Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çaydanlığı, russellın

Russell'ın Çaydanlığı

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Russell'ın Çaydanlığı

Russell'ın Çaydanlığı

"Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede güneşin etrafında dönen Çin seramiği bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı Ama devam edip de bu savımın yanlışlanamaz nitelikte oluşundan dolayı insan aklının ondan kuşku duymasının kabul edilemez bir küstahlık olacağını söyleseydim, herkes haklı olarak saçmaladığımı düşünürdü Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her Pazar günü kilisede kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişiye yakınçağda bir ruh doktoruyla ya da daha önceki çağlarda bir Engizisyon yargıcıyla bir randevu alınırdı"

Bertrand Russell'ın "Bir tanrı var mı ?" (Is there a god?) makalesinden

Alıntı Yaparak Cevapla

Russell'ın Çaydanlığı

Eski 08-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Russell'ın Çaydanlığı

ve bazı sözleri

Akılsızca bir şeyi milyonlarca kişi söylese de o şey yine akılsızcadır

Manevi bir çöküşün en büyük belirtisi, kişinin yaptığı işi çok önemli olduğunu düşünmeye başlamasıdır

Akıllılar hep kuşku içindeyken aptallar küstahça kendinden emindir

Kendi refahımızı, herkesin refahının güvence altına alınmasının dışında bir yolla güvence altına alamayız Kendinizin mutlu olmasını diliyorsanız, başkalarının da mutlu olmasına rıza göstermek zorundasınız

Bir kasabın ekmeğe, bir fırıncının da ete ihtiyacı vardır Bu nedenle kasapla fırıncının birbirini sevmesi için mantıklı bir neden vardır Her ikisi de birbirine yararlı olur

Dünyayı anlama ve reform isteği ilerlemenin iki büyük motorudur

Tek kitaplı adamdan kork

Matematik ne neden söz ettiğimizi, ne de söylediğimiz şeyin doğru olup olmadığını bildiğimiz bir konudur

Bilimde gerçek yalnızca bir an'dır

Ben dine hastalık olarak bakıyorum İnsan ırkı için adı konmamış bir sefaletin kaynağı

Hem dinlerin zarar verdiğini hem de yalan olduklarından çok eminim

Eğitimin amacının zihinsel özgürlük olduğu bir dünya isterdim Gençlerin aklını, onları bütün hayatları boyunca nesnel kanıtların oklarından koruyacak olan bir zırhın içine sokmamalı Dünyanın açık kalplere ve aydın insanlara ihtiyacı var ve bunu statik sistemlerle elde edemeyiz

Ne yazık ki çoğu insan daha önce mutlu olduğunu ancak mutsuzluğa düştüğü zaman anlıyor

Kendisi bir davette matematiğin temelleri değiştirildiği takdirde herşeyin mümkün hale gelebileceğini anlatırken alayla karışık 1=2'yi kullanarak kendisinin tanrı olduğunu ispatlaması istenir russel, "tanrıyla beni bir odaya koyun, kaç kişiyiz? iki ama iki bir'e eşit demek ki odada bir kişiyiz yani tanrı benim" şeklinde cevap verir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com