Kader Anlayışının Dogrusu Nedir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kader Anlayışının Dogrusu Nedir?Forumda rastladıgım ve okuyunca pek te anlaşılır bulmadıgım kader anlayışını anlaşılır bir dille anlatmayı uygun gördük ![]() Bu mesele üzerinde devam edegelen bir spekülasyon her daim mevcut olmuştur ![]() İnşaAllah faydalanmak isteyen kardeşlere bir bakış açısı kazandırır ![]() Kader anlayışının dogrusuna geçmeden önce,ifade etmeliyiz ki iyi niyetle bile olsa, inançlı birçok kesimde de yanlış bir kader anlayışına rastlamaktayız Ayrıca bu anlayışaüşüşerek inançlı kesimlere ve dine/dinlere saldırılar olagelmekte ![]() Dikkat ediniz ![]() ![]() Lütfen dikkat ediniz![]() ![]() Bakınız ve düşününüz;Tüm forumlarda din karşıtı yazılara baktıgımızda genelde dinsel metinden ziyade o metnin yorumundan veya yanlış anlayanların yanlış uygulamalarından örnekler verilerek salvo atışları yapılıyor ![]() İnananların'''-Neye- inandıgını bilmedigi ![]() ![]() ![]() ''''''İnanmayanların ise -neye-inanmadıgını bilemedigi'' bir ortamda bu tür sulu sepgenlerin olması da normal oluyor tabii ki ![]() Kader mevzuu şudur: Başlangıcın Babası ![]() ![]() İlk Neden![]() ![]() Alemlerin Rabbi![]() ![]() Yüce Olan![]() ![]() Bir![]() ![]() Bütün ve Tek Olan![]() ![]() ![]() Varlıgı ve Yoklugu Yaratan,bunları hem Birleştiren ve hem de Ayıran ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün güzel isimlerin sahibi Olan '''O/Huve''' ![]() ![]() ![]() ![]() Akıllara sıgmaz bir yapıdır Müteal ve Sınırsızdır O![]() El Alim'dir ve bu sıfatı ile zaman ötesi bir ilme ve bilmeye sahiptir ![]() Bir sır ile süsleyelim ki; O'nu bilmek O'nun bilinemeyecegini idrak etmektir ![]() O,Bilinemezligi ile bilinebilmektedir ancak ![]() O,sınırsız ilmi ve zamana/mekana baglı olmayan bilgisi ile herşeyi bilmektedir ![]() Bizim eylem ve fiillerimizi bilmesi O'nun Rab bilgisine mahsustur,ancak ![]() ![]() ![]() Bizim kul eylemlerimizi sınırlandırmaz Daha açık bir ifade ile söylersek;Bizler(Kullar) eylem ve fiillerimizde,seçimlerimizde tamamen özgürüz, sonuçlarına da katlanmak şartı ile tabii ki ![]() Sünnetullah denilen alem/alemlerdeki bilinen ve bilinmeyen tüm kural ve sistemler (mesela yerçekimi veya enerjinin sakımı kanunu gibi) sebep-sonuç ilişkisi içinde işler Bizlerin eylem ve fiilleri bizim karar ve seçimlerimizin sonucudur ve her kararımızbir sebebi tetikleyip;bir sonucu hazırlamaktadır Alemlerin Rabbi Allah cc bizim herkararımızı biz daha dogmadan öncesiyle bilmektedir,fakat bu bilgi O'nun Rab Olma'sının sonucudur,bizim üzerimizde ve kararımızda bir baskısı yoktur ![]() Her ne yapıyor isek veya yapacak isek ![]() ![]() bizzat kendi ellerimizin işleri ile yapıyoruzve bizi buna iten bir sebep veya hele hele -kader-falan yoktur ![]() Dolayısı ile,kadere sıgınmak ![]() ![]() ben etmedim O etti falan demek boş lakırdıdır![]() Dinlerde ifade edilen kader ile,çogunlugun anladıgı kader arasında daglar kadar fark vardır ![]() Dinlerde geçen kader Alemlerin Rabbi Allah cc ın ezel-ebed ilmi ve kuşatıcılıksıfatlarını vurgulamaktadır ![]() Tarihi süreç içerisinde dinleri toplumları birleştiren ve millet yapan bir zamk gibi kullanan ve milyonları yönetirken bir orkestra çubugu veya araç çubugu gibi dinleri kullanan idareciler ![]() ![]() saltanat sürücüler![]() ![]() Ruhban sınıflar![]() ![]() Dünyeviciler diyerek geçiştirecegimbu zevatlar ve onların avenelerinin pompaladıgı yanlış kader anlayışı,gerçegini silerek ortama hakim olmuştur ![]() ![]() niye? E adamların işine geliyor tabii ki![]() ![]() ne oluyorsa Allah cc tan(Haşa) diyerek![]() Deprem oldu da onbinlerce insan mı öldü? -Eee ![]() efendim kader işte![]() ![]() Takdir-i İlahi böyleymiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyle ya ![]() ![]() adamlar yani çıkıpta : Kardeşim biz ettik,rüşvet yedik,iskan verdik,olmayacak yeriiskana açtık,devlet ihalesinde müteahhitle bir olup malzemeden çalıp cukka ettik diyecek halleri yok ya yani ![]() ![]() demi ya?Dogru kader anlayışının dışındakiler,maalesef bilmeden de olsa,O Yüce Olan'a sık sık iftira etmekte,olumsuz durumları O'na fatura etmekteler ![]() Ancak bilmedikleri şudur: Kimse ![]() ![]() hiç bir şey O'na fatura kesemez,fatura ödemeye davet edemez![]() Hem fatura adresi yanlıştır,hem de kimsenin haddine degildir ![]() Hiç ama hiç kimsenin Ne alemde,ne de alemlerde![]() |
|
Kader Anlayışının Dogrusu Nedir? |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kader Anlayışının Dogrusu Nedir?Bu güzel ve tanımlayıcı yazınız için teşekkürler Kişinin özgür iradesiyle yaptığı eylemler, Allah(c c)'ın ilmi ve bilgisi dahilinde olan tüm herşey kaderdir![]() Kader yapmayacağımız şeylerin, irade yok sayılarak yapılması değildir ![]() Bu iki ayrım hala tartışılagelmekte Özellikle televizyonlarda çokca konuşulmakta ve alimler tarafından doğrusu anlatılmaktaysa da araştırmayan insanlar için hala bir kavram kargaşasıdır![]() Konuya hakim olmayan bir insanın, ben şimdi kadere karşı geliyorum, düz adım atacaktım ama ben yana adım atıyorum diyerek yapacağı eylem de kaderde vardır Çünkü onun yapacağı zaten Allah(c c)'ın bilgisi dahilindedir![]() |
|
|
|