|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
açısından, doğurguları, eğitim, klasik, koşullamanın |
![]() |
Klasik Koşullamanın Eğitim Açısından Doğurguları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Klasik Koşullamanın Eğitim Açısından DoğurgularıKLASİK KOŞULLAMANIN EĞİTİM AÇISINDAN DOĞURGULARI • Klasik koşullama ilkelerinin, sınıfta öğretme-öğrenme ortamında kullanılma alanının sınırlı olduğu ileri sürülmekle birlikte, duyuşsal ve duygusal özelliklerin kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() • Bazı çocukların mutlu ve istekli bir şekilde, bazılarının da ağlayarak ve korkarak okula gitmelerinin nedeni acaba nedir? Çocukların farklı duygulara sahip olmalarının nedeni ; okul ile çevrelerinde, kendilerine mutluluk veren ya da kaygı, korku yaratan uyarıcıları ilişkilendirmeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Çocuğun normal olarak yapması gereken etkinlikleri ceza aracı olarak kullanmak; (örneğin “arkadaşıyla konuştuğu için elli tane aynı cümleyi yazmasını istemek”, “çocuğa söz dinlemediği için kendisini iğneciye >üreceğini söylemek”) cezanın meydana getirdiği olumsuz duyguların bu olaylara da genellemesine neden olur ![]() • Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi okulda yaşanan olaylarla ilgili olumsuzluk, okul ve okulla ilgili diğer öğelere genellenebilir ![]() ![]() • Öğrencilerin duyuşsal ve duygusal özelliklerinin olumlu hale getirilebilmesi için, öğretmenler, öncelikli çocukların özelliklerini ve özel ihtiyaçlarını tanımalı, onlara karşı duyarlı olmalıdırlar ![]() ![]() KAYNAKÇA Senemoğlu Nuray, Gelişim Öğrenme ve Öğretim ![]() |
![]() |
![]() |
|