![]() |
“Mutsuzluk Sendromu”Nun Sebebi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() “Mutsuzluk Sendromu”Nun SebebiÇAĞIMIZIN EN BÜYÜK BULAŞICI HASTALIĞI OLAN “MUTSUZLUK SENDROMU”NUN SEBEBİ Şükretmeden yaşıyoruz ![]() ![]() ![]() Pazar sabahları 53 çeşit “Sunday Branch” ile Pazar kahvaltısı yapan aile, milletin içinde çocuğu haşlıyor; -“Ye zıkkım olasıca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aile farkında değil, çocukları onca nimet arasında, nimetlerin tadından mahrumken, yemeğin farkına nasıl varsın ![]() ![]() Filmi başından alalım ![]() Ailecek, arabalarına binip, lüks bir otelin cafesinde Pazar Kahvaltısına gidiyorlar ![]() Bir kere; Pazar günü hayattasın ![]() Ailenle birliktesin ![]() Evden çıkıyorsun, kendi isteğinle ![]() ![]() Arabanız var ![]() Arabaya binecek ayakların var ![]() Lüks bir otele gidecek paran var ![]() Gittiğin yerde önüne serilen 53 çeşit kahvaltılığı görecek gözün var ![]() O mis gibi, sıcacık ekmeğin kokusunu alabilen burnun var ![]() O reçeli ekmeğe sürebilecek ellerin var ![]() Şeker hastası değilsin ![]() ![]() Hastanede yoğun bakım ünitesinde cihazlara bağlı bir hayatın yok ![]() Hapishanede tutuklu da değilsin, özgürsün ![]() Annen ölmüş; öksüz, baban ölmüş; yetim değilsin ![]() Annen ve baban çocuk sahibi olmayan, çocuk hasreti ile yanıp ama çocukları olmadığı için, içleri hep buruk kalan bir aile de değil ![]() Türkiye’de yaşıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otele giderken, yolunu kesen eşkiya yok ![]() Otelde (en azından) Irak’taki gibi her gün patlayan onlarca bombanın birisinin patlama riski yok ![]() ![]() Baban işini kaybetmemiş, işi var ve kazancı iyi ![]() Annen babandan boşanmamış, ufak tefek sorunlar elbette olabilir ama mutlu bir ailen var ![]() Annen baban seni Çocuk Esirgeme Kurumu’nun kapısına bırakmamış ![]() Dışarıda hava güzel ![]() ![]() ![]() ![]() Küresel ısınma elbette büyük bir tehdit ama hala masada hem de birkaç bardak su var, çayın – kahvenin yanında ![]() Anne ve babanla, çöpten ekmek toplayan bir aile değilsin ![]() Kılık kıyafetlerinle kabul gördüğün kesin, seni içeri aldıklarına göre ![]() ![]() ![]() İtibarlı bir ailedesin ![]() ![]() Sizi kovmadıklarına göre, cebinizde yiyeceğiniz yemeklerin parası da hazır ![]() Masada, birbirinizin yüzüne sevgiyle bakacak kadar güzelsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan içine çıkmanı engelleyen bir rahatsızlığın da yok ![]() İnsanların senden rahatsız oldukları da yok ![]() Masada iştahını kaçırtan bir sebep de yok ortada ![]() Peki evladım niçin yemiyorsun, o güzeller güzeli nimetleri? Yedi milyar dünya insanından en azından altı milyarına nasip olmayan o nimetleri, niçin yemiyorsun? İştahını kesen şey ne? “Şükürsüzüm abi ![]() İşte bu iştahsızlık, şükürsüzlük iştahsızlığıdır dostlar ![]() Ve şükürsüzlük iştahsızlığı, iştah şurubu ile gelmez ![]() Onun için daha başka, bambaşka bir şeyler yapılması gerek ![]() Hepimizin yapamadığı, es geçtiği, ihmal etiği bir şey ![]() Çocuklarımız gözlerimizin önünde eriyip gidiyor ![]() Kişilik olarak eriyip gidiyorlar ![]() ![]() İştahları kesilince; iştah şurubu, Zayıflayınca; kuvvet mucunu, Canları sıkılınca; anti depresanla çocuk büyütüyoruz ![]() Bir şükürsüzlük yolundayız ki Dostlar sormayın gitsin ![]() Ne başı belli, ne sonu ![]() ![]() Peki ne yapacağız? Nasıl çıkacağız içinden bu şükürsüzlük sendromunun? Ki o şükürsüzlük sendromu değil midir, mutsuzluk sendromunu doğuran? Doğru ya; kaç anne baba var, en yeni, en iyi, en pahalı oyuncakları almasına rağmen, çocuklarının gözünde o hasret kaldığımız mutluluk ışıltısını görebilen? Sahi kaç anne baba? Eskiden çarığı ayakkabı, dalından yere düşmüş portakalı top yapıp, çift kale maç ederdik, Osmaniye’de ![]() Eski – yırtık pırtık bir çocuk kitabı, onu okumaktan ve defalarca her sayfasını büyük bir istekle tekrar tekrar çevirmekten, haşat olurdu o minik ellerimizde ![]() Bir arkadaş geldi mi yanımıza, yüzümüz güler, bir akraba geldi mi evimize evimiz şenlenirdi ![]() Şimdi Palyaço Ekibi ve şenlendirici hokkabazlar bile, neden güldüremiyor çocuklarımızı düşünen var mı? O eski ölümsüz gülücükleri, o nurani yüz ifadesini, o “gülünce göz bebeğinin içi gülerdi” gülücüklerini göreniniz duyanınız var mı? Anneannem rahmetli, Dedemizin eski kıyafetlerinden, önüne bir ibadet aşkı ile kurulduğu elle çevirmeli Singer Makinesinde bize bayramlık kıyafet çıkartırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi alınan onca bayramlıklar, daha alışveriş merkezlerinde onları alırken bile; -“Açtırmayın lan benim bayramlık ağzımı” fırçaları ile alınmıyor mu? Verilen hediyelerin sevinci, paketi açana kadar ![]() En çok doğum günlerinde görüyorum, çocukların sevinçlerini ![]() Ne bekliyor, o minik dünyasında, neyi hayal ediyor acaba da yerine getirilmeyen o beklenti üzüyor onu, bilmiyorum ![]() ![]() ![]() “Hıımmm ![]() ![]() ![]() ![]() Hızlı yaşıyor çocuklarımız ![]() ![]() ![]() Ve haz alamıyorlar ![]() ![]() Hani kırk kez çiğne der ya uzmanlar, bir lokmayı ![]() ![]() Çocuklar böyle de biz farklı mıyız sanki? Biz de böyleyiz ![]() İş bulana kadar çektiğimiz acı, işi bulduğumuz gün sevindirebiliyor bizi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya’nın en (fiziksel) güzelleri ile evlenip 3 gün sonra boşanan çiftler niçin ayrılıyor zannediyorsunuz? Elde edene kadar her şey ![]() ![]() ÖSS’yi kazanana kadar her şey ![]() ![]() Uğruna mücadele edilen her şey, ev, araba, iş… Her şey ama her şey tılsımını kaybediyor, elde eder etmez ![]() Halbuki bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırının olduğu bir kültürde yetişmedik mi biz? Bırakın bir fincan kahveyi, eşimize aldığımız bir kahve makinasının bile 40 dakikalık hatırı olmamasının sebebi nedir Sizce? Sebep çok basit Canlar; Şükürsüzlük Sendromu ![]() ![]() Sevgili Babam, Oğlum der; -“Seni 4 kat fazla seviyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve ekler yaşaran gözlerini silerken usulca; “Dolayısı ile evladım ben seni dört kat fazla seviyorum ![]() Bazen muziplik işte ![]() -“Gardaş Şükrü” arıyor derse, cevap hemen hazır; -“Buyur Gardaşım” derim ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu sevgiyi ondan