir Okulun kurulduğu ilk yıllarda koleje zorunlu yatılı olarak yalnız erkek öğrenciler kabul edilirken, 1965 yılından sonra kız öğrencilerde kabul edilmeye başlanmış ve yatılılık zorunluluğu kaldırılarak, koleje gündüzlü öğrencilerde kabul edilmeye başlanmıştır
"Memleketimizle dünya milletleri arasında günden güne artan kültürel ve ekonomik temaslar ve yurdumuzda büyük bir hızla gelişen iktisadi ve teknik çalışmalar için belli başlı dünya dillerini hakkıyla öğrenen, ilmi çalışmalardan daha geniş ölçüde faydalanmasını bilen gençlere şiddetle ihtiyaç hissedilmektedir" TBMM Tutanak Dergisi (1955 Cilt 5)
Okulun ilk yıllık döneminde eğitim yapılan ana binası, Kapusen tarikatına ait ahşap bir manastırdı Bu tarikat Lozan Anlaşmasına girmeyen dinsel bir topluluktu I Dünya savaşı sırasında kimsesizler okulu olarak kullanılan bina, İstanbul'a giren işgal kuvvetlerince boşaltılıp Kermelit Rahiplerine verilmiştir Okul açılma fikrinden sonra bakanlık eski Kadıköy Kız Lisesi'nin bulunduğu araziyi satın almış fakat konumu ve bahçenin elverişliliği üzerine şuan ki araziyi kullanma kararı almıştır Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hayrullah Örs tarafından Kermelit Rahibeleri paraca tatmin edilerek binalar boşaltılmış ve restorasyonu için manastır binası Ankara ve İstanbul Yapı Sanat Enstitülerine verilmiştir Restorasyon tamamlandıktan sonra kolej 1955 yılında eğitim öğretim hayatına başlamıştır
Kolejin ilk (kurucu) müdürü Macit KILIÇERİdir Okul 4 hazırlık sınıfı ile eğitim hayatına başlamıştır Bu ilk hazırlık sınıflarına Fatih Sınıfları adı verilmiştir Okul bu değerli müdürünün çabalarıyla kısa sürede eğitim ve sosyal yönden hızla gelişmiş ve Kadıköy Maarif ekolünün temelleri bu yıllarada atılmaya başlanmıştır Ne yazık ki kolej bu çok değerli müdürünü kısa zamanda kaybetme mutsuzluğunu yaşamıştır Okulun kurucu müdürü Macit Kılıçeri'nin vefatı üzerine, yine Kılıçeri'nin okul arkadaşı olan Kamil Günel okula müdür olarak atanmıştır 27 Mayıs Askeri Müdahalesi sonrasında kendisi istemese de Maarif Vekaletine Müfettiş olarak atanarak yerini Vehbi Güney'e bırakmıştır
Okul, üçüncü müdürü Vehbi Güney'in cabalarıyla fen ve matematik derslerinde ilk mezunlarından itibaren önemli başarılar yakalamıştır Vehbi Bey'in müdürlüğüne kadar sadece yabancı kökenli öğretmenler göreve kabul edilirken, onun müdürlüğü ile birlikte daha çok Türk kökenli ama İngiltere ve Amerika'da eğitim görmüş öğretmenler kabul edilmeye başlanmıştır
1968 yılında okulun yeni pansiyon binası inşaası bitmiş, 1976 yılına girildiğinde yeni ana bina hizmete girmiştir Bu tarihte okulun adı bakanlık kararı ile değiştirilmiş "Kadıköy Anadolu Lisesi" yapılmıştır 1991-1992 yılında hazırlık sınıfı iki yıla çıkarılan okul, 2002-2003 eğitim yılından itibaren 1 yıl ingilizce hazırlık 4 yıl lise olarak eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir
Okul 2010-2011 öğretim yılından başlayarak fransızca eğitimine son verecektir

Okul Müdürleri

Müdür
Görev Aldığı Yıl

Macit KILIÇERİ
1955 - 1958 (Kurucu Müdür)

Kamil GÜNEL
1958 - 1960

Vehbi GÜNEY
1960 - 1971

Süleyman ÖZYİĞİT
1971 - 1978

Selçuk EROĞLU
1980 - 1980

Yunus Emre ÖZULU
1980 - 1982

Hikmet DEMİRÇELİK
1982 - 1985

Yüksel KANYA
1985 - 1985

Turan Cavit ÖZ
1985 - 1986

Mustafa TÜRKÖZ
1986 - 1990

Orhan TEKİN
1991 - 1992

Mustafa TÜRKÖZ
1992 - 1993

Orhan TEKİN
1993 - 1994

Velittin DEMİRKOL (Vekaleten)
1994 - 1996

Mustafa TÜRKÖZ
1996 - 1999

Osman Nuri EKİZ
1999 - 2010

Semiha Gezer
2010 -

Okul Renkleri
Kurulduğu ilk günden bu yana okulun renkleri, siyaha çalan tokça bir yeşil ve düz bir sarıdır Aynı zamanda üçüncü bir renk olarak siyah ya da beyaz tercih edilmektedir
Okul Amblemi
Okul Ablemi Kurulduğu ilk yıldan bu yana iyileştirmeler dışında hiç değişmemiştir Siyah ya da Beyaz bir zemin üzerinde Yeşil bir eğri içinde, Kadıköy ve Kolej isimlerini temsilen Sarı renkli "K" harfi ve üzerinde beyaz bir martı bulunmaktadır

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com