Osmanlı Mutfağına Sonradan Giren Sebzeler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı Mutfağına Sonradan Giren SebzelerDomates, 18 yüzyıl sonu Osmanlı mutfağına 'yabani' olarak girdi Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi İlk hali kiraz domates boyutlarındaydı Domates yeşilken tüketilirdi Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdıEn çok sevilen sebze patlıcandı Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi![]() Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15 yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi![]() Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı ![]() Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı ![]() ![]() |
|
|
|