öğrendim ben ![]() ![]() ![]() İnsanlar niçin boşanıyorlar Sizce, Dostlarım? Kader ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halbuki eşlerimizi hem eş, hem arkadaş, hem en iyi dost, hem en iyi akraba, hem en iyi can yoldaşı yapsak fena mı olur? Sevgilerine sevgi katsak? Adlarının yanına eklediğimiz değişik iltifatlarla, onları onure etsek ![]() Eskiler maharet iltifata tabidir demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşlerimiz yemek yapar, tuzunu beğenmeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Ne olur sanki; bir araba aldıysak, onun şükrünü arttırarak kullansak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek model araba alanlara bir sözümüz yok ![]() Ne olur, ailesini huzurla gezdirse? Arabanın içini eşine ve çocuklarına zindan etmeden, fırça atma yeri haline getirmeden, mutlu ve huzurlu bir şekilde o anın hazzını yaşasa? Hissetse, araba ne büyük bir nimettir ![]() ![]() Akrabalarını da dolaştırsa ![]() ![]() ![]() Yolda kalmışları alsa, arabasına güvenli olarak ![]() Ehliyeti olmayan bir kişiyi kendi arabasında eğitse ![]() Doğru kullansa arabasını ![]() ![]() Ve her ay en az bir hayır işinde kullansa arabasını ![]() ![]() ![]() Arabanın bir kullanımla sırmasının sıyrılmayacağı kesin ama bizim bunca nimet içine gark olmuşken, içine düştüğümüz şükürsüzlük sendromu dolayısı ile sıtkımızın sıyrıldığı kesin ![]() Şükür nasıl artar? Daha daha, nasıl şükredebiliriz? Şükrümüzü daha fazla nasıl arttırabiliriz? Anne, babamız, eşimiz – çocuğumuzla ilgili nasıl daha fazla şükredebilirizi de düşünmenizi istiyorum ![]() Küçük bir ip ucu ![]() Ve düşünün Canlar ![]() Her gün onlarca kez önünden geçmemize rağmen, bizde hiçbir olumlu duygu uyandırmayan o minik caminin anlamını, yurtdışına gittiğinizde, küçücük bir apartman altı mescidi için onlarca yıl mücadele veren gurbetçilerimizden dinlediğinizde anlar gibi oluyorsunuz ![]() Ve başımızı kaldırıp, şöyle büyük bir özlemle, hasretle, gururla bakmayı yıllardır unuttuğumuz, o “şehadetleri dinin temeli” olan ezanların gönderi minarelerin kıymetini, Londra’da minare izni alan Dostlarımızın; Caminin yanına şöyle mütevazi bir minare yaptıktan sonra, onu her gördüklerinde yanına gelip okşayışlarında, elleri ile dokunup ağlayışlarında anlıyorsunuz ![]() Ne dersiniz? Nimetin kıymetini, elimizden gitmeden önce, şöyle doya doya yaşasak, fena mı olur? Münir Arıkan |
![]() |
![]() |
![]() |
“Mutsuzluk Sendromu”Nun Sebebi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() “Mutsuzluk Sendromu”Nun Sebebibu paylaşımı görünce aklıma bir yazı geldi ![]() insan başına gelen kötü olayları sayıyor hep , iyi olayları sayabilseydi eğer ALLAH'ın ona ne kadar güzellik verdiğini anlıyabilirdi gibi birşeydi ![]() ![]() herşeye rağmen şükretmesini bilmeli insan diye düşünüyorum ![]() ![]() ancak çoğu zaman karamsar düşüncelere kapılıyor ve mutsuzluk içinde bulunuyorum ![]() ![]() ![]() önemli olan bu karamsarlığı aşabilmek , ve inanıyorum başarıcam ![]() ![]() hayırlı paylaşımınız için teşekkürü bir borç bilirim ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|