![]() |
Buda Ve Öğretisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buda Ve ÖğretisiBuda 'nın öğretisinin baslıca özelliği; Buda 'nın aydınlanma sonucu bulmuş olduğu gerçekleri birer dogma olarak sunacak yerde aydınlanma yöntemini öğretmeyi ve böylelikle yöntemi öğrenen kimselerin kendi çabalarıyla bu gerçekleri kendilerinin bulup yasantısal deneyimle doğrulamalarını öngörmesi, Budalık yolunu herkese açık tutmasıdır ![]() ![]() Şimdiye dek her geliş gidişsimde, içinde hapis olduğum, Duyularla duvaklan mis bu evin, Yapıcısını aradım durdum ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretide 4 temel gerçek vardır: Yaşamda ıstırap vardır; ıstırabın bir nedeni vardır; bu neden yok edilirse ıstırapta yok edilmiş olur; bu nedeni yok etmeyi sağlayan bir yol, bir yöntem vardır ![]() 1 ![]() Dört okyanusun suyu mu daha çoktur, yoksa sizlerin inleye sızlaya sürdürdüğünüz bu yolculukta sevdiğiniz istediğiniz şeyleri elde edememek, sevmediğiniz istemediğiniz şeylerden kaçınamamak, istediğiniz şeylerin istediğiniz gibi olmaması, istemediğiniz şeylerin istemediğiniz biçimde olması yüzünden akıttığınız göz yaşları mi daha çoktur? Ananızı, babanızı yitirmek, kardeşlerinizi, kızınızı yitirmek, malinizi, mülkünüzü yitirmek ![]() ![]() ![]() ![]() Buda ıstırap için dukkha sözcüğünü kullanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buda yaşamı gerçek boyutları içinde kavrayabilmemiz için yaşamın birbiriyle ilgili 3 özelliğinin üzerinde ısrarla duruyordu: Dukkha - Istırap Bir arada bütünleşmiş, bileşmiş, oluşmuş hiç bir şey değişimden, çözülüp dağılmaktan kurtulamaz ![]() ![]() ![]() Buda 'nın amacı dünyayı ne olduğundan daha kötü ne de daha iyi göstermekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mutluluğun ertelenmesinin de, para biriktirir gibi haz ve zevk biriktirmenin de olanaksızlığı iyice anlaşılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buda insan varlığında geçici olmayan değişmeden kalan, dayanıklı bir öz, tözel bir nitelik olmadığını göstermeye çalışıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Milanda Panha adli kitaptan: Kral Bilge Nagasena 'ya seslenmiş: “Ustam kimsin, adini söyler misin?” “Bana Nagasena diyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Buda Ve Öğretisi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buda Ve ÖğretisiBen 'in var olma doyumsuzluğundan kaynaklanan ve ölümün sinirini aştığına inanılan uzantısına verilen ad 'sa ruhtur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Buda 'ya göre varolan her şey nedenselliğin bir sonucu olarak vardır, boşluktan yokluktan oluşan bir evrende nedenselliğin döngüsüne takılan yokluk varlığa dönülür, her neden bir sonucu, her etki bir tepkiyi zorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On iki halkalı kapalı bir zincir olarak temsil edilen nedensellik yasası: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() 12 ![]() ![]() ![]() ![]() istekleri, tutkuları kışkırtan yanılgıdır ana yanılgıyı besleyen de gene istekler ve tutkulardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gün kafamızdan geçen düşüncelerse yarinki yaşamımızı biçimliyor ![]() kesinlikle zihnimizin yaratısıdır ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() yakın bir bölümü toplumun yapay olarak yarattığı gereksiz şeyler ![]() Örneğin toplum bizi zeki bir adam gibi görünmeye isteklendiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her eylemin iyi yada kötü sonuçları eninde sonunda eylemi yapana ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Nirvana, Batı 'da genelde anlaşıldığı gibi ölümden sonra değil, burada ve şu anda gerçekleştirilebilecek bir ruhsal durumdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buda 'nın öğretisi, bir yandan ben 'i yokumsarken öbür yandan da bireyciliği en ileri götürmüş olan öğretidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() -Tam görüş -Tam anlayış Bu basamaklar kendimizi de, dünyayı da olduğu gibi, gerçek böylesiliğiyle görmeyi, adların biçimlerin gizlediği temel gerçeğin, her şeyin ıstırap, her şeyin oluşum, değişim içinde olduğu, kalıcı bir ben 'in, değişmeyen bir tözün olmadığını anlayışına ulaşmayı amaçlıyor ![]() -Doğru sözlülük -Tam davranış Bu basamak, özgür istencinizin ürünü olan, içten geldiği için, hiç bir amaç gütmeden yapılan davranıştır ![]() -Doğru yaşam biçimi Yaşamını sağlamakta doğruluktan ayrılmamak, kendine yetecek olandan çoğunu elde etmeye çalışmamaktır ![]() -Tam çaba, tam uygulama Her şeyin tam bir özenle, eksiksiz yapılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() -Tam bilinçlilik -Tam uyanıklık Bu basamaklar meditasyonla ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budist meditasyonun özü nefes alıp verdiğinin ayırdında olmakla başlayan yaygın dikkattir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buda 'nın meditasyon yöntemi öyle dalıp gitmeyi kendinden geçmeyi değil, tersine sürekli uyanıklılığı, sürekli bilinçli kalmayı gerektiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Buda Ve Öğretisi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buda Ve ÖğretisiZahmetiniz için teşekkürler ![]() Ancak budha ve nirvana hakkındaki bilgiler, budizm öğretisinin içinden alınmış bilgiler olsa gerek ![]() Önce şunu belirteyimki hz ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi asıl konuya geleyim ![]() 44 yaşındayım ve 30 yaşında Nirvana ya ulaştım ![]() Normalde nirvanaya ulaşmak gibi bir amacım yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30 yaşıma geldiğimde bir çok sorunun cevabını bulmuştum ![]() ![]() Her normal zeka gelişimini sürdüren insan, 30 yaşına gelirken, ben kimim, yaşam nedir, neden hayat var gibi soruların yanıtlarını otomatik olarak aramaya başlar ![]() Ben kimim sorusunun cevabını ise, bildiğim kadarı ile çok az insan bulmuştur ![]() ![]() ![]() Budha ise nirvanaya ulaşmış olan bilinen ilk insandır ![]() Hali ile Budha nın ne bulduğunu biliyorum ve yukarıdaki bilgilerin eksiğini yanlışını kısaca tamamlamak isterim ![]() Önce Nirvanaya ulaşma anımı anlatayım ![]() Oturuyordum ve bir kitap okuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok büyük bir heyecana kapıldım çünki gelen bilgiler tüm hayatım ve karakterimi değiştirecek nitelikteydi ![]() Bi ara televizyonu açtığımı hatırlıyorum, milli maç vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 gün boyunca normal hayatıma devam ettim ancak ağzım bir karış açık ve sürekli gülümser haldeydim ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra başıma gelen şeyin ne olduğunu merak ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Yaptığım araştırma sonucu, başıma gelen şeyin nirvana olduğunu ve tarihte başka kişilerinde nirvanaya ulaştıklarını okudum ![]() Şimdi Nirvana ve Budizm olayına gelirsek ![]() ![]() ![]() Derinlemesine araştırma yapanlar için verdiğim bilgi çelişkili gelebilir ![]() * Budha Peygamber değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nirvana öyle güçlü ve olağanüstü bir olaydırki, tarih içinde pek çok insan Nirvana peşinde koşmuştur ![]() ![]() ![]() Nirvanaya ulaşmak için farklı insanlar farklı yöntemler denemişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() * Nirvanaya ulaşanların verdiği bilgiler, bu alanda bir dünya doğurmuştur ![]() ![]() ![]() İşin doğrusu ben Nirvanaya ulaştıktan sonra işin felsefesine girme ihtiyacı hissetmedim ![]() ![]() ![]() Nirvana ile gelen bilgiyide anlatmakta zorlanıyorum ![]() ![]() ![]() Bunu kaçmak için yazmıyorum ama dilim döndüğünce Nirvanayıda anlatmaya çalışayım ![]() Nirvana cümlelerle gelmiyor o sebeple cümlelerle anlatmak için işin felsefesini yapmak gerekir ![]() ![]() Nirvanaya