Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakımı, bilgiler, mutfeğınızın, önemli

Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #1
Gözyaşı
Icon46

Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Küçük mutfakların kullanımı
Ortalama bir mutfak küçüktürParlak magazin ve kataloglar iyi bir mutfağı oldukça büyük bir tanımlayıp daha küçüğünü başarısız bulurlarOysa iyi bir mutfak tasarımcısı, küçük bir mutfakta bile sizin bütün isteklerinizi karşılayacak alanları, dolap çeşitliliği ile renk ve konfor derinliğini yaratabilir
Kaliteli üreticilerde bütün tasarımlara uygun ve mutfaklardaki değerli boşlukların atıl kalmasını önleyecek boyutlarda dolaplar mevcutturAyrıca dolap içlerinde her bir kareyi değerlendirebilecek zekice tasarlanmış bölmeler ve iç dolaplar da bu tür tasarımlara yardımcıdır
Asma dolaplar nadiren kullanılır malzemelerin en üste yerleştirileceği gibi tavana kadar uzatılabilirKaşıklık, küçük ev aletleri, baharatlık gibi asma ve yer dolapları arasında kullanılabilecek özel dolap ve donanımlar kullanılabilirBaza ayak boşluklarının arası çekmece ve yerden ısıtıcı gibi donanımlarla değerlendirilebilir
Jilet tipi aspiratörler de kısıtlı mekanlar için ideal çözümdürTezgah altı buz dolapları vbg çözümler size avantaj sağlayacaktırDört göz yerine iki gözlü ocak, tezgahınızı büyütürken ayna görünümlü cam üst dolap kapakları ile beyaz ve pastel veya açık renkli ahşap dolap kapakları mekanınıza derinlik katacaktır Tezgah renginiz de orta karar bir kontrastlık içinde kapak renklerinden biraz daha koyu olsun yeterYer korosu seçimlerinizde ise daha kuvvetli kontrast seçimlere gidebilirsiniz

Su taşkınları
Taşma nedeniyle sudan etkilenmiş bir mutfağın özürlerinin giderilmesi mümkün müdür?
Eğer su taşkını çok ciddi ve fazla değilse nem , yalnızca bazaları, "yani yer döşemesi ile yer dolapları arasında kalan ve dolap altı boşluklarını kapatan parçaları" ve yer döşemesini etkileyebilirÖnce yerdeki suyu ve nemi alınız ve yeri kurulayınız
Bazaları yerlerinden çıkarınız ve dolap altlarının havalanmasını sağlayınızEğer bazalar şişme belirtileri gösteriyorsa, mutfağı yaptırdığınız kuruluştan yenilerini isteyinizBu konuda bir diğer seçenek de mutfağınızın modeli ile uyumlu laminat malzemeleri kullanılmasıdırEğer su ve nem elektrikli ev aletlerine ulaşmışsa onları kullanmadan önce elektrikçiye kontrol ettirinizHer ne olursa olsun bu gibi durumlarda mutfağınızı kullanmadan önce tamamen kuru olduğundan emin olunuz
Eğer sigortanız varsa sigorta şirketleri bu gibi zararları karşılarlar ve normal olarak hasarlı eşyalarınızın değişmesinde size katkıda bulunurlarAncak, bu büyük olasılıkla sadece hasar görmüş yer dolapları için olacaktırAsma dolaplar için değilBu durumda da alt ve üst dolaplar arasında bazı uyum sorunları çıkabileceğinden, yenileme sırasında bunu dikkate alınızYine mutfağınızı yenilerken ilerde olabilecek yeni taşkınlara karşı sudan etkilenmeyecek yer döşemelerini tercih ediniz ve yer
dolap ve elektrikli ev aletleri ile prizlerini taşkından zarar görmeyecek yüksekliklerde konumlandırılmasına dikkat ediniz

Eviye Bakımı
Çay, kahve vbg şeylerden lekelenen eviyenin lekelerinin giderilmesi yolu var mıdır?
Eviyenizi daima ılık sabunlu suyla siliniz Suyu kireçli olan yörelerde su birikintileri zaman içinde eviyenin üzerinde kireç kalıntıları bırakabilirBunları gidermek için limon veya sirke kullanmanızı öneririz
Eğer lekeler eviye çukuru içine iyice yerleşmişse, bu bölgeyi 1 ölçek çamaşır suyu veya biyolojik çamaşır tozuna karşı, 10 ölçek suyla 30 dakika süreyle ıslak tutun, silin, ardından da iyice durulayınız

