Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
enerji, kuantum

Enerji Ve Kuantum

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Enerji Ve Kuantum

Ucu bucağı belirsiz, sonsuz ufuklara kadar yayılan bu kozmosa, bilimciler "makrokozmos" adını verirler Büyük evren

Makrokozmostan sonra bir de "mikrokozmos" vardır Yani küçük evren!

Büyük evreni herkes görebiliyordu, gece yıldızlara bakarak, güneşe ve aya bakarak görülebilir bir evren Belki ulaşımı bile kolay oldu ki, artık uydumuz Ay'dan sonra, insansız araçlarla gezegenlere gidebiliyor, Hubble teleskopu ile cok uzaklardaki galaksilerin bile fotoğraflarını çekebiliyoruz

Peki Göremediğimiz, mikrokozmoz evrene nasıl ulaşabilecektik?

Hareketsiz görülen, durağan olduğunu düşündüğümüz maddenin içine nasıl girecek, küçük evrene nasıl ulaşabilecektik?

20 asrın ilk çeyreğinde "Kuantum Fiziği" denilen ve akıllara durgunluk veren bir bilim kolu geliştirildi

Bu ileri fiziğin kurucularından Niels Bohr, Kuantum fiziğinden şok olmamış bir fizikçi, fiziği anlamamıştır derken bu gerçeğe işaret ediyordu

Çünkü Kuantum Fiziği, atom altı parçacıkların sırlar dolu perdesini biraz aralayınca anlaşıldı ki, atomların içinde de ahenkli ve heybetli bir kozmos vardır

Atom

Gezegenlerin ahenkli yörüngelerinden sonra, atom çekirdeği etrafında dönen yörüngelerde hareket eden elektronların düzgün, bir yol izlediği düşünüldü Ama aksine, bu elektronların hareketine "dalgalar" eşlik ediyor, ve bu dalgalar da bizimle sanki adeta "dalga geçiyor" Çünkü bu harekette kesinlik yok, yerleri tespit edilemiyor İhtimallerle yeri tespit ediliyor, yani ihtimallere dayalı bir "belirsizlik prensibi" ortaya çıkıyor

Yani elektron mikroskopundan bir elektronu inceleyen bilim adamı, nereye bakarsa elektronu orada görebiliyor Bu da uzun çabalar ve uzun uğraşlar gerektiriyor

Atom çekirdeğinin içinde bulunan proton var, ama protonun içinde ne var? Araştırıldı ve sonunda o da bulundu, protonun da içinde kuark adı verilen milimetrenin trilyonda biri kadar küçük bir mekana sığışmış parçacıklar var

Yani dünya içinde dünya, onun içinde de dünyalar

Kuarkları da birbirine bağlayan kuvvetin ne olduğu da keşfedildi ve buna "gluon" denilen kütlesiz parçacıklar olduğu kesinlik kazandı

En sonunda mikrokosmos yani küçük evren de keşfedilmiş oldu

Derinlere inildikçe, inanılmaz güzellikler, birbiriyle cok güçlü enerjilerle bağlanmış parçacıklar, düzensizliğin içinde düzen ve matematiksel şaheserler keşfedildi

Yani herşey birbirine enerji ile bağlı, düzensizliğin içinde düzen olan bir kaosun mükemmel uyumu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com