![]() |
Kur'an İn Namaz Konusunda Verdiği Detaylar. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an İn Namaz Konusunda Verdiği Detaylar.Bugün sizlerle Kur’an dan araştırmaya çalışacağımız konu, acaba Rabbim Kur’an da en çok bahsettiği, namaz kılın emrini verip, nasıl namaz kılacağımızdan ve ne dualar okuyacağımızdan bazılarının söylediği gibi, Kur’an da yeteri kadar bahsetmemiş olabilir mi, onu birlikte araştırmaya çalışalım ![]() Önce hatırlatmak isterim, Allah namaz kılmasını, oruç tutmasını, zekât vermesini, Hacca gitmesini, İbrahim peygamberden bu yana tüm dinlere emrettiğini bizlere açıklıyor ![]() ![]() Kur’an Hac konusunu da, bizlerin uyması gereken konuları, en ince detayına kadar anlatıyor bizlere ![]() ![]() ![]() Namaz kılmak bizden öncekilere de farz olduğu halde, bazılarının söylediği gibi, kılınışı ve nasıl dualar okuyacağımız ve rekât sayıları konusunda, Kur’an ın hiçbir şey bahsetmediğini söyleyip, bu konudaki detayları Allah ın peygamberimize bıraktığına inanmamız, Kur’an a göre normal midir? Hacca gitme ve oruç konusunda en ince detaya giren Kur’an, neden namaz konusunda detay vermesin? Bu konuyu Kur’anı bir bütün olarak düşünüp, öğrendiğimiz rivayetlerin etkisinde kalmadan, daha sonrada bu soruya Kur’an dan cevap arayalım, Allahın izniyle ![]() Namaz konusunda Kur’an da detay yoktur diyenler, acaba peygamberimizin dine ilaveler yaptığını mı düşünüyorlar dersiniz? Hani Rabbim ne diyordu bazı ayetlerinde? Bizim indirdiklerimize, tek kelime kendi sözünü bizim sözümüzdür diye ekleseydi, onun şah damarını keserdik demiyor muydu? Hani Rabbim Kur’anın ipine sarılın diyordu? Hani sizleri Kur’an dan hesaba çekeceğim diyordu? Hani her şeyden nice örnekleri, değişik ifadelerle verdik diyordu ![]() Bizlere Kur’an dışından gelen ve bir rivayete göre diye başlayan bilgilerin tümünü, hiçbir kontrolden geçirmeden kabul etmemiz, doğrumudur? Kur’anı Rabbim ben koruyorum diyor, sormak isterim hiç sorgu sual etmeden, bizlere gelen bilgileri kimler koruyor olabilir? Bizlere Kur’an benzeri, Rahmanın garantisini veren var mı? Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum dedikten sonra, Kur’anda olmayan, Kur’an dışından hükümlerin ve sorumlulukların olacağına nasıl inanabiliriz? Allah Kur’an ın ipine sarılın derken, neden yalnız Kur’an ipi demişte, başka kaynaktan söz etmemiş, bunu da sanırım çok iyi düşünmeliyiz ![]() ![]() ![]() Bizlerin yaptığı en büyük yanlış, mezheplerin ve zamanla geleneklerin, namazın şekline yaptığı ilaveleri, Allah emri sanmamız ve onları da Kur’an dan aramamızdan kaynaklanıyor ![]() ![]() Allah bizlere, her şeyden nice örnekleri değişik ifadelerle verdim ki anlayasınız diyorsa, namaz konusunda bizlerden istediklerini de sade, kolay bir şekilde mutlaka Kur’an da anlatmıştır ![]() ![]() Enam 104: Gerçek şu ki, size Rabbinizden gönül gözleri gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yasin11:Sen ancak o Kuran'a uyan ve görmediği halde Rahman'dan korkan kimseyi uyarırsın ![]() ![]() Araf suresi 3; Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden bir takım velilerin ardına düşmeyin! Siz ne kadar da az öğüt alıyorsunuz ![]() Nisa Suresi 105 ![]() ![]() ![]() Maide suresi 49Sen de aralarında, Allah'ın indirdiğiyle hükmet ![]() ![]() Maide Suresi 67 ![]() Enam 50: … ![]() ![]() ![]() ![]() Zühruf Suresi 43Sen, sana vah yedilene sımsıkı sarıl! Hiç kuşkusuz, sen, dosdoğru bir yol üzerindesin ![]() Yukarıdaki ayetleri elbette çoğaltabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnız bana vah yedilene uyarım ben ![]() ![]() ![]() Şimdi birlikte düşünelim, namaz gibi Kur’anın çok önemsediği ve çok