Tezgah Bakımı
Granit tezgahtaki leke ve çizikleri nasıl giderebilirim?
Burayı tıklayarak veya " Bakım ve Onarım" bölümümüzü ziyaret ederek granit tezgahınızla ilgili sorularınızı yanıtlarını alabilirsiniz
Bu bölümde aynı zamanda mermer ve akrilik esaslı tezgahların bakımı ile de ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz
Laminat yüzeyli, sıcak bir tencereyle ufak bir kısmını yaktığım tezgahımın bu özrünü giderebilir miyim?
Ufak ve az yanmış bölgeleri bulaşık kremi gibi hafif aşındırıcılarla temizleyebilirsinizBunun dışında çok yanmış bölgeler için mutfağınızı yapan kuruluşa veya tezgah yapan bir firmaya başvurunuz

Elektrikli Ev Aletlerinin Konumlandırılması
Ocağın üstüne ve yanına denk gelen dolaplar ile tezgahın ısıdan etkilenmemesi için ocak ile aspiratör dolabı arasındaki yükseklik ile ocak ile tezgah kenarı arasındaki mesafe ne olmalıdır?
Elektrikli ocaklar için bu konuda zorunlu ve uyulması gerekli bir yasa veya kural yoktur Nasıl ki; ocağın üstüne bir tencere koyduğumuzda tencere saplarını tencerenin sağında veya solunda yanacak bölümlerden uzak bir konumda ve ocağın önünde hareket eden kişilerin tencere saplarına çarpmamalarını da sağlayarak yerleştiriyorsak, ocağın üstüne dolap koymamaya çalışınKoyacaksanız; dolabı, ısının ve buharın dolabın gövde ve kapak malzemelerini fazla etkilemeyeceği 80, 90 cm gibi yükseklikte konumlandırın
Gazlı ocaklar için de yukarıdaki anlattıklarımız aynen geçerli olup, yine zorunlu ve uyulması gerekli bir kural yoktur Ama kolayca tutuşabilir malzemelerin gazlı ocağa yakınlığı ile ilgili kurallar kuşkusuz vardırÖrneğin; sadece dolap ve kapak malzemeleri değil, üzerinde yağ birikmiş metal aspiratör filitresi bile gerekli önlemler alınmadıkça tutuşabilir ve yanıcı bir malzemeye dönüşebilir
Montajı yapan ve/veya yaptıran kişinin ocak ile dolaplar arasındaki mesafeleri çok iyi ayarlaması gerektiği gibi dolap ve ocak üreticilerinin her ikisi de bu normları önceden saptamalıdırlarBu nedenle daha önceden gerekli testleri yapmalı ve uygun normları montaj talimatları içine koymalıdırlarBu talimatlardaki norm bilgileri modelden modele değişebilir veya eski bir ocak olması gibi bir nedenle talimat bulunamayabilirBu durumda da yukarıda uyardığımız gibi ocak ile aspiratör arasındaki yüksekliği 80 cmden az ocak ile tezgah kenarları arasındaki mesafeyi de 5 cmden az tutmayın
Şunu da unutmayın ki; bütün bunları mutfağınız tasarlanmadan ve montaja hazır hale gelmeden önce belirlemelisinizBaca çıkışlarını da bu normlara koşut olarak belirlemelisinizZaten bunlar bilinmeden mutfağınızın bu bölümünü tasarlamanız mümkün değildir ve mutfağı satın alacağınız kuruluş bu bilgilere sahip olmalıdırEğer bu bilgilere sahip değilse mutfağınızı buradan satın alma kararınızı bir kere daha gözden geçirmenizde yarar vardır
Ayrıca gazlı ocaklarınızı satın alırken alevin sönmesi halinde gazın yayılmasını beklerin hemen yanında bulunan termostatik uyarıcılar ile gazı keserek önleyen, modelleri tercih etmeyi unutmayın

Ocak ve ızgarada dikkat edilecekler
Çağdaş elektrikli ev aletleri yüksek ısıda, çabuk pişirme ve ısıyı uzun müddet koruma yeteneklerine sahiptirlerBundan doğabilecek hasarları önlemek için üretici talimatlarını izleyiniz ve aşağıdaki kurallara uyunuz
Tencerenizi ocağın uygun büyüklükteki bölümüne ortalayarak yerleştirinizTaşan tencere tabanları izdüşümündeki bölgeleri sarartabilirİki göze denk gelen çok büyük tencerelerde iki gözü birden yakmayınız

Akrilik esaslı tezgahlar için Bakım Onarım
Mutfağın kendine özgü koşullarından dolayı mutfağın en fazla hırpalanan bölümü tezgahlardırBu bölümde akrilik ve granit tezgahların bakımı ve onarımı ile ilgili bilgiler vereceğiz

Montaj sonrası akrilik tezgah bakımı
Akrilik esaslı tezgahlar yarı mat görünümlü malzemeler olmakla beraber kullandıkça daha düzgün, daha ipeksi ve parlak bir görünüm kazanırlarBu nedenle montajdan hemen sonra, adeta kendi kendini yenileyen parlaklığa ve temiz görünüme kavuşmak için ilk birkaç ay ayda bir veya iki kere tezgahınızı yumuşak bezle ve aşındırıcı olamayan bulaşık kremleriyle temizleyin ve kurulamayı kağıt havlu veya yine yumuşak kuru bir bezle yapın

