Tevratta Kızıyla İlişkiye Giren Peygamber |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tevratta Kızıyla İlişkiye Giren PeygamberTevrat - Yaratılış - Bölüm 19 BÖLÜM 19 Sodom ve Gomora'nın Yıkılışı Yar 19: 1 İki melek akşamleyin Sodom'a vardılar Lut kentin kapısında oturuyordu Onları görür görmez karşılamak için ayağa kalktı Yere kapanarak,Yar 19: 2 "Efendilerim" dedi, "Kulunuzun evine buyurun Ayaklarınızıyıkayın, geceyi bizde geçirin Sonra erkenden kalkıp yolunuza devam edersiniz " Melekler, "Olmaz" dediler, "Geceyi kent meydanında geçireceğiz "Yar 19: 3 Ama Lut çok diretti Sonunda onunla birlikte evine gittiler Lut onlara yemek hazırladı, mayasız ekmek pişirdi Yediler![]() Yar 19: 4 Onlar yatmadan, kentin erkekleri -Sodom'un her mahallesindengenç yaşlı bütün erkekler- evi sardı![]() Yar 19: 5 Lut'a seslenerek, "Bu gece sana gelen adamlar nerede?" diyesordular, "Getir onları da yatalım "Yar 19: 6 Lut dışarı çıktı, arkasından kapıyı kapadı![]() Yar 19: 7 "Kardeşler, lütfen bu kötülüğü yapmayın" dedi,Yar 19: 8 "Erkek yüzü görmemiş iki kızım var Size onları getireyim, ne isterseniz yapın Yeter ki, bu adamlara dokunmayın Çünkü onlar konuğumdur, çatımın altına geldiler "Yar 19: 9 Adamlar, "Çekil önümüzden!" diye karşılık verdiler, "Adamburaya dışardan geldi, şimdi yargıçlık taslıyor! Sana daha beterini yaparız " Lut'u ite kaka kapıyı kırmaya davrandılar![]() Yar 19: 10 Ama içerdeki adamlar uzanıp Lut'u evin içine, yanlarınaaldılar ve kapıyı kapadılar![]() Yar 19: 11 Kapıya dayanan adamları, büyük küçük hepsini kör ettiler Öyle ki, adamlar kapıyı bulamaz oldu![]() Yar 19: 12 İçerdeki iki adam Lut'a, "Senin burada başka kimin var?" diye sordular, "Oğullarını, kızlarını, damatlarını, kentte sana ait kim varsa hepsini dışarı çıkar![]() Yar 19: 13 Çünkü burayı yok edeceğiz RAB bu halk hakkında birçok kötüsuçlama duydu, kenti yok etmek için bizi gönderdi "Yar 19: 14 Lut dışarı çıktı ve kızlarıyla evlenecek olan adamlara,"Hemen buradan uzaklaşın!" dedi, "Çünkü RAB bu kenti yok etmeküzere " Ne var ki damat adayları onun şaka yaptığını sandılar![]() Yar 19: 15 Tan ağarırken melekler Lut'a, "Karınla iki kızını al, hemenburadan uzaklaş" diye üstelediler, "Yoksa kent cezasını bulurkensen de canından olursun "Yar 19: 16 Lut ağır davrandı, ama RAB ona acıdı Adamlar Lut'la karısının ve iki kızının elinden tutup onları kentin dışına çıkardılar![]() Yar 19: 17 Kent dışına çıkınca, adamlardan biri Lut'a, "Kaç, canını kurtar, arkana bakma" dedi, "Bu ovanın hiçbir yerinde durma Dağa kaç, yoksa ölür gidersin "Yar 19: 18 Lut, "Aman, efendim!" diye karşılık verdi,Yar 19: 19 "Ben kulunuzdan hoşnut kaldınız, canımı kurtarmakla banabüyük iyilik yaptınız Ama dağa kaçamam Çünkü felaket bana yetişir, ölürüm![]() Yar 19: 20 İşte, şurada kaçabileceğim yakın bir kent var, küçücük birkent İzin verin, oraya kaçıp canımı kurtarayım Zaten küçücük bir kent "Yar 19: 21 Adamlardan biri, "Peki, dileğini kabul ediyorum" dedi, "Okenti yıkmayacağım![]() Yar 19: 22 Çabuk ol, hemen kaç! Çünkü sen oraya varmadan bir şeyyapamam " Bu yüzden o kente Soar*ff* adı verildi D Not 19:22 "Soar": "Küçük" anlamına gelir![]() Yar 19: 23 Lut Soar'a vardığında güneş doğmuştu![]() Yar 19: 24 RAB Sodom ve Gomora'nın üzerine gökten ateşli kükürtyağdırdı![]() Yar 19: 25 Bu kentleri, bütün ovayı, oradaki insanların hepsini vebütün bitkileri yok etti![]() Yar 19: 26 Ancak Lut'un peşisıra gelen karısı dönüp geriye bakınca tuzkesildi![]() Yar 19: 27 İbrahim sabah erkenden kalkıp önceki gün RAB'bin huzurundadurduğu yere gitti![]() Yar 19: 28 Sodom ve Gomora'ya ve bütün ovaya baktı Yerden, tüten birocak gibi duman yükseliyordu![]() Yar 19: 29 Tanrı ovadaki kentleri yok ederken İbrahim'i anımsamış veLut'un yaşadığı kentleri yok ederken Lut'u bu felaketin dışına çıkarmıştı![]() Lut ile Kızları Yar 19: 30 Lut Soar'da kalmaktan korkuyordu Bu yüzden iki kızıylakentten ayrılarak dağa yerleşti, onlarla birlikte bir mağarada yaşamaya başladı![]() Yar 19: 31 Büyük kızı küçüğüne, "Babamız yaşlı" dedi, "Dünya geleneklerine uygun biçimde burada bizimle yatabilecek bir erkek yok![]() Yar 19: 32 Gel, babamıza şarap içirelim, soyumuzu yaşatmak için onunlayatalım "Yar 19: 33 O gece babalarına şarap içirdiler Büyük kız gidipbabasıyla yattı Ancak Lut yatıp kalktığının farkında değildi![]() Yar 19: 34 Ertesi gün büyük kız küçüğüne, "Dün gece babamla yattım"dedi, "Bu gece de ona şarap içirelim Soyumuzu yaşatmak için sende onunla yat "Yar 19: 35 O gece de babalarına şarap içirdiler ve küçük kız babasıylayattı Ama Lut yatıp kalktığının farkında değildi![]() Yar 19: 36 Böylece Lut'un iki kızı da öz babalarından hamile kaldılar![]() Yar 19: 37 Büyük kız bir erkek çocuk doğurdu, ona Moav adınıverdi Moav bugünkü Moavlılar'ın atasıdır D Not 19:37 "Moav": "Babadan" anlamına gelir![]() Yar 19: 38 Küçük kızın da bir oğlu oldu, adını Ben-Ammi koydu Oda bugünkü Ammonlular'ın atasıdır D Not 19:38 "Ben-Ammi": "Halkımın oğlu" anlamına gelir![]() |
|
|
|