bahsettiği konularda Kur’an açıklama yapmayıp, detay vermemiş olabilir mi? Sımsıkı sarılmamızı istediği bir rehberde namaz, detaylı açıklanmamış olabilir mi? Yoksa bize Kur’an dışından öğretilenleri, Kur’an da bulamadığımız damı bu yanlışı yapıyoruz? Yukarıdaki ayetlerden anlaşılıyor ki, bizlerin Kur’an a sarılmamızı istiyor Rabbim ![]() ![]() ![]() Önce yazımızın başında İbrahim peygambere hac yerini, Kabeyi ne maksatla yaptırdığını ve çevresinde bakın nasıl namaz kılmamızı istediğini, ayetinde bizlere anlatıyor onu anlamaya çalışalım ![]() Hac 26: Bir zamanlar İbrahim için, o evin yerini, şöyle diyerek hazırlamıştık: Bana hiçbir şeyi ortak koşma, evimi; tavaf edenler, kıyamda duranlar, rükû-secde edenler için temizle ![]() Bakara 125: Hatırla o zamanı ki, biz Beytullah'ı insanlar için sevap kazanmaya yönelik bir toplantı yeri ve güvenli bir sığınak yaptık ![]() ![]() ![]() Ayeti okuduğunuzda Allah İbrahim peygambere şu anda kıldığımız namazın, olmazsa olmazını ne kadar güzel anlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aliimran 43:Ey Meryem, Rabbine divan dur, secdeye kapan ve rükû edenlerle birlikte rükû et ![]() Bu ayette de Meryem anamıza sesleniyor ve bakın yine günümüzde Allahın huzuruna namaz kılarken durduğumuz ve saygıyla el bağladığımız (divan durduğumuz), rükû ve secde ettiğimiz namazın kılınmasını anlatıyor bizlere, dikkat edin bu emir peygamberimizden çok önceki bir zamana, daha Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hac77: Ey iman edenler! Rükû edin, secde edin; Rabbinize ibadet edin, hayır işleyin ki kurtulabilesiniz ![]() Furkan 64: Onlar, Rablerine secde ederek ve kıyama durarak gecelerler ![]() Fetih 29: Muhammed, Allah'ın resulüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Şuara 218–219: O ki görüyor seni kıyam ettiğin zaman,Secde edenler arasında dönüp dolaşmanı da ![]() Tevbe 112: O tövbe edenler, o ibadet edenler, o ham dedenler, o oruç tutanlar, o rükûa varanlar, o secdeye kapananlar, o iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırı koruyanlar ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki ayetleri okuduğunuzda, sanırım sizde namazın olmazsa olmazı olan ve Allahın tarif ettiği namazın, KIYAM ETMEK yani onun huzurunda saygıyla durmak, RUKÜ ETMEK yani onun önünde saygıyla eğilmek, SECDE ETMEK yani onun yüceliği önünde secdeyle yerlere kapanmak, namazın şekli boyutuymuş, çok açıkça anlatıyor Kur’an ![]() Demek ki namazı Allah Kur’an da anlatmıyor demek, çok büyük bir yanlış olduğu anlaşılıyor ![]() ![]() Müzzemil 20:…… O halde Kur’an'dan, kolay geleni okuyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakara 45: Sabra ve namaza sarılarak yardım dileyin ![]() ![]() Bakara 153: Ey iman sahipleri! Sabra ve namaza sarılarak yardım dileyin ![]() ![]() Aliimran 113: Ama hepsi bir değildir ![]() ![]() Yukarıdaki ayetler, namazlarımızda neler okumamız gerektiği konusunda bizlere çok net bilgiler veriyor ve diyor ki; Kur’an dan kolayınıza geleni okuyun ve benden namaza sarılarak, namazlarınızda yardım dileyin, yani bana istekte bulunup dua edin ![]() ![]() ![]() Sanırım şimdide bu satırları okuyan bazı kardeşlerim, eeeee bak kaç rekât kılacağımızda yazmıyor, bu durumda ne yapacağız dediklerini duyar gibiyim ![]() ![]() ![]() Nisa 102: Sen içlerinde olup da onlara NAMAZ kıldırdığın vakit, içlerinden bir grup seninle NAMAZA dursun; silahlarını da alsınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nisa 101:Yeryüzünde dolaştığınız zaman, küfre sapanların size tedirginlik vermesinden korkarsanız, namazı kısaltmanızda sizin için bir sakınca yoktur ![]() ![]() Nisa 103: Korku halindeki