![]() |
Rubailer - Ömer Hayyam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rubailer - Ömer Hayyam1 ![]() Ey özünün sırlarına akıl ermeyen; Suçumuza, duamıza önem vermeyen; Günahtan sarhoştum, ama dilekten ayık; Umudumu rahmetine bağlamışım ben ![]() 2 ![]() Büyükse de isyanım, kötülüklerim, Yüce Tanrı'dan umut kesmiş değilim; Bugün sarhoş ve harap ölsem de yarın Rahmete kavuşur elbet kemiklerim ![]() 3 ![]() Tanrım bir geçim kapısı açıver bana; Kimseye minnetsiz yaşamak yeter bana; Şarap içir, öyle kendimden geçir ki beni Haberim olmasın gelen dertten başıma ![]() 4 ![]() Rahmetin var, günah işlemekten korkmam; Azığım senden, yolda çaresiz kalmam; Mahşerde lutfunla ak pak olursa yüzüm Defterim kara yazılmış olsun, aldırmam ![]() 5 ![]() Derde gama yatkın yüreğime acı; Bu tutsak cana, garip gönlüme acı; Bağışla meyhaneye giden ayağımı, Kızıl kadehi tutan elime acı ![]() 6 ![]() Akıl bu kadehi övdükçe över; Alnından sevgiyle öptükçe öper; Zaman Usta'ysa bu canım nesneyi Hem yapar hem kırıp bin parça eder ![]() 7 ![]() Ey zaman, bilmez misin ettiğin kötülükleri? Sana düşer azapların, tövbelerin beteri ![]() Alçakları besler, yoksulları ezer durursun: Ya bunak bir ihtiyarsın, ya da eşeğin biri ![]() 8 ![]() Her sabah yeni bir gün doğarken, Bir gün de eksilir ömürden; Her şafak bir hırsız gibidir Elinde bir fenerle gelen ![]() 9 ![]() Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim; Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim; Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim ![]() 10 ![]() Yaşamanın sırlarını bileydin Ölümün sırlarını da çözerdin; Bugün aklın var, bir şey bildiğin yok: Yarın, akılsız, neyi bileceksin? 11 ![]() İçin temiz olmadıksan sonra Hacı hoca olmuşsun, kaç para! Hırka, tespih, post, seccade güzel; Ama Tanrı kanar mı bunlara? 12 ![]() Var mı dünyada günah işlemeyen söyle: Yaşanır mı hiç günah işlemeden söyle; Bana kötü deyip kötülük edeceksen, Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle ![]() 13 ![]() Felek ne cömert ne aşağılık insanlara! Han hamam, dolap değirmen, hep onlara ![]() Kendini satmıyan adama akmek yok: Sen gel de yuh çekme böylesi dünyaya! 14 ![]() Bilgenin yüreğinde her dilek, Anka kuşu gibi gizli gerek ![]() Damla nasıl inci olur denizde: Sedefler içinde gizlenerek ![]() 15 ![]() Ovada her kızıl lalenin teni Bir padişahın kanıyla beslendi ![]() Yerden biten şu mor menekşe yok mu? Bir güzelin yanağındaki bendi ![]() 16 ![]() Mal mülk düşkünleri rahat yüzü görmezler, Bin bir derde düşer, canlarından bezerler ![]() Öyleyken, ne tuhaftır, yine de övünür, Onlar gibi olmayana adam demezler ![]() 17 ![]() Gül verme istersen, diken yeter bize ![]() Işık da vermezsen, ateş yeter bize ![]() Hırka, tekke, post most olasa da olur, Kilise çanları bile yeter bize ![]() 18 ![]() Beni özene bezene yaratan kim? Sen! Ne yapacağımı da yazmışın önceden ![]() Demek günah işleten de sensin bana: Öyleyse nedir o cennet cehennem? 19 ![]() İnsan bastığı toprağı hor görmemeli: Kim bilir hangi güzeldir, hangi sevgili ![]() duvara koyduğun kerpiç yok mu, kerpiç? Ya bir Şah kafasıdır, ya bir vezir eli! 20 ![]() Hak er geç cimrilerin hakkından gelir; Cehennem ateşleri onlar içindir ![]() Ne der, dili inciler saçan Muhammet: Cömert gavur cimri müslümandan yeğdir ![]() 21 ![]() Varlığın sırları saklı, benden; Bir düğüm ki ne sen çözebilirsin, ne ben ![]() Bizimki perde arkasında dedi-kodu: Bir indi mi perde, ne sen kalırsın, ne ben ![]() 22 ![]() Bir geldi mi derin ölüm uykusu, Biter bu dünyanın dedi-kodusu ![]() Ölenden bir haber bekler insanlar: Ne söylesin? Bilmez ki ne olduğunu! 23 ![]() Yel eser, umutlar savrulur gider; Sensiz, bensiz kalır bağlar bahçeler; Altın gümüş nen varsa harcamaya bak! Ölür gidersin, düşmanın gelir yer ![]() 24 ![]() Sevgili, seninle ben pergel gibiyiz: İki başımız var, bir tek bedenimiz ![]() Ne kadar dönersem döneyim çevrende: Er geç baş başa verecek değil miyiz? 25 ![]() Dünyada akla değer veren yok madem, Aklı az olanın parası çok madem, Getir şu şarabı, alsın aklımızı: Belki böyle beğenir bizi el alem! 26 ![]() Ferman sende, ama güzel yaşamak bizde: Senden ayığız bu sarhoş halimizde ![]() Sen insan kanı içersin, biz üzüm kanı: İnsaf be sultanım, kötülük hangimizde? 27 ![]() Bu dünyadan başka bir dünya yok, arama; Senden benden başka düşünen yok, arama! Vaz geç ötelerden, yorma kendini: O var sandığın şey yok mu, o yok arama! 28 ![]() Şu serviyle süsen neden dillere destan? Neden hep onlara benzetilir hür insan? Birinin on dili var, boşboğazlık etmez, Ötekinin yüz eli var el açmaz, ondan! 29 ![]() Benim halimden haber sorarsan, Bir çift sözüm var sana, yürekten: Sevginle gireceğim toprağa, Sevginle çıkacağım topraktan ![]() 30 ![]() Şu dünyada üç beş günlük ömrün var, Nedir bu dükkanlar, bu konaklar? Ev mi dayanır, bu sel yatağına? Bu rüzgarlı yerde mum mu yanar? |
![]() |
![]() |
|