![]() |
Aflatoksin Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
hayko26
|
![]() Aflatoksin NedirAflatoksin Nedir ? Nasıl Oluşur ?İnsan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehiri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler ![]() ![]() ![]() ![]() Küfler yiyecekler üzerinde pamuk görünümünde, bazen renkli oluşumlar yaparak ürerler ![]() ![]() ![]() İnsanlar ve hayvanlar mikotoksinleri direk olarak, aflatoksinle bulaşmış gıda ve yem maddelerini tüketerek alırlar ![]() ![]() ![]() Küflerin neden olduğu zehirlenmeler; kısa sürede belirtilerini göstermez ![]() ![]() Aflatoksin Oluşabilen Ürünler Nelerdir ? Sert kabuklu yağlı-kuru meyveler ( fındık, yer fıstığı, antep fıstığı), bazı kuru meyveler (kuru incir, kuru üzüm), yağlı tohumlar (Pamuk tohumu), bazı tahıllar ve baharatlar (kırmızı biber, karabiber, hindistan cevizi), ayrıca bazı hayvansal ürünler de (süt, peynir, sakatat) gerekli koruyucu tedbirler alınmazsa aflatoksin meydana gelebilir ![]() Aflatoksinler, gıdalar ve yemlerin üzerinde/içinde bulunan Aspergillus flavus veya A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aflatoksinlerin, hassas laboratuar hayvanlarına karşı potansiyel kansorejen olmasından ve insanlara karşı akut toksikolojik etkilerinden dolayı diğer mikotoksinlere nazaran daha fazla ilgi duyulmaktadır ![]() ![]() 1960 yılında İngiltere'de kanatlı hayvan çiftliklerinde 100,000'den fazla hindinin ölmesi ile yeni bir hastalık adlandırılmıştır “Hindi X hastalığı” ![]() ![]() ![]() Erken salgınlarla alakalı dikkatli bir araştırma göstermiştir ki bu olay tamamen Brezilya fıstıklı yem olarak adlandırılan yemlerle alakalıdır ![]() ![]() 1960'da toksinin yapısı itibariyle, fungal kaynaklı olabileceği ortaya atılmıştır ![]() ![]() ![]() Bu buluş ile insanlarda ve diğer memelilerde hastalıklara ve hatta ölüme bile neden olan ve gıda veya yemlerde kontaminant olarak bulunan bu potansiyel zararlı maddelerin farkına varıldı ![]() Çalışmalar göstermiştir ki, aflatoksin öncelikle ve çoğunlukla A ![]() ![]() ![]() Başlıca dört adet aflatoksin vardır : B1, B2, G1, G2 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu toksinler birbirlerine çok benzer yapılara sahiptirler ve yüksek derecede oksijenlenmiş biçimde benzersiz bir gruptur, doğal olarak heterosiklik bileşiklerden meydana gelirler : Aflatoksinlerin Yapısı ve Meydana Gelmesi Aflatoksin sıklıkla hasattan önce tarlada ekinlerde oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küf gelişimi ve aflatoksin kontaminasyonu, küflerle, konakla ve çevreyle etkileşimin sonucudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aflatoksin oluşumu ayrıca diğer küf ve mikropların gelişimi ile de etkilenmektedir ![]() ![]() İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Çiftlik hayvanlarında aflatoksicosis salgınları dünyanın birçok bölgesinde kaydedilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Aflatoksine maruz kalma ile insanlardaki akut hepatoksisite arasındaki ilişki hakkında az bilgi bulunmaktadır fakat, akut karaciğer hasarı vakaları, akut aflatoksicosis ile alakalı olması muhtemel olduğu gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() Karaciğer kanseri Afrika'nın ve güney-doğu Asya'nın bazı bölgelerinde daha yaygındır, eğer bölgesel epidemiyolojik bilgiler ile deneysel hayvan verileri birlikte göz önüne alınırsa, yüksek aflatoksine maruz kalma başta karaciğer kanseri riskini artırdığı gözlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanıtlarda bulunan etkilerde, birkaç hayvan çeşidinde aflatoksinin özellikle karsinojenik etkisi ve dünyanın bazı bölgelerinde aflatoksine maruz kalma düzeyleri ile insanlarda karaciğer kanseri vakası görülme sıklığı arasındaki ilişkiler göz önüne alındığında mümkün olduğunca aflatoksine maruz kalmamak gerekliliği ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() Günlük yaşantımızda sık