namazı tamamlayınca, artık Allah'ı ayakta, oturarak, yan yatmışken anın ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki ayet örneği bizzat peygamberimizin imamlığında yapılıyor ve dikkat edin, zor bir anımızda kılınan namazın ilk secde de bittiğini görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Bakın namazın bitişinde, günümüzde verdiğimiz selamdan bahsedilmiyor, çünkü onlar farz olanlar değil, daha sonra geleneklerin ve mezheplerin ilaveleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, şimdi kendimize soralım kısaltılmış namazın bizim anlayışımızla, bir rekât olduğunu Kur’an dan görüyoruz da, normal durumlarda kılacağımız rekât neden zikredilmemiş? İşte burada yüce Rabbin yemin ederek, sizler için bu kitabı kolaylaştırdım sözünün bir tezahürünü görüyoruz, çünkü namazımızı ne kadar rekât ya da zamanda kılacağımızı Allah bizlere bırakmıştır ![]() Bakın ne diyor Rabbim, Sükûnet bulduğunuzda, namazı tam bir biçimde yerine getirin ![]() ![]() ![]() ![]() Allah sizleri Kur’an dan hesaba çekeceğim, Kur’an ın ipine sarılın, sizi bana ulaştıracak dedikten sonra, sizce Kur’an da rekât sayıları belli olmayan bir imtihandan geçirip, günümüzde bize öğretilen ama her nedense mezhepler arasında değişiklik olan, rekât sayılarından hesap sorar mı? Yorum ve karar sizlerin ![]() Şimdi yine Allahın vakit namazlarının rekât sayısından bahsetmeyip, bizlere bizzat bıraktığına bir başka konuda da, şahit oluyoruz, buda zekât konusu ![]() ![]() ![]() Rabbim bu kitabı ve bu dini o kadar kolaylaştırmış ve bizzat bireye kadar indirgemiş ki, birileri bu kadar da kolay olmaz diye, kendi akıllarınca ve kendi menfaatleri yönünde ekleme ve ilavelerle içinden çıkılamaz hale getirmiştir ![]() ![]() Bakara 219:… ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sizlere sormak isterim, bu ayetin tebliğini siz aldıktan sonra, eeeee ben ne kadar(vereceğim) infak edeceğim diye hala sorar mısınız? Allah açıkça ailenizin ihtiyacından arta kalanından verin diyor ve bizzat ne kadar vereceğimizi bizlere bırakıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte dostlar Rabbim nasıl zekât verme miktarını bizlere bıraktıysa, namazın rekât sayısını, uzunluğunu onun huzurunda huşuyla durup, ondan yardım dilemenin ölçüsünü bizlere bırakmış ve namazla bizlerin şeytandan uzak kalacağımızı ve Allah a yaklaşacağımızı açıklamıştır ![]() Ankebut 45: Kitap'tan sana vah yedileni oku! NAMAZI da kıl! Çünkü NAMAZ, çirkinliklerden ve kötülüklerden alıkoyar ![]() ![]() Ta-ha 14: "Hiç kuşkulanma ki ben Allah'ım ![]() ![]() ![]() Bizlere namazın, ne maksatla emredildiğini bakın ne kadar güzel açıklıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdide günümüzde kıldığımız ve bir takım ilavelerin yapıldığı namazlara bakalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadınlarda, erkeklerde bile farklı uygulamalar olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bunları düşündüğümüzde, eğer peygamberimiz nasıl kıldıysa öyle kılmalıyız, çünkü namazın kılınış şekli ve okunacak dualar hatta rekât sayıları peygamberimizin koyduğu kurallardır dersek, günümüzde kılınan namaz şeklinin hangisinin peygamberimizin kıldığı namaz, ya da hangilerinin peygamberimizin gösterdikleri olduğu konusun da, sanırım mezheplerin anlaşması çok zor olacaktır ![]() ![]() Buradan yola çıkarak düşündüğümüzde, namazın olmazsa olmaz şeklini ve namazlarımızda neler okunabileceği konusunda Kur’an detaylı açıklama yapmıştır ![]() ![]() ![]() Buradan da şunu çıkarabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbin ayetinde söylediği gibi; Müddesir 11: Benimle, yarattığım kişiyi baş başa bırak ![]() Rad 