![]() |
İspanya İç Savaşı Sanata Etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanya İç Savaşı Sanata EtkileriSanata etkileri Pablo Picasso ünlü tablosu Guernica'yı İç Savaş dönemini anlatması için yapmış ve Alman bombardımanı altında kalan Guernica kasabasında yaşanan dramı ressetmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Nazım Hikmet savaş sırasında Cumhuriyetçilerin gösterdiği başarılı Madrid Savunmasını aşağıdaki şiirle değerlendirmiştir: Karanlıkta Kar Yağıyor Ne maveradan ses duymak, ne satırların nescine koymak o "anlaşılmayan şeyi", ne bir kuyumcu merakıyla işlemek kafiyeyi, ne güzel laf, ne derin kelam ![]() ![]() ![]() hepsinin hepsinin üstündeyim bu akşam ![]() Bu akşam bir sokak şarkıcısıyım hünersiz bir sesim var; sana, senin işitemeyeceğin bir şarkıyı söyleyen bir ses ![]() Karanlıkta kar yağıyor, sen Madrid kapısındasın ![]() ümidi, hasreti, hürriyeti ve çocukları öldüren bir ordu ![]() Kar yağıyor ![]() ![]() ne kar, ne rüzgar, ne gece ![]() ![]() ![]() Kar yağıyor ve sen böyle "No pasaran" deyip Madrid kapısına dikilmeden önce herhalde vardın ![]() Kimdin, nerden geldin, ne yapardın? Ne bileyim, mesela; Astorya kömür ocaklarından gelmiş olabilirsin ![]() ![]() ![]() ırgatlık etmişindir ![]() Belki "Plasa da Sol" da küçük bir dükkanın vardı, renkli İspanyol yemişleri satardın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() benim kahrolası aczim ve "Ademi Müdahale Komitesi" var ![]() ne sana bir kasa kurşun, bir sandık taze yumurta, bir çift yün çorap gönderebilirim ![]() Halbuki biliyorum, bu soğuk karlı havalarda iki çıplak çocuk gibi üşümektedir Madrid kapısını bekleyen ıslak ayakların ![]() ne kadar güzel şey yaratacaklarsa, yani o korkunç hasreti, daüssılası içimin güzel gözlerindedir Madrid kapısındaki nöbetçimin ![]() Ve ben ne yarın, ne dün, ne bu akşam onu sevmekten başka bir şey yapamam ![]() 25 ![]() ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|