![]() |
İbret Veren Kısa Hikayeler..:!!! |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
İbret Veren Kısa Hikayeler..:!!!vFatih Sultan'ın babası 2 ![]() ![]() ![]() ![]() vFatih Sultan Mehmet, hocası Akşemseddin'i çok severdi ![]() ![]() Fatih'in her gelişinde Akşemseddin ayağa kalkmaz, ona oturduğu yerden " hoş geldin evlât" derdi ![]() ![]() Sadrazam Mahmut Paşa Fatih'ten bunun sebebini sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vYavuz Sultan Selim, Mısır yolunda, “Ordu-yu Hümayun” saatlerce Kocaeli’nin bağ ve bahçelerinden geçer ![]() “-Acaba asker izinsiz bir tek elma koparmış mıdır?” Bir müddet sonra ordusunu durdurur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “-Eğer bir askerin üstünde halkın bahçesinden koparılmış tek elma çıksaydı, Mısır seferinden vazgeçecektim ![]() ![]() Tarih gösteriyor ki; gerçek “ZAFER”ler yalnız kılıçların ucunda değil, üstün ahlak anlayışının ve faziletlerin burcundadır ![]()
![]() |
Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!! |
![]() |
![]() |
#2 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!vAbdullah İbn-i Mübarek, ölüm döşeğinde iken yanında birisi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() vDavûd-u tâ'î şöyle dedi: Yirmi sene Ebû Hanifenin huzurunda bulundum, bu zaman zarfında, ona dikkat ettim, kalabalıkta ve yalnız iken başının açık olduğunu görmedim ![]() ![]() ![]() vİmam-ı Âzam Ebu Hanife, sahip olduğu ilmi, bir geçim vasıtası yapmamış, resmi bir görev de kabul etmemiştir ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine kendisine işkence yaptılar dayak atıp hapsettiler ![]() Annesi oğlunun bu haline çok üzüldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vİslam bilginleri ruh olgunluğu ve Allah’a (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun için hak aşığı ne güzel söylemiş: “Ne kadar âlim olsan, herkes gibi beşersin, örnek insana uy ki, gönül bahçen yeşersin” ![]() vBüyük zatlardan Sadr’ül Ecel Burhan’ül Eimme’nin Hüsameddin ve Taceddin adlarında iki oğlu vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vİbrahim bin Ethem (K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() v Allah dostlarından biri; Ey insanoğlu rahat yaşayıp, fazlaca para ve mal sahibi olmaya bakıyorsun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!vSahabeden Ukbe bin Nafi (R ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vİran Şahı Nûşerevan’ın veziri Büzürg-Mihr, ehemmiyetsiz bir sebepten dolayı eline, ayağına zincirler geçirtip zindana atılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Allah'a güvenmek, 2-Başa gelene dayanmak, 3-Sabretmek, 4-Yılmamak, 5-Daha kötü bir duruma düşmemiş olmak yüzünden teselli bulmak, 6-Her lahza kurtuluşu ümitle beklemek, İşte bunlar bana destek olup metanet verdi, dedi ![]() vFadıl Oğlu Şeyh Muhammed (K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vEmevi halifelerinden Ömer Bin Abdülaziz, Horasan’a bir vali tayin ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vAbbâsîlerin en meşhur halîfesi Harun’ur Reşid, vezirleri ile bir sohbet esnasında, oğulları Emin ve Me’mun dan hangisinin daha zeki olduğu hakkında herkesin ayrı ayrı fikir beyan etmesi üzerine, sekiz on çubuğu bir araya bağlayıp getirmelerini emreder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vİslam tarihinde ikinci Ömer diye tanınan, Ömer Bin Abdülaziz, halifeliği zamanında aklı erenleri çağırır onlarla din ve devlet işlerini görüşürdü, müşavere ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!Sa’d b ![]() ![]() ![]() Anneme karşı çok itaat eden biriydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ana ! Allah’a yemin ederim ki, bin canın olsa da hepsi tek tek çıksa yine de hak din olan İslamiyet'ten ayrılmam, dedim |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!vOsmanlı alimlerinin sonuncularından olan Hüsrev hoca, Fatih