Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boyutu, tasavvufi, öfkenin

Öfkenin Tasavvufi Boyutu

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Öfkenin Tasavvufi Boyutu

Duyguları izlemek kısmında anlattığımız öfke duygusu aslında tepkilerimizin temelini oluşturmaktadır İnsan öfkelendiği anda kendini kaybetmekte ve kontroden çıkmaktadır

Öfkelenmek iyi veya kötü değildir Öfkenmek ruhani bir boşaltım faaliyeti gibidir Fakat biz boşaltım faaliyetlerimizi yalnız başımıza yapmalıyız Burada ise öfkenin nereden geldiğini tasavvufi olarak anlatmaya çalışacağız

Dizginlenmeyen öfke, insan için bir zehirdir Öfkenin zararlarından dolayı, Allah Resulü, kendisinden, kısa ve unutulmayacak bir şey öğretmesini isteyen sahabeye, tek kelimeyle “Hiddetlenme!” (1) buyurmuştur

Peygamber Efendimiz (sav) bir gün: “Siz aranızda kimi pehlivan, kabul edersiniz?” diye sordu Ashab:

“ Erkeklerin yenmeyi başaramadığı kimseyi!” dediler Tekrar Resulullah şöyle buyurdu:

“Hayır! Gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir” (2)

Gerçek mü’minler Kur’an-ı Kerimde, “Onlar, bollukta ve darlıkta bağışta bulunurlar, öfkelerini yenerler, insanların kusurlarını affederler Allah iyilik yapanları sever” (3) buyrulur

Şura Suresinin 37 ayetinde ise, “Onlar, günahın büyüklerinden ve tüm iğrençliklerinden uzak dururlar Öfkelendikleri zamansa, affedenler onlar olur "

Dinimiz öfkelenmeyi kontrol altına almayı tavsiye eder Öfkelenen bir kimsenin bunu nasıl kontrol edeceği de öğretilmektedir

Peygamber Efendimiz (sav) bakınız ne buyuruyor:

“ Öfke şeytandandır Şeytan ise, ateşten yaratılmıştır Ateşi ise, ancak su söndürür Sizlerden biri öfkelendiği zaman abdest alsın” Ve yine “Sizden biri öfkelendiği zaman ayakta ise otursun Öfkesi geçerse ne ala Yoksa uzanıp yatsın (4)

Bir gün iki kişi Resulullah (asm)’ın huzurunda küfürleştiler Birisinin yüzünde öfkesi belli oluyordu Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu:” Ben bir kelime biliyorum Eger onu söyleyecek olsa, kendinde beliren öfke giderdi: Eûzübillâhimineşşeytanirracim” (5)

Öfkeleri izlemek şeytanı izlemektir Şeytanı izlemek nefsini izlemektir Nefsini bilen Rabbini Bilir

(1) Buhari, Edeb, 76

(2) Ebu Davud, Edeb 106

(3) Al-i İmran Suresi : (3) 134

(4) Ebu Davud Edeb, 4

(5) Müslim 109

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com