![]() |
Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve Faziletleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve FaziletleriBilindiği gibi sabah ve akşam namazlarnıdan sonra Kur’an’dan “Lâ yestevî”, öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme Sûresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır ![]() Esâsen her zaman ve fırsatta okunan her Kur’ân harfine on sevap vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunların faziletini müteaddit hadislerde Peygamber Efendimiz ifade etmiştir ![]() ![]() Namazlardan sonra okunan “aşır”ların fazileti de aynı bablarda anlatılmaktadır ![]() “Bakara Sûresinin sonunda iki ayet vardır ![]() ![]() Peygamber Efendimiz'e (sas) miraçta üç hediye verilmiştir: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi'nin son iki ayeti, ümmetinden Allah'a şirk koşmadan ölenlerin büyük günahlarının bağışlanacağı müjdesi ![]() Başka bir hadiste şöyle buyurulmaktadır: “Yüce Allah Bakara Sûresini iki âyetle nihayet vermiştir ![]() ![]() ![]() Tirmizî’de aynı mevzuda şu meâlde bir hadise yer verilmektedir ![]() “Cenab-ı Hak yeri ve göğü yaratmazdan bin sene önce bir kitap yazdı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadis, “âmenerresûlü”nün faziletini ifâde eden en veciz ve geniş hadistir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte her yatsı namazından sonra bu iki âyeti okumakla bu faziletlerden nasibimizi almaya çalışıyoruz ![]() Sabah ve akşam namazlarından sonra okunan ve “Lâ yestevî” ile başlayıp okunan Haşr Sûresinin sonundaki aşrın fazileti hakkında da yine bâzı hadisler rivâyet edilmektedir ![]() İrbad bin Sâriye (r ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir hadiste de sabah ve akşam vaktinde bu âyetlerin okunmasının fazileti hakkında Peygamber Efendimiz meâlen şöyle buyururlar: “Kim ki sabahleyin üç kere eûzü billahi’s-semîi’l-alîmi mine’ş-şeytani’r-racîm der ve Haşr Sûresinin sonundaki üç âyeti okursa, Allah o kimseye akşama kadar duâ ve istiğfar etmek üzere yetmiş bin melek vazifelendirir ![]() ![]() ![]() İşte sabah ve akşam namazlarından sonra bu âyetleri okuduğumuz zaman, inşâallah bu mükâfata nâil oluruz ![]() Öğle namazından sonra okuduğumuz “Lekad sadakallahü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() “Bana bu gece öyle bir sûre nâzil oldu ki, o sûre bana, üzerine güneşin doğduğu bütün varlıklardan daha hayırlıdır” buyurdu ve bundan sonra ‘İnnâ fetahnâ leke ![]() ![]() ![]() ![]() Bâzı kitaplarda rivâyet edilen bir hadiste ise Peygamberimiz Fetih Sûresinin sonundaki âyeti kasdederek, “Bunları okuyun ve Allah’tan hayır ve bereketini isteyiniz” buyurmuştur ![]() İşte bu “aşır”ların faziletini bilen ulemâ, her namazdan sonra okuyarak bu sünnetin herkes tarafından tatbikini temin etmişlerdir ![]() ![]() sorularlaislamiyet ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve Faziletleritoparlayacak olursak yatsı namazından sonra Bakara suresinin son 2 ayetini okuyoruz ![]() sabah ve akşam namazlarından sonra Haşr suresinin son 3 ayetini okuyoruz ![]() öğle namazından sonra da Fetih suresinin son 3 ayetini ikindi namazından sonra ise Amme suresinin yarısı veya tamamı ![]() ![]() ![]() Aşır dediğimiz şey tam olarak nedir?bir surenin tamamı değil de bir kısmı gibi bir anlam çıkardım,aydınlatırsanız sevinirim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve FaziletleriBakara suresinin son 2 ayeti: Amenerrasulü bima ünzile ileyhi mirrabbihi vel mü'minun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haşr suresinin son 3 ayeti: