İspanya İç Savaşı Sanata Etkileri |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanya İç Savaşı Sanata EtkileriSanata etkileri Pablo Picasso ünlü tablosu Guernica'yı İç Savaş dönemini anlatması için yapmış ve Alman bombardımanı altında kalan Guernica kasabasında yaşanan dramı ressetmiştir Ressam, bu ünlü eserinin Francisco Franco iktidarda olduğu sürece İspanya'ya götürülmesini yasaklamıştır Eser, Franco rejimi sona erdikten sonra ABD'den Madrid'e getirilmiştir Şu anda Centro de Arte Museo Reina Sofia Müzesinde sergilenmektedir Nazım Hikmet savaş sırasında Cumhuriyetçilerin gösterdiği başarılı Madrid Savunmasını aşağıdaki şiirle değerlendirmiştir: Karanlıkta Kar Yağıyor Ne maveradan ses duymak, ne satırların nescine koymak o "anlaşılmayan şeyi", ne bir kuyumcu merakıyla işlemek kafiyeyi, ne güzel laf, ne derin kelam Çok şükür hepsinin hepsinin üstündeyim bu akşam Bu akşam bir sokak şarkıcısıyım hünersiz bir sesim var; sana, senin işitemeyeceğin bir şarkıyı söyleyen bir ses Karanlıkta kar yağıyor, sen Madrid kapısındasın Karşında en güzel şeylerimizi ümidi, hasreti, hürriyeti ve çocukları öldüren bir ordu Kar yağıyor Ve belki bu akşam ıslak ayakların üşüyordur Kar yağıyor, ve ben şimdi düşünürken seni şurana bir kurşun saplanabilir ve artık bir daha ne kar, ne rüzgar, ne gece Kar yağıyor ve sen böyle "No pasaran" deyip Madrid kapısına dikilmeden önce herhalde vardın Kimdin, nerden geldin, ne yapardın? Ne bileyim, mesela; Astorya kömür ocaklarından gelmiş olabilirsin Belki alnında kanlı bir sargı vardır ki kuzeyde aldığın yarayı saklamaktadır Ve belki varoşlarda son kurşunu atan sendin "Yunkers" motorları yakarken Bilbao'yu Veyahut herhangi bir Konte Fernando Valaskerosi de Kortoba'nın çiftliğinde ırgatlık etmişindir Belki "Plasa da Sol" da küçük bir dükkanın vardı, renkli İspanyol yemişleri satardın Belki hiçbir hünerin yoktu, belki gayet güzeldi sesin Belki felsefe talebesi, belki hukuk fakültesindensin ve parçalandı üniversite mahallesinde bir İtalyan tankının tekerlekleri altında kitapların Belki dinsizsin, belki boynunda bir sicim, bir küçük hac Kimsin, adın ne, tevellüdün kaç? Yüzünü hiç görmedim ve görmeyeceğim Bilmiyorum belki yüzün hatırlatır Sibirya'da Kolçak'ı yenenleri belki yüzünün bir tarafı biraz bizim Dumlupınar'da yatana benziyordur ve belki bir parça hatırlatıyorsun Robespiyer'i Yüzünü hiç görmedim ve görmeyeceğim, adımı duymadın ve hiç duymayacaksın Aramızda denizler, dağlar, benim kahrolası aczim ve "Ademi Müdahale Komitesi" var Ben ne senin yanına gelebilir, ne sana bir kasa kurşun, bir sandık taze yumurta, bir çift yün çorap gönderebilirim Halbuki biliyorum, bu soğuk karlı havalarda iki çıplak çocuk gibi üşümektedir Madrid kapısını bekleyen ıslak ayakların Biliyorum, ama dert etme ne kadar büyük, ne kadar güzel şey varsa, insanoğulları daha ne kadar büyük ne kadar güzel şey yaratacaklarsa, yani o korkunç hasreti, daüssılası içimin güzel gözlerindedir Madrid kapısındaki nöbetçimin Ve ben ne yarın, ne dün, ne bu akşam onu sevmekten başka bir şey yapamam 25121937 Kaynak : Wikipedia |
|