Akrilik tezgah ve eviye temizliği
Tezgah üstüne dökülen sıvılar akrilik tezgah malzemelerinin içine sızmamakla beraber, döküleni hemen temizlemek en iyisi ve doğrusudurSadece amonyak esaslı yüzey temizleyici ve sıvı bulaşık deterjanlarını kullanınızTezgah üstünü ve eviyeyi her zaman olduğu gibi nemli bezle ve temizleyici malzeme ile birlikte siliniz, iyice durulayınız
Eğer herhangi bir lekeyi almak istiyorsanız yumuşak bir bezle yavaş ve dairesel hareketlerle silip kurulamadan önce bir bulaşık deterjanını ıslatılmış leke üzerine dökünüz ve birkaç dakika bekleyiniz
Eviyenin içinin temizliği için, haftada iki defa eviyenizi ılık suyla doldurun 2 çay kaşığı temizlik kremi ekleyip birkaç saat veya bir gece bırakın

İnatçı leke ve kirler
Özellikle alüminyum ve döküm tencere ve tavaların altları akrilik tezgahlarda iz bırakabilirŞarap, çay, kahve, bitkisel yağlar ve yiyecek artıkları ve yemek hazırlama esnasında oluşan lekeler de akrilik tezgah ve eviyede iz bırakabilirKireçli suların bıraktığı su lekeleri de buna dahildir
Bütün bunları gidermek için yumuşak sıvı deterjan kullanınızPlastik esaslı zımpara türü leke sökücü süngerlerden kaçınınızBu tür süngerli malzemeleri ancak gerçekten kalıcı lekeler ve derin ciddi çizikler için kullanınız(Bu işlemi de ıslak süngerinizi krem bulaşık deterjanı ile kullanarak hafif dairesel hareketlerle yapıp, yukarda anlattığımız gibi montaj sonrası parlatma işlemlerini geçinizAncak bu tür bakımları gerekirse ilgili tezgah firmasına yaptırınız veya size yardımcı olabilecek kuruluşlar için lütfen burayı tıklayınız)
Eğer kireçli su eviye sifon ağzı veya muslukta kireç lekesi bırakmışsa standart kireç çözücü kullanınız veya üreticinin yönergesine uyunuzBunun dışında bunların günlük temizlikleri için sirkeli su veya limon kolonyası da kullanabilirsiniz

Hasarların önlenmesi ve giderilmesi
Isı
Yukarıda anılanlardan daha çok, ısı nedeniyle oluşabilecek hasarları önlemek için;
Sıcak tencere ve tavalarınızı asla tezgah üstüne ve eviyenizin içine koymayınız veya daima lastik ayak veya lastik tabanlı nihale üstüne koyunuz veya ocağın üstünde soğumasını bekleyiniz
Eğer sıcak tencere veya tavanızı eviyenize koymak zorundaysanız altına mutlaka ısı önleyici bir koruyucu koyunuz veya en iyisi eviyenin içine birkaç parmak su doldurduktan sonra sıcak tencere veya tavanızı eviyenin içine bırakınız
Kaynayan sıvıları doğrudan eviye içine dökmekten kaçınınız, zorunlu hallerde soğuk suyu açarak beraber dökünüz

Çizikler
Akrilik tezgahların kullanımında hafif çizikler oluşabilir
Ara sıra olan ve özellikle koyu renkli tezgahlarda kendini hemen belli eden ve bu yüzden bu renk tezgahlarda daha fazla dikkat ve özen isteyen hafif çizikler montaj sonrası bakımda tarif edildiği gibi giderilebilir
Ancak, akrilik tezgahlar üstünde asla bir şey kesmeyiniz bunun için daima bir ekmek kesme tahtası kullanınız

Kimyasal Lekeler
Akrilik tezgah üstüne kazayla dökülen ve metil klorid esaslı temizleyiciler, boya sökücüler, fırça temizleyiciler, pas gidericiler, aseton, lavabo açıcılar tezgahın hasar görmesini önlemek için ıslak ve nemli bir bezle hemen temizlenmelidirTırnak cilası lekeleri için aseton içermeyen leke sökücüler kullanılıp nemli bezle alınabilir
Ancak uzun süredir sezilemeyen belki de bir yerlerden sızan kimyasal etki altında kalmış lekeler için bir servise başvurunuz veya burayı tıklayınız
Ne olursa olsun umutsuzluğa düşmeyin!
Bunlardan daha ağır bir hasar olsa da veya tezgahınızın birkaç yıl sonra ilk günkü gibi temiz ve bakımlı görünmesini istiyorsanız burayı tıklayınız
Akrilik tezgah hasarlarının çoğu onarılabilir ve orijinal hijyenik yüzey yeniden oluşabilir