40: Ya onlara vaat ettiğimiz şeylerin bir kısmını sana gösteririz yahut da seni vefat ettiririz ![]() ![]() Lütfen çok ama çok iyice düşünelim, Allah elçisine ne diyor? Benimle yarattığım kişiyi baş başa bırak, TEBLİĞ ETMEK SANA, HESAP SORMAK BİZE DÜŞER ![]() ![]() ![]() Bakın Allah bizleri nereden sorumlu tutacağını söylüyordu, tekrar hatırlayalım ![]() Zühruf 44: Doğrusu Kur'an, sana ve kavmine bir öğüttür ![]() ![]() Sizlere sormak isterim, Rabbim sizlerin imtihan olduğunuz kitap Kur’an dır dedikten sonra, acaba Kur’anın vermediği bir hükümden, bilgiden, detaydan sorumlu tutar mı? Elbette Kur’an a uyan her bilgi değerlidir, hatta Kur’anı daha iyi anlamamızda peygamberimizin yaşamındaki örnekleri bilmemiz, ayetleri çok daha iyi anlamamıza neden olur, ama hangi sözlerinin onun sözleri olduğunu Kur’an ile karşılaştırmak şartıyla ![]() ![]() Sizlere son olarak bir ayeti örnek vermek istiyorum, özellikle Allah Kur’an da her şeyi yazmamıştır, bir kısmını da hüküm vermek için peygamberimize bırakmıştır diyenlere, özellikle hatırlatmak istiyorum, bakın peygamberimizden bazı konularda hüküm isteyenlere, bizzat kendisi nasıl cevap vermesini istiyor RAHMAN? Enam 57: De ki: "Ben Rabbimden gelen bir beyyine üzerindeyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değerli dostlar bakın Allah peygamberimize, deki onlara diyerek bizlere ne söylemesini istiyor, hala aklımızı çalıştırmayacak mıyız? Peygamberimiz sizin istediğiniz hüküm benim yanımda değil, yani ben hüküm veremem diyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ben sizlere Kur’an dan, Rabbin sözlerinden açıkça anladıklarımı aktardım, sizleri düşünmeye davet ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Bende bir beşerim elbette hata yapabilirim, ama ben Allahın sözlerini anlamaya ve onun söylediği gibi ayetleri düşünmeye, aklım ile iman etmeye çalışıyorum, bu yolu öneren Yüce Rabbim dir ![]() Bizlerin hesaba çekileceği, Rabbin yemin ederek kolaylaştırdım dediği kitabı anlamaya çalışmak mı daha akılcı ve mantıklı, yoksa beşerin ciltlerce dolusu kitaplarını anlamaya çalışmak mı daha mantıklı? Yorum sizlerin ![]() Allah yardımcımız olsun, gerçekten gözlerimizi kapatmış yürüyoruz bir meçhule ![]() ![]() Daha açıkçası doğrular yanlış, yanlışlar doğru görünür olmuş topluma ![]() ![]() ![]() ![]() Furkan 30; Ey Rabbim! Benim toplumum bu Kuran' ı devre dışı tuttular ![]() Bizleri Allah ile aldatanlar, çoğunluk olmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbim cümlemizin yardımcısı olsun ![]() ![]() Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an İn Namaz Konusunda Verdiği Detaylar. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an İn Namaz Konusunda Verdiği Detaylar.vallahi üye isminden sizi hatırladım yanılmıyorsam 1 veya 2 sene önce deccal le ilgili yaparken sizin yazınızı okumuştum o da aklıma nette dolaşan deccal videolarından gelmişti ve kurana baktığımda yoktu o arada araştırma yaparken sizin yazınızı okumuştum iş yerinde deccal yok deyince tartışma konusu olmuştu akabinde ben şaşırmış damgası yedim hatta 2 gün önce yine ufak bir tartışma yaşadık var diyenlerin delili yok hadis i şerif var neymiş kur a nı her kes anlayamazmış ne yaptımsa kimseyi ikna edemedim namaz konusuna girmeyi düşünmüyorum ama çok bilmiş arkadaşlara bu yazıyı okutmaya çalışacağım benim muallakta kaldığım birde kabir azabı var yazınızı okudum kur an da zaten geçmiyor merak ettiğim şu bunları acaba kimse günah işlemesin diye uydurulmuş hadisler olabilir mi? kabir azabı ile ilgili ![]() böylesine güzel bir yazıyı bizimle paylaştığın için Allah senden razı olsun abi ![]() |
![]() |
![]() |
|