Camii’nde ders okuturken bir gün geç kalmış, nefes nefese içeri girmiş kusura bakmayın çocuklar demiş, bugün bizim 17 yaşında bir kızımız vefat etti; onun defin işlerini yakınlarına havale ettim, onlar hazırlayacaklar ![]() ![]() vBüyük Türk Düşünürü İbn-î Sinâ, dünyaca meşhur olan “Kitabu’ş-Şifa” isimli eserini, her gün sabah namazından sonra, Bağdat’ta ki bir caminin büyük kandili altında oturarak kuşluk vaktine kadar, yani takriben iki saat çalışmak suretiyle vücuda getirmiştir ![]() vGençlerin enerjisi, azim ve iradesi ile ihtiyarların tecrübesi mutlaka birleştirilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vİhtiyar piri fani bir zat bahçesine meyve ağacı dikiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vRivayet olunur ki, iki arkadaş ilim öğrenmek için uzak yerlere gitmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!vBüyüklerden biri anlatıyor: “Gençliğimde -talebelik zamanımda- zorluklar yüzünden dersi terk edip köyümün yolunu tuttum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vBir gün bir mümine şöyle dediler: “Senin dostun ve kardeşin iyi hallerini bırakıp kötülüklere saplandı ![]() ![]() ![]() vYahya aleyhisselam, üç yaşında iken arkadaşları: “haydi sen de gel bizimle oyna”, dediklerinde; minik yavru onlara şu cevabı veriyor: “Biz oyun için yaratılıp dünyaya gelmedik” ![]() vİmam-ı Âzam Ebû Hanife, fıkıh öğrenmek için devrin meşhur fakîhi Hammad’a gidiyor, üstat ona şöyle tavsiyede bulunuyor: Numan, her gün üç mesele öğren, bundan fazlasını alma ![]() ![]() vİmam-ı EbûYûsuf şöyle der: Oğlum öldüğü zaman techiz ve defin işini bir dostuma havale ettim, kendim İmam-ı Azam’ın ders verdiği medreseye giderek dersleri takip ettim ![]() vİmam-ı Âzam Hazretleri çarşamba günleri derse başlardı ![]() ![]() ![]() vHasan-ı Basri Hazretlerine dediler ki: Filan adam senin gıybetini yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() vİmam-ı Âzam Hazretleri, kendisine gelen her dedikoduya aldırmaz ve şöyle derdi: “Allah arkamdan kötü konuşanları affetsin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!vMuhammed bin Vâsi’nin bacağındaki yarayı gören biri der ki: sana çok acıyorum ![]() ![]() vİmam-ı Âzam, talebesi Ebû Yûsuf’a dedi ki: Sen dersi pek iyi anlamazdın ![]() ![]() vAbdullah bin Mübarek hazretlerinin dört şeyde eşi yoktu: Zamanında onun gibi alim yoktu, yumuşak huylu idi, iyilik severdi, yiğit ve cömertlikte fevkalâde idi ![]() vİmam-ı Âzam (H ![]() ![]() ![]() ![]() v14 ![]() ![]() ![]() ![]() vİmam-ı Azam dört yaşında hafız olduğunda, babası Numan ağlıyor: “Eğer o elmayı izinsiz ısırmasaydım daha önce hafız olurdu” diyor ![]() vNefis mücahedesi kahramanlarından olan Şeyh Muhammed Bin Annan’ın, her gece ki ibadeti, 500 rekat namaz kılmaktı ![]() vBüyük Müfessir Âlûs'î Zâde Mahmut Efendi gündüzleri talebe okutur, fetva verir, akşamları dostları ve sevdikleri ile bir müddet sohbet eder, sabaha karşı da seher vaktinin feyzi bereketi ile eserlerini yazmakla meşgul olurdu ![]() ![]() vSeçkin Âlim, İmam-ı Sûyûti Hazretleri (849-911) hicri tarihleri arasında (62) yıl yaşadı, fakat bu kadar kısa ömrü içinde talebeliği ve hocalığının yanında 400 civarında eser yazdı ![]() ![]() vBüyük İlim adamı, İmam, Müfessir Fahrüddin-i Razi Hazretleri 12 ![]() ![]() ![]() ![]() vHüccet-ül İslam İmam-ı Gazali, İslam alimlerinin büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() vZiyad oğlu Hasan isminde bir âlim, ilim tahsiline 80 yaşında başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vMolla Fenari, vefat ettiği zaman özel kütüphanesinde bulunan kitapların sayımı yapıldı ![]() ![]() ![]() vBüyük tarihçi ve müfessir Taberi’nin 15 yaşından 86 yaşına kadar geçen günlerini ve yazdığı eserleri hesaplamışlar ![]() ![]() vFatih devri ilim adamlarından Molla Hüsrev, gençlik günlerinden vefatına kadar her gün mutlaka dört sayfa gerek