Doğal Granit Bakım ve Montajı
Granit en eski, en sağlam en çok aranan inşaat malzemelerinden biridirGeleneksel olarak, granit hem mimarlar hem de mühendisler tarafından devamlı ve değişmeyen renk ve dokusuyla, yıpranmaktan uzak yapısıyla en çok arzulanan ve istenen malzemelerden biridir
Granit her çağda kullanılmış ve kullanılan, eskimeyen bir malzemedir
Granit sanayi, yeni mimari tasarım ve isteklerine teknolojisini geliştirerek kendini korumaya devam etmekte, ayrıca bu teknolojik gelişmeler maliyetleri azalttıkça da malzemeye talep artmaktadır
Granit volkanik bir taştır ve yer kabuğunun diplerindeki erimiş magmanın , milyonlarca yıl yavaş yavaş kristalize olmasıyla deprem ve erozyonlar sonucunda yeryüzüne çıkmıştır
Granitin ana mineralleri guartz ve feldspat ile amfibole, piroksen ve mika gibi ikincil minerallerdirBu minerallerin dağılımı ve yoğunluğuna göre granitin rengi oluşurGranitin içindeki silika (çakmak taşı) en fazla %70 olmalıdır

Granit aşağıdaki karakteristik özelliklere sahiptir
1 Görünür hiçbir ek yeri yoktur ve özel aparatlar olmaksızın üzerinde çalışılamaz,
2 İleri düzeyde parlama yeteneğine sahiptir,
3 Her türlü hava koşuluna son derecede dayanıklıdır

Hasarlardan Koruma
Granit tezgahı korumak için aşağıdaki koşullara dikkat edilmelidir
Kenarlardan parça kopmasına neden olacak darbelerden kaçınmalıdır
Üzerinde ekmek kesme tahtası olmadan bir şey kesilmemelidir
Sert darbelerden kaçınmalıdır
Üzerine aşırı sıcak gereçler bırakılmamalıdır
Yerleştirilmiş konumu dışında hareket ettirilmemelidir
Granitin üstünde, formik asit, hidroflorik asit , nitrik asit, sülfürik asit, fosforik asit ve hidroklorik asit dahil hiçbir asitli malzeme bırakılmamalıdır
Granit çizici, zımpara etkisi yapan malzemelere silinmemelidirOnun yerine çizici olmayan doğal arap sabunu vbg malzemelerle ılık suyla silinip güderi veya benzeri malzemelerle kurulanmamalıdırPolish ?



Leke Giderme
Granitin üzerindeki şarap, kahve, meyve suyu lekelerini doğal leke gidericilerle giderebilirsiniz

Kullanım önerileri
Ahşap yüzeyler direkt güneş ışığından korunmalıdır
Kapakların hareketini sağlayan menteşeler yalnızca kapak yükünü taşımak üzere dizayn edildiğinden, kapaklara ek yük gelmesi menteşelerde sarkma ve işlevsel problemler yaratabilir, bu sebeple kapaklara aşağı yönlü kuvvet uygulanmamalıdır
Boya, parke cilası, vernik gibi solvent malzemeler, mutfak mobilyasının kulp gibi metal aksamlarına zarar verebilirBu nedenle bu tür malzemelerin kullanılacağı çalışmalar mutfak mobilyası montajından önce tamamlanmalıdır
Çekmece ve dolap içlerine durulanmamış, ıslak tabak ya da herhangi malzeme koymayınız
Çekmeceleri ve üstdolapları taşacak şekilde doldurmayınız, çekmecelerin max Taşıma yükü 30 kg, üstdolapların ise 80 kgdır
Ahşap çatal-kaşık ve aksesuar gözlerini su ve buhardan koruyunuz
Kapağa monte çöp kutularının kullanımında kapağınızın sarkmasına engel olmak için çöpleri bastırarak sıkıştırmayınız
Buhar nedeni ile mobilyaya zarar vermemek için bulaşık makinenizi tamamen soğumadan kapağını açmayınız
Ahşap yüzeylerde leke kalmaması ve kabarmaların oluşmaması için su ile temas etmiş yüzeylerin hemen kurulanmasına dikkat ediniz
Mutfak mobilyalarının buhar ve dumandan etkilenmemesi için yemek pişirme sürecinde aspiratör veya davlumbazınızı mutlaka çalışır konumda tutunuz

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #2
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Buzdolabını Yerleştirme Sanatı

Tazeliklerini uzun süre korumaları istenen yiyecek ve içecekleri sadece buzdolabına yerleştirmek yetmez; peynirin de, çileğin de, çiğ etin de favori 'mekânları' var

