Çin Halk Cumhuriyeti Yönetim |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Halk Cumhuriyeti YönetimYönetim Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti devlet yapısı Hükümet Merkezi Halk Hükümeti Anayasa Eski anayasalar: 1954 1975 1978 Başlıca siyasi ideolojiler Mao Zedong: Mao Zedong İdeolojisi Deng Xiaoping: Deng Xiaoping Teorisi Jiang Zemin: Üç Temsilciler Hu Jintao: Bilimsel Gelişim Kavramı Başkan: Hu Jintao Halk Meclisi UHC daimi komite ÇHC yasama sistemi Başbakan: Wen Jiabao Devlet Konseyi Çin Halk Kurtuluş Ordusu Merkezi Askeri Komisyon ÇHC yasaları Yüksek Halk Mahkemesi Yüksek Halk Denetçisi ÇHC yargı sistemi Çin Komünist Partisi : Anayasa Genel Sekreterlik Ulusal kurultay Merkez Komite Sekreterlik Politbüro Politbüro daimi komitesi HSDK Diğer Partiler Seçimler (2008) İdari bölümler İnsan hakları Dış ilişkiler Dış yardımlar See also Hong Kong'da siyaset Macau'da siyaset Bu kutuyu: göster | tartışma | değiştir 20 Eylül 1954 tarihli bir anayasa ile sosyalizm idaresi kurulmuşturAncak tamı tamına sosyalist bir ülke olmamışlardır Mao döneminin ardından yapılan düzenlemelerle yabancı sermaye ithal ettiklerinden gerçek anlamda sosyalist bir ülke değillerdirİktidara ülkenin tek siyasi partisi olan Komünist Parti hakimdir Ülkede yasama ve yönetim 1227 üyeli senede bir defa toplanan Milli Halk Kongresi'nin elindedir Seçmen yaşı 18'dir Senede bir gün toplanan "Milli Halk Kongresi"nin yürütme meclisi olan Daimi Komisyon veya Devlet Meclisi, Kongre üyeleri tarafından kendi aralarından seçilen bir başkan, 13 temsilci, bir genel sekreter ve 65 milletvekilinden teşekkül eder Yürütme yetkisi başbakan, 12 temsilci, 32 bakan veya bakan seviyesindeki komisyon başkanları ve genel sekreterden teşekkül eden hükümete aittir Yürütmenin bir kolu olan devlet başkanı kongre tarafından dört yıl için seçilir İdari bakımdan 28 eyalete ayrılmış olup, bunların 5'ini muhtar eyalet, 21'ini eyalet ve 2'sini de birer şehir olan iller teşkil eder Kaynak : Wikipedia |
|