görülen ve hemen her çeşit gıda maddesinde üreyebilen küfler, son yıllarda üzerinde önemle durulan bir araştırma konusu olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küfler, üzerinde geliştikleri ürünlerde belirli koşullarda toksinler oluşturur ve bunların canlı organizmaya etkileri çok farklılık gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aflotoksin ve Fındığa Küf Bulaşım Noktaları ve Küf Oluşumuna Etki Eden Unsurlar Fındıkta küf bulaşması yaygın olup, gelişmeleri insan ve hayvan sağlığı için önemli bir risk oluşturmaktadır ![]() ![]() Fındıkta Aspergillus flavus ve Aspergillus paraticus adlı küfler insanlar için toksin olan “aflatoksin” adlı mikotoksini oluşturmaktadırlar ![]() TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırma sonucuna göre kabuklu fındıkta hasat , kurutma ve depolama süresince Penicillium , Aspergillus ve Rhizopus cinsine ait türlere rastlanılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aflatoksin oluşumu, ortam bağıl nemi ile dolayısıyla ürünün su aktivitesi ile ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küflerin Fındıkta Yaptığı Bozulma Belirtileri: Küfler fındıkta protein, yağ ve karbonhidratları enzimatik faaliyetlerle parçalayarak gıdanın dokusunu değiştirmekte, yağ içeriğinin azalmasına,serbest yağ asiti miktarının artmasına, proteinlerin parçalanmasına, amino asit bileşiminde değişime, besin değerinin düşmesine, renk değişimine, kötü koku oluşmasına, tat değişimlerine, ağırlık kaybına ve toksin oluşmasına yol açmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fındıkta Aflatoksin Sınır Limiti ve Denetim Mekanizması Tüketici ülkeler ve dünya piyasaları kanserojen olan aflatoxin açısından riskli ürünlerde aflatoxin limitinin sıfıra indirilmesini hedeflemektedirler ![]() ![]() Küfler Gıdalarda mikrobiyal faaliyetler, gıda bozulmaları ve/veya gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir ![]() ![]() Aflatoksin Fındık İhracatını Nasıl Etkiler? İyi koşullarda yetiştirilmeyen ve usulüne uygun hasat/harman edilmeyen fındıklardan üretilen fındık ürünlerinde kalite sorunları yaşanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve dayanma süresini kısaltan etkenlerden en önemlisi küflenmedir ![]() ![]() ![]() ![]() Toplandıktan sonra harmana indirilinceye kadar naylon çuvallarda bekletilmiş, toprakla fazla temas etmiş, gelişmemiş, iyi iç doldurmamış, erken veya çok geç hasat edilmiş, erken patoza verilmiş, iyi kurutulmamış, kurutulurken ıslanmış, iyi şartlarda ve jüt çuvallarda muhafaza edilmemiş fındıklarda Aflatoksin oluşumu daha fazla görülmektedir ![]() Fındıkta aflatoksin oluşması ve aflatoksinin kanserojen olması fındığın tehlikeli ürünler arasında yer almasına neden olmaktadır ![]() 1 Mart 2002 tarihinden itibaren Türkiye’den Avrupa ülkelerine ihraç edilen her fındık partisinden numune alınarak aflatoksin analizi yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() Böylece hem ihracatımız engellenmekte hem de ülkemizin dış ticaretteki itibarı zedelenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Tek geçim kaynağınız olan fındığın geleceğini ve kendi geleceğinizi karartmamak için; fındığı zamanında hasat ediniz, naylon çuvallarda bekletmeyiniz, harmana kalın sermeyiniz, fındığı mümkünse toprakla hiç temas ettirmeyiniz, yağmurdan iyi koruyunuz, naylonu fındıkla temas ettirmeyiniz, iyi kurutunuz, iyi seçiniz, jüt çuvallarda serin, kuru, havadar depolarda saklayınız ![]() Yüksek randıman ve verim için uygulanması gereken önlemler aynı zamanda aflatoksin sorununu da en aza indirecektir ![]()
__________________
Hakan Guven®
|
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Aflatoksin Nedir |
![]() |
![]() |
#2 |
hayko26
|