Üst
Peynir, pişmiş yemek, salata, tütsülenmiş balık ve et üste konmalı Artan yemekleri kapalı kaplarda yaklaşık üç gün, tütsülenmiş balık ve etler de bir hafta tazeliğini korur

Orta
Süt, süzme yoğurt, yoğurt, krema ve taze peynirin yeri buzdolabının orta rafları Açılmış kutular yaklaşık dört gün buzdolabında kalabilir

Sebzelik
Çilek, böğürtlen vs mantar, yeşil salata, yaprakıl sebzeler, maydonoz, taze nane, dereotu gibi yeşilliklerin yeri sebzelik Hassas meyve ve sebzeler buzdolabının sebzelik bölümünde üç gün saklanabilir Diğer sebze ve meyveleri buzdolabında saklamanız şart değil Muz, papaya, mango gibi egzotik meyve, portakal, mandalina gibi turunçgilleri, domatesleri buzdolabında koymayın, tatları kaybolur
Salatalık veya biber gibi sulu sebzelerin ise ne buzdolabında ne de dışarıda ömürleri fazla uzun değil Mümkün olduğunca çabuk tüketilmeliler

Kapı
Tereyağ, margarin, yumurta, açılmış reçel kavanozları, içeçekler, salata sosları vs kapıda gözlerde yerini buluyor Açılmış meyve ve sebze sularını fazla bekletmeyin Kapıdaki tüm diğer yiyecek ve içecekleri birkaç hafta saklayabilirsiniz Yumurtalar üç günden fazla beklediklerinde tazeliklerini kaybederler
Tüm yiyecekleri ağzı kapalı kaplarda muhafaza edin İsterseniz, doğal kozmetik ürünlerinizi de buzdolabında tutabilirsiniz; buzdolabında saklanan ojelerin ömrü de daha uzun olur

Alt
Çiğ et ve balık alta Çiğ kıyma ve balığı bir gün içinde tüketmek gerekir Et ve tavuğu iki üç gün buzdolabının en soğuk bölümü olan (derin dondurcu hariç tabii) alt kısmında saklayabilirsiniz

Kaynak: Radikal

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #3
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Buzdolabı Kullanırken Dikkat

Günün her saatinde yıl boyunca kullanılan buzdolabını kullanırken bazı noktalara dikkat edilmesi enerji tasarrufu sağlamak ve aletin ömrünü uzatmak açısından önem taşıyor

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yard Doç Dr Mete Kalyoncu, buzdolabı ve dondurucuların özellikle yaz aylarında kullanılan en önemli ev eşyalardan olduğunu hatırlattı

Yaz aylarında duyulan ihtiyaçtan ve yapılan düğünlerden dolayı buzdolabı ve dondurucu satışlarının arttığını kaydeden Kalyoncu, bu tür eşyaların diğer ev aletleri gibi periyodik değil günün 24 saati yıl boyunca kullanıldığını bildirdi Bu yüzden bu aletlerin elektrik tüketiminde önemli yer işgal ettiğini belirten Kalyoncu, şunları kaydetti:

''Hatta yaz aylarında bu cihazların yoğun ve etkin kullanımından dolayı ödenen elektrik faturalarında hatırı sayılır artışlar herkes tarafından görülebilir Bu cihazların alımında ve kullanımında bazı noktalara dikkat edilmesi vatandaşların enerji tasarrufu sağlamaları ve az elektrik faturası ödemesi açısından önemlidir Buzdolabı ya da dondurucu alınırken aletin üzerinde bulunan enerji etiketine dikkat etmek gerekiyor Enerji tüketiminde en önemli parametre verimdir Verim ne kadar yüksek olursa yapılan işe göre o cihazın enerji tüketimi yani elektrik sarfiyatı o kadar az olacaktır Bu açıdan verimi düşük olan buzdolapları alınmamalıdır''

Manyetik bantları silin
Kapı içi manyetik bantların yapışma yüzeyleri ile birlikte ayda bir kez temizlenip kurutularak pudralanmasının ömürlerini artıracağını vurgulayan Kalyoncu, şöyle devam etti:

''Yiyeceklerin ve yemeklerin kapalı olmasına dikkat edilmelidir Buzdolabına konan sıvıların ağzının açık olması, içerdeki nemin artmasına, kompresörün fazla çalışmasına ve sonuçta da elektrik tüketiminin artmasına yol açacaktır Buzluk bölümündeki dondurucu bölmedeki buz kalınlığı 5-6 milimetreyi aşmadan eritilmelidir Buzdolabına sıcak yiyecek ve içecek konulmamalıdır Buzdolabının kapısı uzun süre açık tutulmamalıdır Direk güneş ışığı alan yerlere, fırın ve kalorifer radyatörünün yanına buzdolabı konmamalıdır No-frost buzdolaplarının enerji tüketimi diğerlerine göre 2 kat fazladır Enerji etiketindeki verimlilik değerlerinden A'nın en yüksek, G'nin ise en düşük olduğu unutulmamalıdır Yüksek verimliler daha az enerji harcarlar''

