08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ovacık, Karabük Eğitim Ve Kültür
Eğitim ve Kültür
Eğitim
İlçede eğitim alanında merkezde 1 ilköğretim okulu, l spor lisesi, l genel lise, l halk eğitim merkezi ve 1 kütüphane; köylerde ise 40'ı köy, 3'ü mahalle ilkokulu olmak üzere 43 ilkokul bulunmaktadır Köy okullarının tamamı öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmıştır Eğitim hizmetleri sadece merkezde bulunan okullarda yürütülmektedir
Kültür
İlçe ve köylerde Türk milli kültürü yaşanmaktadır Sanayileşmenin ve teknolojik gelişmelerin etkisi dışında kalmış olan ilçe ve köyler genel olarak kapalı toplum özelliği taşımaktadır Bu durumun doğal sonucu olarak ilçe köylerinde milli gelenekler toplum hayatına hakimdir İlçeye bağlı köylerde halen köy odaları bulunmakta, geleneksel Türk misafirperverliğinin en güzel örnekleri bu köy odalarında sergilenmektedir Odalar; sosyal olayların tartışıldığı, düğün nişan, dini bayramlarda çok sayıda insana hizmet etmeye elverişli mekanlar olarak kullanılmaya devam edilmektedir
Dini bayramların arifesinde ziyaret adı verilen dini merasim yapılır Burada tüm komşuların katılmasıyla her evden gelen helva ve ekmekler bir araya toplanır, buradan toplanan ekmek ve helvalar karıştırılarak katılanlara dağıtılır ve dualar okunur Aynı gün mezarlıklar ziyaret edilerek, dualar okunur İlçe ve köylerde yağmur yağmadığı yıllarda yağmur duasına çıkılır Bu duada topluca namaz kılınır, kurban kesilir, kurban eti ile pilav yapılarak beraberce yenir Yağmur duaları öteden beri halkın ziyaret ettiği türbelerde olup el avuçları aşağıya çevrili olarak dualar yapılır
Efsaneler
İlçeye bağlı Taşoğlu Köyü'nün Asar Mahallesi'nde bulunan tarihi caminin ermişler tarafından geyiklerle ormandan taşınan kereste ile yapıldığı söylenmektedir Bir gün sabaha karşı yine geyiklerle, köylünün ekinlerinin içinden kereste taşınırken bazı köylülerin görmesi üzerine bağırdıkları, kereste taşıyanlara sitem ettikleri, bunun üzerine kereste taşıyan bu ermişlerin de köylülere hitaben; "Ekin önünden yatar, arka kısmından kalkar, hepinizin boğazında çıksın " demişler O günden sonra bu yöre halkı hep urlu (dış guatrı) olmuşlar Bu yörede yaşayan insanların bu yüzden urlu (dış guatrlı) olduğu söylenegelmektedir
Ünlü Kişiler
İlçe köylerinden milletvekili seçilen ünlüler; Ekincik Köyü'den 20, 21 ve 22 dönem İstanbul Milletvekili, 23 Dönem Antalya Milletvekili seçilen, 58 ve 59 Cumhuriyet Hükümeti'nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı 60 Cumhuriyet Hükümeti'nde Adalet Bakanı olan ve sonra meclis başkanı seçilen Mehmet Ali Şahin, Şamlar Köyü'nden 21 dönem Karabük Milletvekili seçilen İlhami Yılmaz, Yığınot Köyü'nden 22 dönem milletvekili seçilen Ali Öğüten, Çukur Köyü'nden 23 dönem milletvekili seçilen Cumhur Ünal'dır
Kaynak : Wikipedia
|
|
|