tercüme, gerek telif, gerek istinsah -arttırmak, çoğaltmak, kopya etmek- yoluyla bir mevzûû yazdığı bildirilmektedir ![]() vBüyük Türk düşünürü İbn-i Rüşd, 1198 yılında Merakeş kadısı iken vefat etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vMeşhur İslam âlimi, Firuzâbâdî her akşam 200 satırlık bir metni ezberlemeden uyumazmış ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!vEmir-ül Mü’minin Ömer bin Hattab (R ![]() ![]() ![]() vSahabelerden biri, bir kişiye dedi ki: “iyi dinle sana tıbbı öğreteceğim ![]() ![]() ![]() ![]() vBir zamanlar Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vİman hem nûr hem kuvvettir ![]() ![]() ![]() vKoçi Bey, Osmanlı’nın ayakta durabilmesi için, padişaha sunduğu teşhisler içerisinde şöyle diyor: “Padişahımız her sınıftan değerli kişilerden lütfunu esirgemesin ve değersizleri de pek önemsemesin ![]() vKur'an-ı Hakîm ve Meâli Kerîmi hazırlayan, Merhum Hasan Basri ÇANTAY, Kutbü'l Arifin Abdülkadir GEYLANİ (K ![]() ![]() ![]() vSon asrın müfessirlerinden Ömer Nasûhî BİLMEN Hoca, dört yaşından itibaren Kur’an-ı Kerimle haşir neşir olmuş, 87 yıllık ömrünün büyük bir bölümünde her gün bir cüz Kuran-ı Kerim okurmuş, 60 yıl da hocalık yapmıştır ![]() vŞair Ali Ulvi Kurucu Bey diyor ki, Müslüman kardeşler teşkilatının lideri merhum şehit Allâme Hasan El-Bennan’ın muvaffakiyetinin baş şartı; davasına olan hudutsuz aşk ve şevki idi ![]() v“Beşiği sallayan el, cihana hükmeder” derler ![]() ![]() ![]() Şu halde kadın ekindir ![]() ![]() ![]() ![]() vKardinal Gibbons diyor ki; “86 yıl yaşadım, insanlardan yüzlerce sinin muvaffakiyet şahikasına tırmandıklarını gördüm ![]() ![]() vMeşhur İngiliz Filozofu Spencer, muazzam eseri olan “İlk Prensipler"ini günde yalnız iki saat çalışarak yazmış, meydana koymuştur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!vUlu Hakan Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vDr ![]() “Bir aralık çok sofu oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() vOrd ![]() ![]() ![]() ·Evlatlarım; şöhreti, serveti, huzuru, şeref ve haysiyetinizle değişmeyiniz ![]() ·İkbal için kimseye boyun eğmeyiniz ![]() ·Namuslu, hür, cesur ve azimkâr olunuz ![]() ·Hele, hiç gülünç olmayınız ![]() ·Kimse size acımaya lüzum görmesin ![]() ·Kimsenin merhametine muhtaç olmayınız ![]() ·Milletinizi, vatanınızı ve bütün insanları seviniz ![]() · Âlicenâp ve şefkatli olunuz ![]() · Sıhhatinizi koruyunuz; çünkü, hayat pek kıymetli bir vadiâdır ![]() ![]() v Bir Düşünürün Tesbit Ettiği Başarı için Ondört Altın Kural · İşyerinde daima bilgili olun ![]() · Kibar ve ciddi davranın ![]() · Alt ve üst ilişkilerinizde hem saygılı, hem de mesafeli olun ![]() · Kariyerinizi ön planda tutun ![]() · Sık sık iş ve yer değiştirmeyin ![]() · Yabancı dilinizi geliştirin ![]() · İş hayatınızdaki ilişkilerinize dikkat edin ![]() · Emin olmadığınız konularda yorum yapmayın ![]() · Konuşmayı olduğu kadar, dinlemeyi de bilin ![]() · Kendinize her zaman spor yapacak zaman ayırın ![]() · İşinizle ilgili kurslara gidin ![]() ![]() · İş arkadaşlarınıza sorumluluk yüklemeyi bilin ![]() · Yeni şeyler öğrenmek için çaba sarfedin ![]() · Dış görünüşünüze ve sağlığınıza özen gösterin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Equinox
![]() |
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!Elinize sağlık birbirinden anlamlı hikayeleri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!hepinizin ellerine sağlık ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
KRDNZ
![]() |
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!Ben yalnızca en üstteki yazıyı okumuştum ama ilk fırsatta tamamını okuyacağım ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!A L L A H D E M E K Fakir bir genç, padişahın kızına aşık olmuş
