![]() |
Enerji Ve Kuantum |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Enerji Ve KuantumUcu bucağı belirsiz, sonsuz ufuklara kadar yayılan bu kozmosa, bilimciler "makrokozmos" adını verirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makrokozmostan sonra bir de "mikrokozmos" vardır ![]() Büyük evreni herkes görebiliyordu, gece yıldızlara bakarak, güneşe ve aya bakarak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki Göremediğimiz, mikrokozmoz evrene nasıl ulaşabilecektik? Hareketsiz görülen, durağan olduğunu düşündüğümüz maddenin içine nasıl girecek, küçük evrene nasıl ulaşabilecektik? 20 ![]() ![]() Bu ileri fiziğin kurucularından Niels Bohr, Kuantum fiziğinden şok olmamış bir fizikçi, fiziği anlamamıştır ![]() ![]() Çünkü Kuantum Fiziği, atom altı parçacıkların sırlar dolu perdesini biraz aralayınca anlaşıldı ki, atomların içinde de ahenkli ve heybetli bir kozmos vardır ![]() Atom ![]() ![]() ![]() Gezegenlerin ahenkli yörüngelerinden sonra, atom çekirdeği etrafında dönen yörüngelerde hareket eden elektronların düzgün, bir yol izlediği düşünüldü ![]() ![]() ![]() ![]() Yani elektron mikroskopundan bir elektronu inceleyen bilim adamı, nereye bakarsa elektronu orada görebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atom çekirdeğinin içinde bulunan proton var, ama protonun içinde ne var? Araştırıldı ve sonunda o da bulundu, protonun da içinde kuark adı verilen milimetrenin trilyonda biri kadar küçük bir mekana sığışmış parçacıklar var ![]() Yani dünya içinde dünya, onun içinde de dünyalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuarkları da birbirine bağlayan kuvvetin ne olduğu da keşfedildi ve buna "gluon" denilen kütlesiz parçacıklar olduğu kesinlik kazandı ![]() ![]() En sonunda mikrokosmos yani küçük evren de keşfedilmiş oldu ![]() Derinlere inildikçe, inanılmaz güzellikler, birbiriyle cok güçlü enerjilerle bağlanmış parçacıklar, düzensizliğin içinde düzen ve matematiksel şaheserler keşfedildi ![]() ![]() Yani herşey birbirine enerji ile bağlı, düzensizliğin içinde düzen olan bir kaosun mükemmel uyumu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|