Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
domuz, eti, ticareti‏, türkiyede

Türkiyede Domuz Eti Ticareti‏

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiyede Domuz Eti Ticareti‏




LÜTFEN DİKKAT EDELİM, DOSTLARIMIZI UYARALIM





""Lütfen sonuna kadar okuyun, neler öğrendiğinize hayret edeceksiniz ! " "

İstanbul Gaziosmanpaşa Hacımaşlı Köyü Domuz Çiftliği'nin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajı'na akıyor Baraj, 10 milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor Çiftlikte 5 bin domuz var
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg civarinda et üretiliyor Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' seklinde satılıyor Domuz etini Salam, sosis ve sucuk olarak da piyasaya sürmek en çok kullanılan yöntem

Peki neden domuz?
Türk yemek kültürüne aykırı ve en önemlisi 'Dinen yasak olmasına, rağmen neden domuz cazip bir konu?'

Çünkü domuz yetistiriciligi çok kârli bir işDomuz üretken bir hayvanCinslerine ve yaşına göre yılda 1, 2, bazen de 3 kez; ve her batında da 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor Bir domuz yılda 2 kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa,20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor!

Normal şartlarda evcil bir domuzun % 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken; bu rakam bazen % 50'yi bulabiliyor Yani 150 kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor Bu da Dana ya da Koyuna göre tercih edilmesinde çok önemli bir etken
Beslenmesi çok kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi hatta kendi pisliğini bile yiyebiliyor Her domuz ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg et çıkıyor

Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul!? Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye 'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor
Türkiye 'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor Kilosu 1 ile 35 Türk lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak Kıyma, Sucuk, Salam ve Sosis olarak satıldığı dile getiriliyor Çiftlik çalışanlarından İsmail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarina kiyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor

Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak 5 firma domuz satın alıyor: 1-Çerkezo, 2-Polonez, 3-Nuta, 4-Namet ve 5-Sütte

1 Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda Teşvikiye 'deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor (ki bu firmanin bir de "TADET" adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha bulunuyor ) Ayn zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir mağazalarda satılan BONUSmarkalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO

2- Ayazağa daki Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan SÜTTE firmasi da salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor Daha önceSütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adıyla satılıyor Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri et mamullerini SÜTTE firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor!!!

3-POLONEZ 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip MIGROS'larda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 dana etinden ürünler imal ettigini iddia ediyor

'Peki ya bunlar göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma müdürleri aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da biliyorlar mı sizce?'

POLONEZ'in ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör MIGROS' tur O dönem Migros'un et mamülleri satın almasında olan (Şu an oyuncak reyonunda Satın Almacılık yapan) Coşkun Bey'in büyük paralar karşılığında POLONEZ 'le işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzlari bizlere yediren kişi olduğunu biliyor muydunuz?

Peki ya
Migros'ta çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda POLONEZ 'in sahibi MUSTAFA AKKAS Bey'den (veya Satış Müdürü sıfatı ile çalışan ALİ ÖZYAVAŞ'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et mamulleri üzerinden ) aldıklarını biliyor muydunuz?
Peki METRO GROS MARKETLER'in (Su anki değil bir önceki) satın almacılığını yapan kişinin Şu an BAGDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü Restoranları' nın sahibi olduğunu biliyor muydunuz?

Peki Izmir'in kalesi olarak görülen KiPA Marketler'in satın almacılğını yapan bayanınPolonez'in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?

PEKİ AMERİKAN FAST FOOD ZİNCİRİ DOMINO'S PIZZAve ALMAN EKOLÜ

DR OETKER PİZZALARIN İÇERİSİNDE POLONEZ ET MAMULLERİNİN KULLANILDIĞINI BİLİYOR MUYDUNUZ?

PEKİ GIMA MARKALI ve PİYASALARDA SATILAN "OPI" MARKALI ÜRÜNLERİ POLONEZ'İN ÜRETTİĞİNİ VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDİRDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

'Peki, sizce Türkiye de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?'

4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile tanınmakla beraber Güneydeki- Herşey dahil - tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi Ee tabi yabancı turistlerin yanında yerli turistler de güme gidiyor! Bu firmalar özellikle Büyük Alışveriş Merkezlerinde ayrı bir stant açıyorlar Ancak Küçük Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkına varmadan domuz ürünlerini satın alabiliyor Üstelik işin ilginç tarafi bu firma Şimdi de firma tanıtım cd'si hazırlamış Carrefourgibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptığını anlatıyor Ama 7 TEPE SOSİS hafta sonları marketlerde KDV dahil 2900 TL ye satılıyor

Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde "hayvan küspesi" gibi lafını bile etmek istemedigimiz katkılar kullanıyorlar Domuz hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapılıp piyasaya sürüldüğü bir başka yer de NUTA 'nın üretimini yapan kişinin işlettiği Dolapdere'deki imalathane ("IDEAL"markali salam sosis imalatçısı )

5- NAMETünlü EMİNÖNÜ HASIRCILAR ÇARŞISININ İÇİNDE yıllardır tanınan NAMLI PASTIRMACI'nin modern hali !!! Şu an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPAŞA MEGACENTER (GIDA HALİ) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylık-günün 24 saati çalıştıklarını düşünürseniz-70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET ayda tam 270 ton et mamulü üretiyor ve satıyor!!!Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İSTANBUL DIŞINDA ne idüğü belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yaptırıp üzerine ' %100 NAMET KALİTESİ' bastıktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPAŞA'daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZ'in uyguladığı benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor!

Peki,Cem YILMAZ'ın dedigi gibi janjanlıambalajasahip NAMLI pastırmaları' nın sahipleriolan Engin & Esen Mepa Kardeşlerin aynı zamanda Çorlu'dakidomuz çiftliklerinin yarı hissesine sahip olduklarını da biliyor muydunuz? 2000 yılında patlak vermiş olan kaçak Buffalo (Yaban Öküzü) etlerinin de NAMLI pastırmaları' nın sahipleri olan Engin & Esen Mepa Kardeşler tarafindan getirildiğinihatta Bayrampaşa'dakiimalathanelerininGazetecilerin ve Kameralaringözü önünde basıldığını, Engin Mepa'nin Show TV'ye, o dönemin 1 trilyon lirayı kendi elleriyle hediye ettiğini, sonra da Milliyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerine verdikleridev ilanlarlaTÜM OLANLARIve BASKINLARI yalanladıklarını biliyor muydunuz? NAMLI Pastırmalarının hem % 5 hissesine sahip olan, hem de İmalat Müdürlüğünü yapan"Muzaffer "adındaki şahsın aynı dönemde kardeşi ile Bağcılar semtindeaçmış olduğu imalathanede At ve Eşeketindenyaptığı pastırmaları dilimleyerek Zincir Marketlere sattıklarını biliyor muydunuz? 2004 yılında da Uğur DÜNDAR ekibi tarafından BASILARAK ekranlarda gösterildiğini hatırlayabildiniz mi? Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor! Bu noktada tüketicinin yapması gereken şeyi Çevre Saglık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan YILMAZ özetliyor:

'- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor' 'Kısacası ne yediğinize dikkat edin Çok emin olmadığınız ve bilmediğiniz markaların ambalaj güzelligine kanmayın' Ömer KIZILIRMAKTÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri
Artık:
DOMUZ, EŞEK, AT, BUFFALO vb SAKINCALI ETLERİ yemekistemiyorsanız:
LÜTFEN bnuu Paylaşın Çünkü bu bir VATANDAŞLIK BORCU ve İNSANLIK GEREĞİDİR!







Alıntıdır










Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.