![]() |
Sarimsak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() SarimsakSARIMSAK (Allium sativum) Sarımsağın Tıbbi Açılımı Farmakolojik etkisi Etkiye neden olan olası bileşik: Antikugülan (pıhtılaşmayı önleyici) -------------------------------------------- Ajoen Antihipertansiyon (tansiyon düşürücü) ---------------------- Selenyum, Germanyum Antiparazitik ------------------------------------------------------------- Alisin, Alliin Antibiyotik --------------------------------------------------------------- Alisin, Alliin Antimikotik -------------------------------------------------------- Alisin, Alin, Ajoen Antiviral ----------------------------------------------------------------- Alisin, Ajoen Hipolipemik (Kan yağlarını düşürücü) --------------------------------- Dialil, Disülfür Ağır metallerin zehirsizleştirilmesi ------------ Selenyum, Merkaptan, Germanyum Antitümör ----------------------------------------------------- Selenyum, Germanyum Vitaminler ------------------------------------------------------ B1, A ve C vitaminleri Antioksidan --------------------------------------------------- Selenyum, Germanyum Yaşlanmayı önleyici ---------------------------------------- Selenyum, Dialil, Disülfür Doğal katil hücre etkinliği ve Diğer hücresel bağışıklık tipleri ----------------- Germanyum, Selenyum, Çinko Hücresel bağışıklık ----------------------------------------------- Germanyum, Allisin Bütünleyici etki ------------------------------------------------ Magnezyum, Kalsiyum Beslenme alışkanlığında bu lezzetli ilacın özel bir yeri vardır ![]() ![]() Sarımsak; 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit (bunların içinde vücutça sentezlenmeyip, yiyeceklerle dışardan alınması gereken aminoasitlerin tümü var), germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminlerini içerir ![]() *Mikroorganizmalar (antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal ) üzerine antibiyotik etkiye sahiptir ![]() ![]() ![]() *Antiseptik özelliği vardır ![]() ![]() ![]() ![]() *Bademcik enfeksiyonlarında; 1 yemek kaşığı bal içerisine, 1 diş sarımsak doğranır ve yavaş yavaş yutulur ![]() *Öksürük ve bronşitte; Kıyılmış bir diş sarımsak, yarım litre süt ile 15 dk ![]() ![]() ![]() *Romatizma ve eklem iltihaplarında şikayetleri azaltır ![]() *Bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucudur ![]() ![]() ![]() ![]() *Kanserle mücadele eden interferonun üremesini sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Kardiyovasküler güçlendiricidir ![]() ![]() *Trombositlerin damar içinde pıhtılaşmasını engelleyen etkisiyle, damar tıkanıklıklarından kaynaklanan rahatsızlıklara karşı, hem koruyucu hemde tedavi edici rolü vardır ![]() ![]() *Tansiyon düşürücüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Astım içinde yukarıdaki hazırlanan karışımdan her gün 1 kesme şeker üstüne, 10 damla damlatılarak yenilmesi faydalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Kan şekerini düşürür ![]() ![]() ![]() *Midedeki yanma, gastrit ve mide iltihaplarına iyi gelir ![]() ![]() ![]() ![]() *Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder ![]() *Kabızlığı giderir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Kulak ağrısında; zeytinyağında ısıtılmış sarımsağı süzüp soğuttuktan sonra ağrıyan kulağa konur ![]() *Histeride, hastaya ezilmiş sarımsak koklatılır ![]() *Her gün yenilen bir diş sarımsak gözdeki kılcal damarları açar daha iyi görmeyi sağlar ![]() *Yara ve çıbanlarda; -Sarımsak suyu kullanılır ![]() ![]() ![]() *Erkekler için afrodizyaktır ![]() *Siğil ve nasırlarda ; bir baş sarımsak yağlı kağıda sarılarak pişirilir ![]() ![]() ![]() *Ergenlik sivilcelerinde, arpacıkta; günde birkaç kez sürülür ![]() *Zehirlenmelerde; yılan, akrep sokması, kuduz köpek ısırmalarına karşı sarımsak faydalıdır ![]() tatlandırıcılarına bağlanarak onları zararsız hale getirerek koruyuculuk sağlar ![]() *Saçkıran ve uyuzda kullanılır ![]() *Saç dökülmesinde; 1 baş sarımsak ayıklanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavsiye Edilen Genel Kullanım *Kış aylarında gülsuyu ile yenilmeli *Taze sarımsaktan elde edilen ve kokusu giderilmiş olan sarımsak yağıda kullanılabilir ![]() *Çiğ olarak yendiğinde, ünlü kokusunu veren allisin bileşiği pişirmeyle bozulur ama bu sarımsağın antibiyotik etkisini kaybetmesine de neden olur ![]() *Sarımsak suyu yeşil sarımsak yapraklarının sıkılması ile elde edilir ![]() *Yedikten sonra ağız kokusunu gidermek için; önlem olarak küçük parçalar halinde suyla yutulur, Birkaç kahve çekirdeği veya karanfil çiğnenir ![]() ![]() Satın Alma ve Saklama *Tazeliğinden emin olunan sarımsak alınmalı ![]() *Yumuşak ve kağıtsı kabuğunda küf lekeleri varsa alınmaz ![]() *Sarımsak başları sağlam dolgun dişlerden oluşmalıdır ![]() *Oda sıcaklığında iyi havalanan bir kapta yada sepette saklanır ![]() ![]() UYARI : Sarımsağın aşırı tüketiminin bazı yan etkileri vardır ![]() ![]() ![]() ALINTI |
![]() |
![]() |
|