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Herkes için faydalı olabilecek pratik bilgiler

Eski 07-08-2008   #4
Gözyaşı
Varsayılan

Herkes için faydalı olabilecek pratik bilgiler



evet yaşantımız boyunca beklenmedik ters durumlarla mutlaka karşılaşmışızdır ve o an ihtiyacımız olan küçük önemsiz gibi görünen pratik bir bilgidir,kısacası püf noktasına ihtiyacımız vardır Herkesin dağarcığında bir şeyler vardır

* bitkilerinize musallat olan böcekler,
küçük siyah sinekleri yok etmek için 2 çorba kaşığı amonyağı suyla karıştırıp ,bitkiyi sulayın

Bitkinin yanına sarmısak ekinsarmısak büyüdükçe bitkinin görüntüsünün bozulmaması için kesin,sarmısak bitkimize zarar vermez böcekler ise kesinlikle kaçacaktır
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz

*Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz
Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz
Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer

· Çalınan bisikletin ya da motosikletin size ait olduğunu kanıtlayabilmeniz için,elenin altındaki borunun içine satış makbuzu veya ruhsatınızın fotokopisi bir kaleme sarıp içine atın…

· Arabadaki küllüklerde yanmaya devam eden izmaritler arabanız için büyük bir tehlikedirBunu önlemek için küllüklerin içine biraz karbonat ya da kum koyun (en iyisi sigara içmemek)

· Halıdaki yeni leke için maden sodası olağanüstü etkilidirLekenin üzerine biraz döküp bekleyin sonra süngerle silin

· Eski lekeler için 2 çora kaşığı deterjan, 3 çorba kaşığı siraaai ılık suyla karıştırıp leke yok olana kadar sabırla silin


· Zor açılıp kapanan fermuarlarınıza kurşun kalem sürün, işe yaradığını göreceksiniz

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın Fazla tuzu çekecektir

Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur

Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin

Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

Tuz bazen sütü keser Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder

· Beyaz etli balıkları pişirirken suyuna biraz limon suyu ve süt koyarsanız,etleri daha da beyaz olur
· Dondurulmuş balığı sütün içinde çözülmeye bırakırsanız,balığın tadı oltadan yeni çıkmış kadar taze olur
· Balığı lezzetli ve yumuşak pişirmek için,bir süreliğine ¼ bardak sirke,şarap,veya limon suyu katılmış suda bekletin
· Balık kokusunu çıkarmak için ellerinizi sirke ve tuz ile ovunuz
· Balık buğulama yaparken yayılan kokuyu azaltmak için ,ya pişirirken suyuna biraz sirke yada pişirmeden önce biraz susam yağı koymanızı öneriyor deneyenler
· Ve balık tava ve tabaklarınızı soğuk suyla yıkamayı deneyin
· Deniz tarağı ve istiridye eğer önce soğuk suda yıkanıp plastik bir torba içinde buzlukta ½ saat bekletilirse,kabukları kendiliğinden açılıryok o kadar vaktim yok diyorsanız istiridyeleri 5 dakika maden sodasında tutun kabukları daha kolay açılacaktır

Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz


Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir

Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır

Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz

Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır

Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır

Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz Hatta soğan ve balık kokusunun da

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı siraaae batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz

Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmazBalık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın Telve balık kokusunu emecektir Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın


Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır

*Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi Bunu önlemek için de kızartma tavasının içine birkaç defne yaprağı veya adaçayı yaprağı atmayı deneyin

*Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz

*Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine baş aşağı yerleştirin

*Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır

*Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz

*Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz

*Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak veya defne yaprağı koyun

*Sucukları serin bir yere asmak yetmez Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin

*Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar Tencerenin dibini temizlemek de güç olur Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın Dibi tutmayacaktır

* Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir Bir yumurta akı 30 gr gelmektedir