![]() ![]() ![]() ![]() Fakir genç, denileni yapmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derviş, gencin devrin büyüklerinden olduğunu söylemiş ![]() ![]() Derdin ne? Ne istersin?” demiş ise de, genç, padişaha karşı da “Allah” demekten vazgeçmemiş ![]() ![]() Derviş akşam gencin yanına gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben başka birisinin hatırı için Allah dedim, Allah devrin padişahını ayağıma getirip, benim gibi miskin bir gence kendi kızını teklif ettirdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!S U L T A N K İ M
Bir zamanlar, uzak diyarlardan birinde bilge bir sultan yaşardı ![]() ![]() “Siz gelmiş geçmiş en kudretli sultansınız, efendim!” “Sultanım! Kimsenin, hiçbir şeyin gücü sizinkiyle boy ölçüşemez ![]() “Sizin kudretinizin yetemeyeceği hiçbir şey olamaz,efendim ![]() “Siz sultanların sultanısınız ey aziz hükümdar ![]() ![]() Dediğimiz gibi, sultan aklı başında biriydi ve bu tür aptalca sözleri duymaktan bıkmış usanmıştı ![]() Bir gün deniz kenarında yürürken, her zamanki gibi kendisine övgüler yağdıran saray ahalisine ve adamlarına bir ders vermek istedi ![]() “Benim bu dünyadaki en büyük insan olduğumu söylüyorsunuz, öyle mi?” diye sormuş adamlarına ![]() “Sultanımız!” diye atıldı hepsi bir ağızdan ![]() ![]() “Yani her şey bana itaat eder, diyorsunuz, öyle mi?” diye devam etti sorularına sultan ![]() “Kesinlikle efendimiz” diye karşılık verdi saraylılar ![]() “Dünya sizin önünüzde eğilir ve size ram olur ![]() “Demek öyle,” dedi sultan ![]() ![]() “Derhal sultanımız ![]() Ve tahtını hemen getirip kumların üzerine yerleştirdiler ![]() “Denize yaklaştırın,” diye seslendi sultan ![]() ![]() Sonra tahtına oturdu ve önündeki denize bakmaya başladı ![]() “Bir dalganın gelmekte olduğunu görüyorum ![]() Sultanın adamları ne diyeceklerini bilemediler ![]() “Hayır” demeye de cesaret edemediler ![]() ![]() “Pekala” dedi Sultan da ![]() Dur! Deniz, sana da emrediyorum: dalgalanmayı bırak!” Daha sonra, sessizce bekledi sultan ![]() ![]() ![]() “Bu ne cüret?” diye bağırdı ayağa kalkan sultan ![]() ![]() O daha bunları söylerken, bu defa daha büyük bir dalga gelip ayaklarını ıslattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Evet, dostlarım” dedi sultan adamlarına dönüp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu size ders olsun ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
b@ron
|
![]() Cevap : İbret veren kısa hikayeler..:!!!Beyaz At Öykü ünlü Çin düşünürü Lao Tzu'nun zamanında geçer
![]() ![]() Köyün birinde bir yaşlı adam varmış ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu at, bir at değil benim için bir dost ![]() ![]() Bir sabah kalkmışlar ki, at yok ![]() ![]() “Seni ihtiyar bunak ![]() ![]() ![]() ![]() İhtiyar “Karar vermek için acele etmeyin”, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köylüler ihtiyar bunağa kahkahalarla gülmüşler ![]() dönmüş ![]() ![]() ![]() ![]() “Babalık”, demişler ![]() ![]() ![]() ![]() “Karar vermek için gene acele ediyorsunuz”, demiş ihtiyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köylüler bu defa ihtiyarla dalga geçmemişler açıktan ama, içlerinden "Bu herif sahiden gerzek" diye geçirmişler ![]() Bir hafta geçmeden, vahşi atları terbiye etmeye çalışan ihtiyarin tek oğlu attan düşmüş ve ayağını kırmış ![]() ![]() “Bir kez daha hakli çıktın”, demişler ![]() ![]() ![]() ![]() İhtiyar; “Siz erken karar verme hastalığına tutulmuşsunuz” diye cevap vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç hafta sonra, düşmanlar kat kat büyük bir ordu ile saldırmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Gene haklı olduğun kanıtlandı”, demişler ![]() ![]() ![]() ![]() “Siz erken karar vermeye devam edin” demiş, ihtiyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lao Tzu, öyküsünü su nasihatle tamamlarmış, etrafına anlattığında: "Acele karar vermeyin ![]() ![]() ![]() Karar aklin durması halidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|