![]() |
İstiklal İlköğretim Okulu Seyhan Adana |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiklal İlköğretim Okulu Seyhan AdanaIstiklal İlköğretim Okulu Hakkında - Istiklal İlköğretim Okulu Tanıtım - Istiklal İlköğretim Okulu Resimleri - Istiklal İlköğretim Okulu İletişim Bilgileri ADANA İSTİKLAL İLKÖĞRETİM OKULU TARİHÇESİ Okulun binası 1902 yılında o zamanın fabrikatörlerinden ve Adana’nın en zengin Rumlarından Havaca Atanaş Tırpani tarafından kızına ev olarak yaptırılmıştır ![]() ![]() Bina aslen kargirdir ![]() ![]() ![]() Bina zemin katından sonra iki kattır ![]() ![]() ![]() Bütün binada irili ufaklı 25 oda bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu güzel sütunlarla mermer merdivenleri ve mermer şömineleri ile şehrin en güzel binalarından biri olmak vasfını taşımaktadır ![]() Birinci Cihan Harbinde Rumların memleketten uzaklaştırılmaları üzerine bina muvakkat bir zaman için Alman Mektebi olmuştur ![]() ![]() Mütareke yıllarında bir müddet Fransızların işgalinde kalmış ve meşhur General Vaygand’ın karargahı olarak kullanılmıştır ![]() Kuruluştan sonra Ağazade Hulusi adına hayırsever zat binaya beş bin altın liraya satın alarak Maarif işlerinde kullanılmak şartıyla Seyhan Vilayetine bağışlamıştır ![]() 1925-1950 yılları arasında Kız Muallim Mektebi olarak kullanılmış, Kız Muallim Mektebi şimdiki Erkek Lisesi’ne kaldırılınca bu bina da muhtelit Ortaokula tahsis edilmiştir ![]() O tarihlerde Mümtaz Bey Vali ve İsmail Habip Sevük de Maarif Emini bulunmaktadır ![]() 1934-1935 Yılında Kız Lisesi’nin açılması üzerine, kızlar Kız Lisesi’ne ve erkek öğrencileri de Birinci Ortaokul (Tepebağ) kayıt edildiler ![]() Bu bina Erkek Lisesi’ne bağlı bir bölüm halinde kullanılmıştır ![]() ![]() Bina 1150 Metrekare arsa üzerine kurulmuşken zaman zaman etrafında istimlaklar yapılmış, arsa miktarı 3462 Metrekareye çıkarılmıştır ![]() Bunun 900 metresi binaların işgal ettikleri saha olup 2562 metresi tamamen boş ve tesviye edilmiş spor alanıdır ![]() 1150 metrekare üzerine kurulmuş asıl bina kadastroda Vilayet adına tescil edildiğinden Özel İdareye intikal etmiş ve zaman zaman istimlak edilmiş olan 7 parsel de 2312 Metrekare arsa ise maliye hazinesine ait bulunduğundan binanın mülkiye karışık bir şekle girmiştir Istiklal İlköğretim Okulu Adana Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir okuldur ![]() ![]() Bağlı olduğu kurum: Milli Eğitim Bakanlığı Bulunduğu Yer: ADANA / SEYHAN Adı: ISTİKLAL İLKÖĞRETİM OKULU Adresi: Hurmali Mah ![]() ![]() Telefon Numarası: 3224359415 Faks Numarası: 3224314355 Faks Numarası: Bilgi Yok E-mail Adresi: Bilgi Yok Web Adresi: Yapım Aşamasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Okulunuz Hakkında Bilgi Ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
![]() |
![]() |
|