![]() |
Sırat Köprüsünün Önemi Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sırat Köprüsünün Önemi Nedir?Sırat Köprüsünün Önemi Nedir? “Sizden hiç biriniz müstesna olmamak üzere ille oraya (cehenneme) uğrayacaktır ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırat Köprüsü, mahşer gününde cehennem üzerine kurulan köprüdür ![]() ![]() ![]() “Kıldan ince ve kılıçtan keskindir ![]() ![]() Ateş çukurunun üzerine kurulan bu ince, keskin köprüyü görmek, sonra onun üstünden geçmek zorunda kalmak, inkarcı ve günahkarlara binlerce ölümden beter olan korkuları bir arada yaşatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Mes’ud (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyada taptıkları şeyler kendilerine gösterilir ![]() ![]() İsa (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bizim göremediğimiz bir ilahımız var ![]() ![]() “Onu görseniz tanır mısınız?” “Onunla bizim aramızda alamet (nişan) vardır ![]() ![]() “O alamet nedir?” “Açılacak olan perdedir ![]() ![]() “Bütün müşrik olanlar, gösteriş yapanlar yere kapanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Allah-u Zülcelal mü'minlere: “Başınızı kaldırın” diye emreder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah-u Teala “geçin” diye emreder ![]() ![]() ![]() Kimi de -normal bir insanın- yaya olarak yürüyüşü gibi gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Rabbim! Beni cennete koy!” der ![]() “Ben seni cehennemden kurtardım, -şimdi- cenneti mi istiyorsun?” “Ya Rabbi! Benimle cehennem arasında bir perde yarat ki, cehennemin sesini işitmeyeyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İzzetine yemin ederim ki, başkasını istemeyeceğim, Ondan daha güzel makam mı var?” der ![]() ![]() ![]() “Rabbim! Bu makamı bana ver ![]() “Onu verince başkasını da istersin ![]() “Kudretine yemin ederim ki, istemem ![]() ![]() ![]() “Niçin sustun?” buyurur ![]() “Rabbim! Senden çok şey istedim ![]() ![]() “Sana dünyanın on misli kadar versem istemez misin, razı olmaz mısın?” “Sen kudret sahibisin, benimle alay mı ediyorsun ?” “Hayır, gerçek söylüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() “İnsanların yanlarına git ![]() ![]() ![]() ![]() “Sana ne oluyor? Başını kaldır ![]() ![]() “Bana Rabbim gözüktü ![]() ![]() “Orası senin makamlarından, köşklerinden bir tanesidir ![]() ![]() ![]() “Dur, -secde etme-” denilir ![]() “Senin meleklerden biri olduğunu sanıyorum ![]() “Ben senin hazinedarlarından ve hizmetçilerinden birisiyim ![]() ![]() ![]() Hemen önünden yürür, ona köşkün kapısını açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendileri de o kadar güzel olurlar ki, birbirlerine baktıklarında ayna gibi vücutlarından kendilerini görürler ![]() ![]() “Gözüme yetmiş kat daha güzelleşmiş görünüyorsun ![]() ![]() “Sen de benim gözüme yetmiş kat daha güzelleşmiş görünüyorsun ![]() ![]() “Karşına bak” denilir ![]() “Görebildiğin yüz senelik mesafeye kadar olan herşey senin mülkündür ![]() ![]() Bu hadisi dinleyen Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet Sırat Köprüsü'nü geçen insanlar için böyle mükafatlar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() cennet kapısına çıkılır ![]() ![]() Şeyh Ebu Cafer şöyle anlatmıştır: “Sanki uykuda ben kendimi cehennemnin durak yerleri üzerinde durur gördüm de oradaki büyük korkulara nazar ettim, bu korkular üzerinden nasıl geçileceğini nefsimde düşünür gördüm ![]() ![]() ![]() Gerçekten Sırat Köprüsü'nü selametle geçmek isteyen kimse, dünyadan yüz çevirip Allah-u Zülcelal’in razı olacağı şekilde yaşamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kimi de Allah-u Zülcelal’in uygun gördüğü bir zamana kadar kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırat köprüsünde bu geçişte kafirler cehenneme düşecek ve bu sebeple üzüntü duyacaklardır ![]() ![]() ![]() Dünyada iken, İslam yolunda ayrılmayan kimse Sırat Köprüsü'nü kolaylıkla geçer, oradan geçerken hiçbir engelle karşılaşmaz, hiçbir zahmet çekmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kim ki, dünyadan doğru yoldan ayrılır, sapıklığa kapılarak kötü yoldan giderse, ahirette sırat köprüsünden