Hüvallahüllezi la ilahe illa hu, 'alimül ğaybi veş şehadeh,hüver rahmanür rahıym ![]() Hüvallahüllezi la ilahe illa hu,el melikül kuddusüs selamül mü'minül müheyminül 'aziyzül cebbarul mutekebbir, sübhanellahi amma yüşrikun ![]() ![]() (Fetih suresinin son 3 ayetini de yazıcaktım fakat kitaplarda bulamadım,internetten de yazmak istemedim,başka biri eklerse sevinirim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve FaziletleriDharma Nickli Üyeden Alıntı toparlayacak olursak yatsı namazından sonra Bakara suresinin son 2 ayetini okuyoruz ![]() sabah ve akşam namazlarından sonra Haşr suresinin son 3 ayetini okuyoruz ![]() öğle namazından sonra da Fetih suresinin son 3 ayetini ikindi namazından sonra ise Amme suresinin yarısı veya tamamı ![]() ![]() ![]() Aşır dediğimiz şey tam olarak nedir?bir surenin tamamı değil de bir kısmı gibi bir anlam çıkardım,aydınlatırsanız sevinirim ![]() ![]() ![]() ![]() Evet Dharma, çıkardığın özet doğru, teşekkür ederim ![]() Aşır dediğimiz Arapça aşera'dan geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Umarım bildiklerimi net şekilde ifade edebilmişimdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve Faziletlerisum Nickli Üyeden Alıntı Evet Dharma, çıkardığın özet doğru, teşekkür ederim ![]() Aşır dediğimiz Arapça aşera'dan geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Umarım bildiklerimi net şekilde ifade edebilmişimdir ![]() anladım gayet güzel anlatmışsın ama bir sorum daha var =) her ayetin uzunluğu birbirine eşit olmadığından kısaltmalar yaptığımızı sölemişsin ya,bu kısaltmalar aslında hadislerde var mıydı,yani mesela Bakara suresinin son 2 ayetini okuyoruz bunu kafamıza göre okumuyoruzdur,bu tür surelerden kaç ayet okunması gerektiği hadisi şeriflerde yazıyordur sanıyorum ? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve FaziletleriDharma Nickli Üyeden Alıntı anladım gayet güzel anlatmışsın ama bir sorum daha var =) her ayetin uzunluğu birbirine eşit olmadığından kısaltmalar yaptığımızı sölemişsin ya,bu kısaltmalar aslında hadislerde var mıydı,yani mesela Bakara suresinin son 2 ayetini okuyoruz bunu kafamıza göre okumuyoruzdur,bu tür surelerden kaç ayet okunması gerektiği hadisi şeriflerde yazıyordur sanıyorum ? Hayır Dharma, kafamıza göre okumuyoruz Bize okunması tavsiye edilen yerler hadisi şeriflerde gösteriliyor ![]() Kısaltma derken, Nebe suresi (amme) ikindi namazından sonra okunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela bu farklılık, camide cemaatle kılınan namazlarda çok görülür, her hoca mutlaka her vakitten sonra bir aşr okur, ama kimisi 5 ayet okur kimisi 10 ayet ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazlardan Sonra Sûre Okumak Ve Faziletlerisum Nickli Üyeden Alıntı Hayır Dharma, kafamıza göre okumuyoruz Bize okunması tavsiye edilen yerler hadisi şeriflerde gösteriliyor ![]() Kısaltma derken, Nebe suresi (amme) ikindi namazından sonra okunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela bu farklılık, camide cemaatle kılınan namazlarda çok görülür, her hoca mutlaka her vakitten sonra bir aşr okur, ama kimisi 5 ayet okur kimisi 10 ayet ![]() ![]() ![]() evet çok doğru söylüyorsun,özellikle okuduklarımızın anlamını bilmek çok önemli,öteki türlü biraz daha alışkanlık haline gelmiş oluyor,üzerinde düşünmeden belki de sadece dilimizle okumuş oluyoruz ama anlamı üzerinde düşününce kalbimizle okumuş oluyoruz ve bir kez daha Allah'ın kelamının nice güzel ayrıntılarla dolu olduğunu ve eşsiz olduğunu görüyoruz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|