|  | Öfkenin Tasavvufi Boyutu |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Öfkenin Tasavvufi BoyutuDuyguları izlemek kısmında anlattığımız öfke duygusu aslında tepkilerimizin temelini oluşturmaktadır  İnsan öfkelendiği anda kendini kaybetmekte ve kontroden çıkmaktadır   Öfkelenmek iyi veya kötü değildir  Öfkenmek ruhani bir boşaltım faaliyeti gibidir  Fakat biz boşaltım faaliyetlerimizi yalnız başımıza yapmalıyız  Burada ise öfkenin nereden geldiğini tasavvufi olarak anlatmaya çalışacağız  Dizginlenmeyen öfke, insan için bir zehirdir  Öfkenin zararlarından dolayı, Allah Resulü, kendisinden, kısa ve unutulmayacak bir şey öğretmesini isteyen sahabeye, tek kelimeyle “Hiddetlenme!” (1) buyurmuştur  Peygamber Efendimiz (s  a  v  ) bir gün: “Siz aranızda kimi pehlivan, kabul edersiniz?” diye sordu  Ashab: “ Erkeklerin yenmeyi başaramadığı kimseyi!” dediler  Tekrar Resulullah şöyle buyurdu: “Hayır! Gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir  ” (2) Gerçek mü’minler Kur’an-ı Kerimde, “Onlar, bollukta ve darlıkta bağışta bulunurlar, öfkelerini yenerler, insanların kusurlarını affederler  Allah iyilik yapanları sever” (3) buyrulur   Şura Suresinin 37  ayetinde ise, “Onlar, günahın büyüklerinden ve tüm iğrençliklerinden uzak dururlar  Öfkelendikleri zamansa, affedenler onlar olur  " Dinimiz öfkelenmeyi kontrol altına almayı tavsiye eder  Öfkelenen bir kimsenin bunu nasıl kontrol edeceği de öğretilmektedir   Peygamber Efendimiz (s  a  v  ) bakınız ne buyuruyor: “ Öfke şeytandandır  Şeytan ise, ateşten yaratılmıştır  Ateşi ise, ancak su söndürür  Sizlerden biri öfkelendiği zaman abdest alsın  ” Ve yine “Sizden biri öfkelendiği zaman ayakta ise otursun  Öfkesi geçerse ne ala  Yoksa uzanıp yatsın  ” (4) Bir gün iki kişi Resulullah (a  s  m  )’ın huzurunda küfürleştiler  Birisinin yüzünde öfkesi belli oluyordu  Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu:” Ben bir kelime biliyorum  Eger onu söyleyecek olsa, kendinde beliren öfke giderdi: Eûzübillâhimineşşeytanirracim  ” (5) Öfkeleri izlemek şeytanı izlemektir  Şeytanı izlemek nefsini izlemektir  Nefsini bilen Rabbini Bilir  (1) Buhari, Edeb, 76  (2) Ebu Davud, Edeb 106  (3) Al-i İmran Suresi : (3) 134  (4) Ebu Davud Edeb, 4  (5) Müslim 109 | 
|   | 
|  | 
|  |