geçerken büyük bir yükün altında ezilir, çeşitli korku ve endişelerle karşılaşarak azaplar ve ızdıraplar içinde kıvranır ![]() ![]() O gün Allah'a ve karşılaşacakları bu güne inanmış olanları sırat köprüsünü selametle geçecek ve cennet nimetlerine kavuşacak, inkar edenler ise sırat köprüsünden aşağı düşecek ve cehenneme gireceklerdir ![]() “Beni zikredin, bende sizi zikredeyim ![]() buyurulmuştur ![]() ![]() ![]() O halde akıllı bir insan gibi nefsine sor; sırat köprüsünden yıldırm hızıyla geçerek Allahın hazırladığı nimetlere mi kavuşmak, yoksa sırat köprüsünden yuvarlanarak, şiddetli azap ve pişmanlığın olduğu cehenne düşmek mi ister ![]() ![]() ![]() Çünkü her şeyin üzerinde insanın en büyük kazancı kuşkusuz Allah’ın rızasıdır ![]() Alıntı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sırat Köprüsünün Önemi Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sırat Köprüsünün Önemi Nedir?Sırat Köprüsü'nden Kaç Çeşit Geçiş Olur? Sırat Köprüsü'nü geçişte insanlar birkaç çeşittir: Kimi cehenneme düşmekten kurtulur, kimi ona düşer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtulanlardan ileri gelenleri amelleri günahlarından racih olan ve günahlardan salim olanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hülasa dünyada doğru yol üzerinde sebat nisbetinde ahiretteki sırat köprürüsünün üzerindeki sebatta o nisbettedir ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyada iken, İslam yolunda ayrılmayan kimse Sırat Köprüsü'nü kolaylıkla geçer, oradan geçerken hiçbir engelle karşılaşmaz, hiçbir zahmet çekmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kim ki, dünyadan doğru yoldan ayrılır, sapıklığa kapılarak kötü yoldan giderse, ahirette sırat köprüsünden geçerken büyük bir yükün altında ezilir, çeşitli korku ve endişelerle karşılaşarak azaplar ve ızdıraplar içinde kıvranır ![]() ![]() ![]() Sırat Köprüsünden Nasıl Geçeceğiz? Ahirette cehennemin üzerinde kurulacak olan sırat köprüsünden herkesin muhakkak geçeceği hususu Kur’an-ı Kerim'de beyan olunmuştur ![]() “Duyduğuma göre sırat köprüsü, kıldan ince ve kılıçtan keskindir ![]() Bir rivayete göre, Hz ![]() ![]() ![]() “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahirette bu korkunç köprüyü geçmek zorunda kalmaktan başka bir azab ve sıkıntı bulunmasa, o tek başına bu dünyada aklını başına almaya, gaflet ve sefaletten uzak durmaya, takva ve salih amele dört elle sarılmaya yeterli sebebdir ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() “Bütün insanlar Sırat Köprüsü'nün üzerinden geçmek zorundadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerime de şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz müstesnâ olmamak üzere ille oraya uğrayacaktır ![]() ![]() ![]() Ebu Hureyre (R ![]() ![]() ![]() "Cehennem kıpkırmızı oluncaya kadar bin sene yakıldı ![]() ![]() ![]() Yine Ebu Hureyre (R ![]() ![]() ![]() "Ademoğullarının yakıp yararlandığı şu ateş, cehennem ateşinin yetmiş defa soğutulmuş parçasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey nefsim! Sen o zamanı düşün ki, Sırat Köprüsü'nden geçerken simsiyah olan cehennem ateşinin alevleri yukarıya doğru çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halbuki önündeki insanların birçoğu köprüye adım atar atmaz hemen cehenneme düşerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İşte korktuğum başıma geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey nefsim! Eğer senin üzerine Allah'ın kuvveti, kudreti, azameti ve yardımı olmazsa, sen o sırat köprüsünden nasıl geçebilirsin? Sırat Köprüsünden Geçecekler Sırât cehennem üzerinden cennete doğru bir köprüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok hadîs-i şerîflerde ( sırat köprüsü kıldan ince, kılıçtan keskindir ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar da, yâ Rabbi,ümmetlerimize selâmet ihsan eyle! derler" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mü'minlerin önlerinde ve sağ taraflarında olan nurlarının ziyâlarından kendilerine aydınlık olması için, mü'minlere seslenip: " Ey mü'minler, bize bakınız, nûrunuzdan alalım ![]() ![]() ![]() ![]() Alıntı ![]() |
![]() |
![]() |
|