ulaştığınızda evrenin aynı anda hem en zengin hemde en fakir insanı olursunuz ![]() Birisi kolunuzu kesse dahi, o kişiye bir kızgınlık kin ve nefret duyamazsınız ![]() Herkes herşey sizin için tekdir ![]() ![]() ![]() ![]() Ne aşırı sevinç duyabilirsiniz ne aşırı üzüntü ![]() Kendinizi evrende yanlız hissedersiniz ![]() Geçmişte ve gelecekte sorulmuş ve cevaplanamamış, her türlü sorunun cevabını bilir hale geliyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela Niels Bohr, kuantum fiziği deneyleri yaparken, fotonun davranış tarzını incelerken bulduğu yanıtı ben biliyordum ![]() ![]() ![]() Fotonu inceleyen Niels Bohr da yaptığı deneyleri bırakıp Hindistana koşmuştur ![]() ![]() Bir şeyide açıklığa kavuşturayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nirvana konusunda bilmeniz gereken en önemli şey ise ![]() ![]() ![]() ![]() Budizm bir dindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela secret denen bir kitap var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani kitapta anlatıldığı gibi, 1 milyon dolara sahibim derseniz evren "emredersiniz" der ![]() ![]() ![]() Olayın temeli kendinizi inandırmakta yatar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne istediğinize ise dikkat etmelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi başım ağrımasın diye bişeyler daha yazayım ![]() Aslolan Nirvanaya ulaşmaktır ![]() ![]() Ben hayatı tarafsız gözle inceleyerek Nirvanaya ulaştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nirvanaya ulaşmak için tek yöntem anladığım kadarı ile benimki değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne diyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm sorularınıza vereceğim cevap budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kaç örnek vereyim ![]() İş yerinde hopba bir kız vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir arkadaşım, çok yakışıklıydı ve çok başarılıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca televizyonlarda gördüğünüz, aşırı zengin ama kötü olarak bilinen insanlar, nasıl hem zengin, hem mutlu, hemde başarılılar diye düşünmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne istediğinize dikkat edin ve hep iyi şey isteyin, hem kendiniz hemde başkaları için ![]() ![]() Benim bir yeğenim var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Nasıl istemiyorum ya ![]() ![]() İstediğinizde tüm benliğinizle istemelisiniz ![]() ![]() Geçmiş yaşamlarınıza bakarsanız, sizin istemediğiniz hiçbirşey olmadığını görürsünüz ![]() ![]() Dediğim gibi ama ![]() ![]() Düşünün, hangi semti arzuladı iseniz orada yaşamışsınızdır ![]() Tüm benliğinizle istemekten kastımı açayım ![]() Bir şeyi istediğiniz nereden anlaşılır ![]() ![]() ![]() Hareketlerinizden ![]() 2 kişi var ![]() ![]() ![]() Nehre atlayan gerçekten istiyordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç, hareketlerin, senin gerçekten isteyip istemediğini belli eder ![]() ![]() ![]() Bu kadar yeter ![]() ![]() Lütfen soru gelmesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Buda Ve Öğretisi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buda Ve ÖğretisiBu arada şu soruyuda yanıtlayayım ![]() Astral seyahat nasıl yapabilirsinizin yanıtı sitede uzmanları tarafından detaylı olarak anlatılmış ![]() ![]() ![]() Cevap "istedikleri için ![]() Umarım yukarıdaki uzun yazıda mantık yada kurgu hatası yapmamışımdır ![]() Her şey istemenizle başlar ![]() ![]() Einstein' izafiyet kuramını gerçekten istediği için bulmayı başarabilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyse açayım derken iyice kafa karıştırmayayım ![]() Astral seyahatle neden ilgilendim ![]() Nirvanaya ulaşırken, ruhumun koparılır gibi ayrılıp yukarda hissetmemi sağlaması ile astral seyahat aynımı diye merak ettim ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|