Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sarimsak

Sarimsak

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sarimsak




SARIMSAK
(Allium sativum)



Sarımsağın Tıbbi Açılımı



Farmakolojik etkisi



Etkiye neden olan olası bileşik:

Antikugülan (pıhtılaşmayı önleyici) -------------------------------------------- Ajoen

Antihipertansiyon (tansiyon düşürücü) ---------------------- Selenyum, Germanyum

Antiparazitik ------------------------------------------------------------- Alisin, Alliin

Antibiyotik --------------------------------------------------------------- Alisin, Alliin

Antimikotik -------------------------------------------------------- Alisin, Alin, Ajoen

Antiviral ----------------------------------------------------------------- Alisin, Ajoen

Hipolipemik (Kan yağlarını düşürücü) --------------------------------- Dialil, Disülfür

Ağır metallerin zehirsizleştirilmesi ------------ Selenyum, Merkaptan, Germanyum

Antitümör ----------------------------------------------------- Selenyum, Germanyum

Vitaminler ------------------------------------------------------ B1, A ve C vitaminleri

Antioksidan --------------------------------------------------- Selenyum, Germanyum

Yaşlanmayı önleyici ---------------------------------------- Selenyum, Dialil, Disülfür

Doğal katil hücre etkinliği ve

Diğer hücresel bağışıklık tipleri ----------------- Germanyum, Selenyum, Çinko

Hücresel bağışıklık ----------------------------------------------- Germanyum, Allisin

Bütünleyici etki ------------------------------------------------ Magnezyum, Kalsiyum





Beslenme alışkanlığında bu lezzetli ilacın özel bir yeri vardır En iyi kalite sarımsak germanyum ve selenyumca zengin topraklarda yetişir

Sarımsak; 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunların içinde vücutça sentezlenmeyip, yiyeceklerle dışardan alınması gereken aminoasitlerin tümü var), germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminlerini içerir



*Mikroorganizmalar (antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal ) üzerine antibiyotik etkiye sahiptir Özellikle mantarlara karşı çok etkilidir Çiğ olarak veya yağı kullanılır

*Antiseptik özelliği vardır Crotonaldehy de sarımsaktaki değerli bir iç antiseptik görevi gören bakterisittir Grip, nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına iyi gelir Terleticidir, ateş düşürülmesine yardım eder

*Bademcik enfeksiyonlarında; 1 yemek kaşığı bal içerisine, 1 diş sarımsak doğranır ve yavaş yavaş yutulur



*Öksürük ve bronşitte; Kıyılmış bir diş sarımsak, yarım litre süt ile 15 dk kaynatılır günde iki fincan içilir Ya da yeteri kadar sarımsak koyun sütü ile haşlanır, tereyağı ile pişirilir, bal ilave edilerek macun haline getirilir, birer kaşık yutulur

*Romatizma ve eklem iltihaplarında şikayetleri azaltır

*Bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucudur (Afrika'daki AİDS'li çocukların ölüm nedeni sayılan kriptokok'ların neden olduğu menenjit, Çin'de sarımsak kullanılarak tedavi edilebiliyor ABD'de erişkin AİDS'li hastalarda görülen yemek borusu, boğaz, ağız enfeksiyonlarına neden olan kandida grubu mikroorganizmalarda sarımsağa karşı savunmasızdır) Çiğ olarak veya yağı kullanılır

*Kanserle mücadele eden interferonun üremesini sağlar Yapılan araştırmalar sonunda sarımsak tozunun yiyecek ve içeceklerde katkı maddesi olarak bulunan nitratların, N-nitrozoaminler gibi vücutta kanser yapan bileşiklere dönüşmesini engellediğini, sarımsağın yapısındaki allisinin tümör gelişmini engellediğini; radyasyon nedeniyle oluşabilen kanserler üzerinde de etkisi olduğu saptandı Düzenli kullanımının barsak kanserleri üzerinde önleyici etkisi olduğu savunulmaktadır Bütün bu antikanser etkilerde sarımsağın güçlendirdiği bağışıklık sisteminin rol oynadığı düşünülmektedir Sarımsağın yapısındaki selenyum ve kükürtte bu etkiye katkıda bulunmaktadır

*Kardiyovasküler güçlendiricidir Serum kolesterol seviyesini ve trigliserit oranını düşürür ve HDL/LDL oranını düzeltir

*Trombositlerin damar içinde pıhtılaşmasını engelleyen etkisiyle, damar tıkanıklıklarından kaynaklanan rahatsızlıklara karşı, hem koruyucu hemde tedavi edici rolü vardır Çiğ olarak veya yağı kullanılır

*Tansiyon düşürücüdür -250 gr sarımsak, 6 tane limon suyunu cam kavanozda bir hafta bekletilir, öğlen yemeğinden önce 1 çay bardağı ılık suya 1 çay kaşığı koyulup içilir 15 kaşığa kadar arttırılır Sonra 1'er eksiltilir, 1 kaşığa indirilir Yılda 3 kez tekrarlanır (Kolesterol içinde kullanılır) -6 diş sarımsak havanda dövülür Bir kahve fincanı votka içinde bir hafta bekletilir, sonra uygun bir şişeye süzülür Her gün yarım kahve fincanı suya 10 damla damlatılarak içilir

