![]() |
Yogada Vejetaryenlikte Protein Alımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yogada Vejetaryenlikte Protein AlımıVejetaryen beslenmede başlıca sorulan soru, protein ihtiyacının nasıl karşılanacağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Burada püf nokta şudur: Beden tüm amino asitleri aynı anda alsa bile, proteinin beden tarafından emilmesi bedende bulunan en düşük amino asit oranında olur ![]() ![]() Bitkisel proteinlerde yukarıda bahsedilen 8 gerekli amino asitlerin biri genelde noksandır (ya da çok az mitarda bulunur), bu nedenle, beden protein sentezini tam yapamamakta, ya da bitkisel proteinden bol bol aldığınız halde, bir porsiyon etin yerini tutmamaktadır ![]() ![]() Ancak bununla baş etmenin elbetteki yolu vardır: Bu da, besin birleştirmesidir ![]() ![]() Aşağıdaki listede ete eşdeğer protein alabilmeniz için birleştirebileceğiniz besinlerinin listesini bulabilirsiniz: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Bu genel ayrımın haricinde, ekmekle yenilen fıstık ezmesi, ekmekle yenilen susam (tahin), pilava konulan susam, susamlı ya da cevizli ekmek de ete eşdeğer protein kaynaklarıdır ![]() Yukarıda verilen tahıl, bakliyat gibi tanımların hangi besinleri içerdiğine bakmak isteyenler aşağıdaki örneklere göz atabilirler: Tahıllar: Buğday, çavdar, arpa, akdarı, yulaf, pirinç, mısır vb ![]() Kuru bakliyat: Fasulye, bezelye, nohut, mercimek vb ![]() Yağlı bitkiler (tohumlar): Yer fıstığı, kabak çekirdeği, susam, badem, fındık vb ![]() Süt ürünleri: Peynir, süt tozu, süt, yoğurt vb ![]() Lakto-ova vejetaryenlerin yediği ve 8 amino asitin tamamına sahip olan ürünler; -peynir, -süt, -yumurta, -soya fasulyesidir ![]() Yani bu ürünler, tek başlarına tüketildiklerinde bile eşsiz birer protein kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|