Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
askeri, gearing, muhrip, programı, sınıfı, yardım

Gearing Sınıfı Muhrip Askeri Yardım Programı

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gearing Sınıfı Muhrip Askeri Yardım Programı

Askeri Yardım Programı
1970'li yılların ortasında Amerikan Donanması'nda görev yapan modernize edilmiş Gearing sınıfı muhripler 30 yıllık ekonomik ömürlerini doldurdu Bu muhriplerin çoğu Askeri Yardım Programı (MAP) çatısı altında müttefik ülkelere ödünç verildi Bu muhriplerin bir kısmı transfer edildiği ülkeler tarafından daha sonra satın alındı Bir kısmı ise Amerikan Donanması'na geri dönmeden hizmet dışı kaldı Müttefik donanmalara transfer olmayan gemiler ise hedef gemisi olarak tatbikatlarda batırıldı veya sökülmek amacı ile satıldı Tarihi sıralamaya göre Askeri Yardım Programı ile Gearing sınıfı muhrip alan 11 ülke aşağıda belirtilmiştir:
Yunanistan Deniz Kuvvetleri
1971 ile 1980 yılları arasında altı adedi FRAM 1 ve bir adedi FRAM 2 modernizasyon seviyesinde olmak üzere toplam yedi adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Themistoklis sınıfı olarak da bilinir
Çin Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri
1971 ile 1980 yılları arasında 12 adedi FRAM 1 ve iki adedi FRAM 2 modernizasyon seviyesinde olmak üzere toplam 14 adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Fu Yang sınıfı olarak da bilinir
Türk Deniz Kuvvetleri
1971 ile 1983 yılları arasında 9 adedi FRAM 1 ve üç adedi FRAM 2 modernizasyon seviyesinde olmak üzere toplam 12 adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Tepe sınıfı olarak da bilinir
Toplam 12 adet Amerikan Donanması fazlası Gearing sınıfı ve Carpenter sınıfı denizaltı savunma harbi muhribi 1971-83 yılları arasında Türkiye'ye transfer edildi Bu gemiler 1995 yılına kadar hizmete devam ettiler
İlk teslimatlar
Mart 1971 ile Haziran 1980 ayları arasında sekiz adet Amerikan Gearing sınıfı muhrip Askeri Yardım Programı (MAP) dahilinde Türk Deniz Kuvvetleri'ne katıldı 1974 Kıbrıs harekatı sırasında dost ateşi sonucunda batan TCG Kocatepe (D-354) (USS Harwood (DD-861)) muhribinin yerine aynı ad ve borda numarası ile USS Norris (DD-859) (aslında yedek parça olarak kullanılmak üzere alınan bir tekneydi) gemisi geçti
Carpenter sınıfı
Şubat 1981 ve 1982 arasında iki adet Amerikan Carpenter sınıfı muhrip Askeri Yardım Programı (MAP) dahilinde Türk Deniz Kuvvetleri'ne katıldı
Son teslimatlar
Ekim 1982 ve Mart 1983 ayları arasında iki adet Amerikan Gearing sınıfı muhrip Askeri Yardım Programı (MAP) dahilinde Türk Donanması'na katıldı
Ayrıca, eski Amerikan USS McKean (DD-784) muhribi yedek parça olarak kullanılmak amacı ile TCG Gayret gemisinden önce, 2 Kasım 1982 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri'ne transfer edilmiştir
Kore Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri
1972 ile 1981 yılları arasında beş adedi FRAM 1 ve iki adedi FRAM 2 modernizasyon seviyesinde olmak üzere toplam yedi adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Chung Buk sınıfı olarak da bilinir
İspanyol Deniz Kuvvetleri
1972 ile 1978 yılları arasında FRAM 1 modernizasyon seviyesinde beş adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Churruca sınıfı olarak da bilinir
Arjantin Deniz Kuvvetleri
1973 yılında FRAM 2 modernizasyon seviyesinde bir adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiye D-27 ARA Comodoro Py adı verildi
Brezilya Deniz Kuvvetleri
1973 yılında FRAM 1 modernizasyon seviyesinde iki adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Marcilio Dias sınıfı olarak da bilinir

1975 ile 1977 yılları arasında Amerikan Donanması, FRAM modernizasyonuna katılmış iki eski muhribi İran'a transfer etti DD-713 USS Kenneth D Bailey ve DD-881 USS Bordelon gemileri hiçbir zaman İran Donanması'nda hizmete girmedi ve kullanılmadan söküldü

Pakistan Deniz Kuvvetleri
1977 yılından başlayarak FRAM 1 modernizasyon seviyesinde altı adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Tariq sınıfı (veya Tarık) olarak da bilinir
Ekvator Deniz Kuvvetleri
1978 yılında FRAM 1 modernizasyon seviyesinde bir adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiye BAE Presidente Eloy Alfaro adı verildi
Meksika Deniz Kuvvetleri
1982 yılından başlayarak FRAM 1 modernizasyon seviyesinde iki adet Gearing sınıfı eski Amerikan muhribi teslim aldı Bu gemiler Netzahualcoyotl sınıfı olarak da bilinir

Gearing sınıfı muhrip

Gearing Eugene A Greene Gyatt Kenneth D Bailey William R Rush William M Wood Wiltsie Theodore E Chandler Hamner Epperson Frank Knox Southerland William C Lawe Lloyd Thomas Keppler Lansdale Seymour D Owens Rowan Gurke McKean Henderson Richard B Anderson James E Kyes Hollister Eversole Shelton Seaman Chevalier Higbee Benner Dennis J Buckley Corry New Holder Rich Johnston Robert H McCard Samuel B Roberts Basilone Carpenter Agerholm Robert A Owens Timmerman Myles C Fox Everett F Larson Goodrich Hanson Herbert J Thomas Turner Charles P Cecil George K MacKenzie Sarsfield Ernest G Small Power Glennon Noa Fiske Warrington Perry Bausell Ozbourn Robert L Wilson Witek Richard E Kraus Joseph P Kennedy, Jr Rupertus Leonard F Mason Charles H Roan Fred T Berry Norris McCaffery Harwood Vogelgesang Steinaker Harold J Ellison Charles R Ware Cone Stribling Brownson Arnold J Isbell Fechteler Damato Forrest Royal Hawkins Duncan Henry W Tucker Rogers Perkins Vesole Leary Dyess Bordelon Furse Newman K Perry Floyd B Parks John R Craig Orleck Brinkley Bass Stickell O'Hare Meredith

Önce gelen: Allen M Sumner sınıfı / Sonra gelen: Mitscher sınıfı

ABD Deniz Kuvvetleri muhripleri listesi | Türk Deniz Kuvvetleri savaş gemileri listesi

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com