*Astım içinde yukarıdaki hazırlanan karışımdan her gün 1 kesme şeker üstüne, 10 damla damlatılarak yenilmesi faydalıdır -200gr Sarımsak 400 cl suyun içinde kaynatılır Kaynattıktan sonra sarımsak sıkılır, aynı ölçüde şeker eklenir Hazırlanan şurubun ağzı sıkıca kapatılır Her gün yemeklerden önce 3 çorba kaşığı alınır

*Kan şekerini düşürür Sarımsağın etken maddelerinden allicin önemli derecede hipoglisemik etki gösterir Çiğ olarak veya yağı kullanılır





*Midedeki yanma, gastrit ve mide iltihaplarına iyi gelir Hazmı kolaylaştırır İştah açıcıdır Sindirim enzimlerinin akışını uyarır ve vücuttan deri yoluyla toksinlerin atılmasını sağlar

*Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder

*Kabızlığı giderir Yetişkin insanlarda barsak parazitlerini düşürür -500 gr sarımsak ezilip 1 litre kaynar suya atılır 1 saat kadar bekletilir, 1 kg şeker ilave edilir 3 hafta boyunca her sabah aç karnına 2-3 kaşık içilir

*Kulak ağrısında; zeytinyağında ısıtılmış sarımsağı süzüp soğuttuktan sonra ağrıyan kulağa konur

*Histeride, hastaya ezilmiş sarımsak koklatılır

*Her gün yenilen bir diş sarımsak gözdeki kılcal damarları açar daha iyi görmeyi sağlar

*Yara ve çıbanlarda; -Sarımsak suyu kullanılır Yaraları dezenfekte etmek için 10 gün boyunca 30gr Kesilmiş sarımsağı ezerek oluşturulan karışım kullanılır

*Erkekler için afrodizyaktır

*Siğil ve nasırlarda ; bir baş sarımsak yağlı kağıda sarılarak pişirilir Birkaç gün bekletildikten sonra kullanılır Nasır veya siğili olgunlaştırıp, kökünden sökülmesine yardımcı olur

*Ergenlik sivilcelerinde, arpacıkta; günde birkaç kez sürülür

*Zehirlenmelerde; yılan, akrep sokması, kuduz köpek ısırmalarına karşı sarımsak faydalıdır Sarımsağın yapısında ki bazı kükürt bileşikleri ağır metallere (kurşun, civa, kadmiyum, arsenik) ve gıda katkılarına, gıda boyalarına, koruyucu ve

tatlandırıcılarına bağlanarak onları zararsız hale getirerek koruyuculuk sağlar

*Saçkıran ve uyuzda kullanılır

*Saç dökülmesinde; 1 baş sarımsak ayıklanır 1 fincan zeytinyağında sarımsaklar kavrulur Bu yağ süzülüp saç diplerine sürülür Mümkünse 3 gün yıkanmaz Bir ay boyunca 2-3 kez sıvı saçlara sürülür ve 5-6 saat sonra yıkanır (Bu karışımın sebep olabileceği basuru engellemek için, hıyar, marul, veya ebegümeci tohumlarıyla beraber kullanılır) Saçların beyazlamasında sürekli kullanımın (40 gün günde 1 diş) etkisi vardır Sarımsak yağı-su karışımı tarım ürünlerini zararlı böceklere karşı korur



Tavsiye Edilen Genel Kullanım



*Kış aylarında gülsuyu ile yenilmeli

*Taze sarımsaktan elde edilen ve kokusu giderilmiş olan sarımsak yağıda kullanılabilir

*Çiğ olarak yendiğinde, ünlü kokusunu veren allisin bileşiği pişirmeyle bozulur ama bu sarımsağın antibiyotik etkisini kaybetmesine de neden olur

*Sarımsak suyu yeşil sarımsak yapraklarının sıkılması ile elde edilir

*Yedikten sonra ağız kokusunu gidermek için; önlem olarak küçük parçalar halinde suyla yutulur, Birkaç kahve çekirdeği veya karanfil çiğnenir Ayrıca eczanelerden de hulasası (hapı) temin edilebilir



Satın Alma ve Saklama



*Tazeliğinden emin olunan sarımsak alınmalı

*Yumuşak ve kağıtsı kabuğunda küf lekeleri varsa alınmaz

*Sarımsak başları sağlam dolgun dişlerden oluşmalıdır

*Oda sıcaklığında iyi havalanan bir kapta yada sepette saklanır Asla buzdolabına konmaz



UYARI : Sarımsağın aşırı tüketiminin bazı yan etkileri vardır Sarımsağın yapısındaki yüksek oranda kükürt bileşikleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir Çok fazla çiğ sarımsak tüketimi, sindirim sırasında barsak gazlarına ve barsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine de neden olur

ALINTI

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.