Zift Lekesi:
Üzerine vazelin sürüp bir saat bekletin Sonra leaaai eczanelerde bulabileceğiniz karton tetraklorit ile silin Durulayın ve açık havada kurutun
Zamk-Uhu Yerine:
Zamkınız kalmadıysa sarmısaktan yararlanabilirsiniz Birleştirmak istediğiniz yerlere sarımsak sürün kolayca yapışacaktır
Yumurta (*tazeliği) :
Yumurta tap tazeyken yenmesi şart olan bir besindir Bu sebeple, yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için geçerli olan bütün yolları bilmeniz gerekir
__ Yumurtaları tuzlu soğuk suya batırın: Suyun üstüne çıkarlarsa kullanılmayacak durumda olduklarını anlarsınız Su yüksekliğinin ortasında kalan yumurtalar, rafadan olarak yenilemez ancak başka herhangi bir şekilde pişirilebilirYumurtalar suyun dibine düşer ve orada kalırlarsa tazeliklerinden emin olabilirsiniz demektir
__ Taze bir yumurtanın sarısı, yoğun olan beyazın tam ortasındadır Daha az taze olan bir yumurtada ise, yumurta beyazı sıvı haldedir Sarısı ise yerinden kaymıştır Elinizde sallarsanız \'\' flok-flok\'\' diye bir ses işitirsiniz Böyle durumlarda, yumurtayı rafadan olarak pişirmemeyi tercih edin Yumurtanın sarısı dağılmıyorsa bu yumurtanın taze olduğu söylenebilir
Ütü (* hazırlık) :
Ütüleme işinizi kolaylaştırmak için çamaşırınızın son suyuna tuz koymayı ihmal etmeyin Böylece ütü daha kolaylıkla çamaşır üzerinde kayacaktır
__ Çamaşırı henüz nemliyken ütülemeyi tercih edin
__ Ütüyü çamaşır nemliyken yapamadınızsa, bunları sıcak su serperek hafifçe ıslatın Suyu emmesi için çamaşırları iyice katlayıp biraz bekletin Sonra, ütüleyin
Tencere ( *yandıysa)
Yemeği biraz yaktınızsa, dibine yapışma durumuna göre gereken temizliği yapmalısınız:
__ Yanık çok önemli değilse, tencerenin dibine tuz yayıp bir iki saat bekleyin
__ Tencereye odun külü koyarak kaynatırsanız da çok iyi sonuç alırsınız BU işlemlerden herhangi birisini uygulamadan önce, yanan tencereyi ateşten indirir indirmez ıslak bir bezin üzerine oturtursanız çok daha iyi sonuç alırsınız

Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun

Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir

Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir

Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz

Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir Biraz siraaai atese koyup isitin Sonra yumusak bir bezi bu ilik siraaae batirarak iyice ovun Ama sonra da iyice durulayin Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur
*Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz

*Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır

*Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin

*Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz
Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin


Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir

Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın


Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız

Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin

Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz

Eğer tencere kapağınızın tutucağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı geçirebilirsiniz Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izalasyon

Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kulanabilirsiniz Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir

Klimanin sağlıklı ve ekonomik kullanımı
Yaz aylarında kullanılan klimalarla ilgili olarak yetkililer, kullanıcıların bazı kurallara uymaları halinde klimalarını en sağlıklı ve ekonomik olarak kullanabileceklerini belirtti

Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd Doç Dr Mete Kalyoncu, klima kullananların bazı kurallara uymaları halinde klimalarını en sağlıklı biçimde kullanabileceklerini belirterek, "Klimaların montajı ve bakımı kesinlikle yetkili servisler tarafından yapılmalıdır Pencere tipi, split ve portatif klimaların hava filtreleri belli aralıklarla temizlenmeli, klima şartlara ve sağlık koşullarına uygun olacak şekilde ayarlatılmalıdır Yazın oda sıcaklığının dış sıcaklıktan 7-8 derece düşük olması yetecektir" dedi

Gerek iç gerekse dış tarafta hava sirkülasyonunu engelleyecek bir cismin olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini de dile getiren Mete Kalyoncu, "Soğutulan mekana dışarıdan güneş ışığı çok giriyorsa perde, panjur vb ile güneşten gelen ısı mümkün olduğu sürece kesilmelidir Duvar, taban, tavan ve pencereler ısı yalıtımlı olmalıdır Klima kullanılan odanın kapı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır Klima mutlaka doğru biçimde kullanılmalıdır Yanlış kullanım sonucu sinüzit olan insanlarda göz dibi iltihabı ve akciğer problemleri görülebilmektedir Ayrıca nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarları alerjik zatürreeye neden olabilmektedir" şeklinde konuştu

Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın
Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silinYünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra leaaai temizleyebilirsiniz

Kasar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin

Kabuklarını soyduğunuz meyveların kararmalarını önlemek için limonla ovun

Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir

Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin

Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın

Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz

Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz

Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir

Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler

Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın

Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir

Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir

Makarnanınhaşlama suyuna bir, iki bas soğan, havuç vbsebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz

Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın

Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kasığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kasığı kullanmadan önce süte batırın

Domatesleriniz tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin

Soğanı akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar

Sarımsağın kabuklarını daha kolay ayıklamak için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin


Sigara kulluklerini tuzla silerseniz piril piril olur


Cesitli esyalarin ustundeki etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz


Cay Lekesi Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir Ilik su ile çalkalanir

Yoğurdun suyu birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılırİçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız

Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin Daha az yağ çekerler

Sebze pişirirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır

Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır

Soğan kavururken pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz

Patatesin pişirme suyuna bir kasık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur

Havuçdaima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder

Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın Leke yok olacaktır
Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın
Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile
silin Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silinYünlü kumaşta kumaşı
birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra leaaai temizleyebilirsiniz

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #5
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Ölçüler

ÜRÜN
SU BARDAĞIYEMEK KAŞIĞIKAHVE FİNCANIArpa şehriyesi250 gr15 grBulgur200 gr12 gr60 gr Fındık, Badem vb100 gr6 gr 25 grGaleta Unu110 grİrmik170 gr10 gr55 grKaşar peyniri (rende)65 gr4 gr25 grKarabiber75 grKakao125 gr8-9 gr25 grKuru fasulye200 gr60 gr Margarin180 gr15 gr50 grMakarna, şehriye250 gr15 grMısır unu150 grMercimek200 gr12 gr60 gr Nohut200 gr12 grNişasta125 gr8-9 grPirinç200 gr12 gr70 grPudra şekeri125 gr8-9 gr25 grSalça125 gr30 grSıvı yağ250 ml15 ml75 mlSu, süt250 ml15 ml75mlToz şeker200 gr15 gr70 grTuz20 grUn125 gr8-9 gr50 grYoğurt210 gr70 grÖlçüler
Bir bardak su 200 gr
Bir bardak süt 225 gr
Bir bardak un 150 gr
Bir bardak toz şeker 240 gr
Bir bardak pudra şekeri 180 gr
Bir bardak kakao 100 gr
Bir bardak irmik 170 gr
Bir çorba kaşığı margarin veya tereyağı 40 gr
İki çorba kaşığı kakao 30 gr
İki çorba kaşığı şeker 50 gr

Ölçülerin Kaşık Karşılığı
25 gr Rende kaşar peynir dört çorba kaşığı
25 gr Hindistan cevizi rendesi dört çorba kaşığı
25 gr Toz şeker iki çorba kaşığı
25 gr Un iki çorba kaşığı
25 gr Nebati yağ iki çorba kaşığı
20 gr Pirinç bir çorba kaşığı
30 gr Pirinç unu bir çorba kaşığı
30 gr Domates salçası bir çorba kaşığı
120 gr Süt bir çay bardağı

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #6
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Pratik Bilgiler, Ev ve mutlak püf noktaları giysi temizlik pratik bilgileri 1

Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin

Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın

Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin

Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin

Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır

Çay lekesi:

Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur

Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinirIlık su ile çalkalanır

Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın

Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur

Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız

Tertemiz olacaktır

Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur

Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin

Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur

Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın Bu işlem kristalleri parlatacaktır

Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın

Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın

Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir

Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır

Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz

Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz

Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın

Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz

Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun

Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #7
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Pratik Bilgiler, Ev ve mutlak püf noktaları giysi temizlik pratik bilgileri 2

Karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz

Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz,

Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız

Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin

Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atınSonra bolca durulayın

Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz

Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir

Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir

Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın

Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler

Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın

Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır

Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir

Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız Unla beraber çöplerde düşer

Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir

Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz

Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir

Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?

Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun

Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz

Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırınGöreceksiniz pilavınız çok leziz olacak

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #8
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Pratik Bilgiler, Ev ve mutlak püf noktaları giysi temizlik pratik bilgileri 3

Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir

Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur

Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur

Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin

Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)

Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz

Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır

Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin

Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir

Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın

Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir

Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun

Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder

Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur

Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur

Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur

Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz

Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz

Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur

Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir

Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır

Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün

Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (Birkaç tane)

Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır

Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin

Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #9
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Pratik Bilgiler, Ev ve mutlak püf noktaları giysi temizlik pratik bilgileri 4

Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz Aynı zamanda patatesler daha çabuk

Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın

Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın

Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz

Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin

Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın

Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar

Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz

Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz

Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın

Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz

Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır

Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz

Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler

Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C� de saklanmalıdır Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C� de 3 ay kadar saklanabilirAyrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir

Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir

Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır

Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler

Eski 07-08-2008   #10
Gözyaşı
Varsayılan

Cevap : Mutfeğınızın Bakımı Ve Önemli Bilgiler



Pratik Bilgiler, Ev ve mutlak püf noktaları giysi temizlik pratik bilgileri 5

Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız

Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atın

İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs koyup dondurun

Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun Buzlar daha canlı kristal gibi görünür Kaynamış suda oksijen azalır Buda buzun mat görünmemesini sağlar

Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın Sonra dişlerinizi fırçalayın

Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın

Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin

Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir�i alır ve kaşınmayı şişmeyi önler

Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın

Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz

Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün İyice derisine yedirin ve giyin Derisi ayağınıza göre açılacaktır

Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?

Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün

Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın

Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs yok edersiniz

Kapılarınızı vs cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz

Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz

Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun

Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz

Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin

Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz

Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun

Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir

Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın

Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın

Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.