Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etkileri, ispanya, sanata, savaşı

İspanya İç Savaşı Sanata Etkileri

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İspanya İç Savaşı Sanata Etkileri

Sanata etkileri

Pablo Picasso ünlü tablosu Guernica'yı İç Savaş dönemini anlatması için yapmış ve Alman bombardımanı altında kalan Guernica kasabasında yaşanan dramı ressetmiştir Ressam, bu ünlü eserinin Francisco Franco iktidarda olduğu sürece İspanya'ya götürülmesini yasaklamıştır Eser, Franco rejimi sona erdikten sonra ABD'den Madrid'e getirilmiştir Şu anda Centro de Arte Museo Reina Sofia Müzesinde sergilenmektedir
Nazım Hikmet savaş sırasında Cumhuriyetçilerin gösterdiği başarılı Madrid Savunmasını aşağıdaki şiirle değerlendirmiştir:

Karanlıkta Kar Yağıyor
Ne maveradan ses duymak, ne satırların nescine koymak o "anlaşılmayan şeyi", ne bir kuyumcu merakıyla işlemek kafiyeyi, ne güzel laf, ne derin kelam Çok şükür

hepsinin

hepsinin üstündeyim bu akşam

Bu akşam bir sokak şarkıcısıyım hünersiz bir sesim var; sana, senin işitemeyeceğin bir şarkıyı söyleyen bir ses
Karanlıkta kar yağıyor, sen Madrid kapısındasın Karşında en güzel şeylerimizi

ümidi, hasreti, hürriyeti

ve çocukları öldüren bir ordu
Kar yağıyor Ve belki bu akşam ıslak ayakların üşüyordur Kar yağıyor, ve ben şimdi düşünürken seni şurana bir kurşun saplanabilir ve artık bir daha

ne kar, ne rüzgar, ne gece

Kar yağıyor ve sen böyle "No pasaran" deyip

Madrid kapısına dikilmeden önce
herhalde vardın

Kimdin, nerden geldin, ne yapardın? Ne bileyim,

mesela;

Astorya kömür ocaklarından gelmiş olabilirsin Belki alnında kanlı bir sargı vardır ki kuzeyde aldığın yarayı saklamaktadır Ve belki varoşlarda son kurşunu atan sendin "Yunkers" motorları yakarken Bilbao'yu Veyahut herhangi bir Konte Fernando Valaskerosi de Kortoba'nın çiftliğinde

ırgatlık etmişindir

Belki "Plasa da Sol" da küçük bir dükkanın vardı, renkli İspanyol yemişleri satardın Belki hiçbir hünerin yoktu, belki gayet güzeldi sesin Belki felsefe talebesi, belki hukuk fakültesindensin ve parçalandı üniversite mahallesinde bir İtalyan tankının tekerlekleri altında kitapların Belki dinsizsin, belki boynunda bir sicim, bir küçük hac Kimsin, adın ne, tevellüdün kaç? Yüzünü hiç görmedim ve görmeyeceğim Bilmiyorum belki yüzün hatırlatır Sibirya'da Kolçak'ı yenenleri belki yüzünün bir tarafı biraz bizim Dumlupınar'da yatana benziyordur ve belki bir parça hatırlatıyorsun Robespiyer'i Yüzünü hiç görmedim ve görmeyeceğim, adımı duymadın ve hiç duymayacaksın Aramızda denizler, dağlar,

benim kahrolası aczim

ve "Ademi Müdahale Komitesi" var Ben ne senin yanına gelebilir,

ne sana bir kasa kurşun,
bir sandık taze yumurta,
bir çift yün çorap gönderebilirim

Halbuki biliyorum, bu soğuk karlı havalarda iki çıplak çocuk gibi üşümektedir Madrid kapısını bekleyen ıslak ayakların Biliyorum, ama dert etme ne kadar büyük, ne kadar güzel şey varsa, insanoğulları daha ne kadar büyük

ne kadar güzel şey yaratacaklarsa,

yani o korkunç hasreti, daüssılası içimin güzel gözlerindedir

Madrid kapısındaki nöbetçimin

Ve ben ne yarın, ne dün, ne bu akşam onu sevmekten başka bir şey yapamam
25121937

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com