![]() |
Berat Gecesi Ve Berat Gecesi Namazı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Berat Gecesi Ve Berat Gecesi NamazıTüm üyelerimizin berat gecesi mübarek olsun ![]() ![]() ![]() ![]() 'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir ![]() ![]() ![]() Bu gecenin, dört adı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gecenin beş özelliği vardır: 1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır ![]() 2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir ![]() 3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir ![]() 4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür ![]() 5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir ![]() ![]() Hazreti Âişe (ranha) bu gecenin fazileti hakkında şunları anlatıyor: Günün birinde Hazreti Peygamber yanıma girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Neden böyle hızlı nefes alıyorsun?? dedi ![]() Ben, -Anam babam uğruna feda olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Resul?ü Ekrem, -Resülüllah sana haksızlık edecek diye mi korkuyorsun?? dedi ![]() Ardından Cibril geldi ve şöyle dedi: -Bu gece Şa?bân?ın on beşinci gecesidir ![]() ![]() ![]() Resul?ü Ekrem, elbisesini çıkardı ![]() -Bu gece ibadet etmeme müsaade eder misiniz? buyurdu ![]() -Evet, sana anam babam feda olsun, dedim ![]() Peygamber namaza kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?Allah?ım! azabından afvına, gazabından rızana sığınıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah olunca bunları Resul?ü Ekrem?e söyledim ![]() - Yâ Âişe, bunları öğrendin mi? dedi ![]() -Evet yâ Resülüllah, dedim ![]() Resuli Ekrem; -Bunları hem öğren hem de başkalarına öğret ![]() ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz (s ![]() ![]() "Her kim bu gece yüz rekat namaz kılarsa yüce Allah ona yüz melek gönderir ![]() ![]() ![]() "Yüce Allah bu gece ümmetine öyle rahmet eder ki Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca ![]() "Yüce Allah bu gece bütün müslümanlara mağfiret buyurur ancak kâhin, sihirbaz, yahut çok kin güden veya içkiye düşkün olan, yahut ana-babasını inciten, veya zinaya ısrarla devam eden müstesna ![]() 'Şaban ayının 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ameller, bu ayda âlemlerin Rabb'ı yüce Allah'a arz edilir ![]() Berat Kandili olan bu mübarek geceyi nasıl ihya edeceğiz? 1-Yatsı ve Sabah namazlarını mutlak surette cemaatle kılmalıyız ki, geceyi sabaha kadar ibadet etmiş olalım ![]() 2- Geceyi oruçlu olarak karşılayalım ve ertesi günü de oruç tutalım ![]() 3- Bir günlük kaza namazı kılalım 4- Berâat gecesinde 100 rek'atlı Hayır Namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nâil olur ![]() Hayır Namazı Niyet "Yâ Rabbî, niyet ettim senin rızâ-i şerîfin için namaza ![]() ![]() Kılınışı Her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur İki rek'atte bir selâm verilerek 100 rek'atte tamamlanır Her rek'atte 100 İhlâs-ı şerîf okumak sûretiyle 10 rek'at olarak da kılınabilir ![]() (Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstiğfâr-ı şerîf: 14 kere , Salevât-ı şerîfe: 14 kere, Fâtiha-i şerîfe (besmeleyle): 14 kere, Âyetü'l-Kürsî (besmeleyle): 14 kere Lekad câeküm ![]() ![]() ![]() 14 kere 'Yâsîn' dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf İhlâs-ı şerîf (besmeleyle): 14 kere Felak Suresi (besmeleyle): 14 kere Nas Suresi (besmeleyle): 14 kere 14 kere "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber ![]() ![]() Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir): 14 kere "Allâahümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî'ıl-ehvâali ve'l âafâat ![]() ![]() ![]() ![]() Mânâsı: Allâh'ım, Efendimiz Muhammed'e ve ehl-i beytine bizi bütün korku ve âfetlerden kurtaracağın, bütün ihtiyaçlarımızı göndereceğin, bütün günahlarımızdan temizleyeceğin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin, hayatta ve ölümden sonra bütün hayırların nihâyetine ulaştıracağın şekilde râhmet eyle ![]() ![]() Bunlardan sonra duâ yapılır ![]() 5- Berâat Gecesi, bu gecede hiç olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır ![]() alıntıdır |
![]() |
![]() |
|