![]() Cevap : Aflatoksin NedirAflatoksinsiz Fındık İçin Ne Yapmalı: • Hasat mevsiminden en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otlar temizlenmelidir ![]() • Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı çeşitler hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı hasat edilmelidir ![]() • Hasat, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalıdır ![]() • Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar yerde bekletilmeden toplanmalıdır ![]() • Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içerisinde, aynı gün harmana getirilmeli, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir ![]() ![]() • Harmana getirilen zuruflu fındıklar büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığılıp bekletilmemelidir ![]() • Zuruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalıdır ![]() ![]() • Zuruflu fındıklar; beton harmanlarda 15-20 cm kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir ![]() • Fındığı verdiğimiz patoz fındıkları zurufundan tam olarak ayırırken fındık kabuğuna zarar vermemelidir ![]() • Zurufundan ayrılmış dane fındıkları; hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalıdır ![]() ![]() • Beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örteceğimiz naylon örtü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 cm yükseklikte çardak yaparak örtülmelidir ![]() • Tam olarak kuruyan (en fazla %12 nem) kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeler seçilmelidir ![]() ![]() • Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara koyulmalıdır ![]() ![]() • Kuruyan kabuklu fındıklar hemen pazara götürülmeyecekse, temiz , rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmelidir ![]() Fındıkta Aflatoksin Oluşmasını Önlemek için Fındık Kırma ve Entegre Tesislerinde Alınabilecek Tedbirler Gıda maddelerinde küf oluşması ve gelişmeleri insan ve hayvan sağlığı için önemli bir risk oluşturmaktadır ![]() Ülkemizin ve ilimizin önemli ürünleri arasında yer alan fındıkta raf ömrünü kısaltan etkenlerden en önemlisi küflenmedir ![]() ![]() Küflerin uygun sıcaklık, nem ve besi ortamında gelişmesiyle Aflatoksin oluşmaktadır ![]() ![]() Fındıkta aflatoksin oluşma riskinin bulunması ve aflatoksinin kanserojen olması fındığın tehlikeli ürünler arasında yer almasına neden olmaktadır ![]() Paletlerin üzerine 5 sıra halinde dizilen fındık çuvalları, raflı depolara yerleştirilmeli, karanlık, serin ve kuru depolarda saklanmalıdır (5-10 derece,% 50-60 bağıl nem) ![]() ![]() Uygun depo bağıl nemi ve sıcaklığını sağlamak üzere iklimlendirme cihazları kullanılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Depolama girişinde fındıkta nem, serbest yağ asitliği, peroksit, gizli çürük, aspergillus flavus, toplam küf ve aflatoksin analizleri yapılmalıdır ![]() Kırma sırasında oluşan toz iyi bir havalandırma sistemiyle ortamdan alınmalı, günlük temizliklerle toz birikmesi önlenmelidir ![]() ![]() Kırma sırasındaki vurgunları azaltmak için fındıklar 10 ila 20 boya ayrılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() İç Fındıklarda yabancı madde, küflü, çürük, vurgunlu ve böcek zararlı fındıklar ayıklanmalıdır ![]() ![]() Kavurma sıcaklığı 150 dereceyi aşmamalı, kavurucu çıkışında fındık sıcaklığı 20 derece civarında olmalıdır ![]() ![]() Kavurma sonrası mikrobiyal yükü büyük oranda azalan fındığa yeni bulaşmaları önlemek için bantların ve elevatörlerin temizliği günlük yapılmalı, aylık ve yıllık genel temizlikler uygulanmalıdır ![]() ![]() ![]() Yüzeylerin pürüzsüz olmasına, gıdayla temas eden yerlerin paslanmaz çelik olmasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() Kavrulmuş fındıklar; karanlık, serin ve kuru depolarda saklanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Fındık Depolarının Taşınması Gereken Özellikler ve Fındığın Depolanması • Fındıkta raf ömrünü kısaltan etkenlerden en önemlisi küflenme’dir ![]() ![]() • Fındıkta aflatoksin oluşumunun engellenmesi, küfün ürüne girme ve toksin (zehir) oluşturma şartlarının yok edilmesinden geçmektedir ![]() ![]() ![]() • Depolamada amaç; küflenme, renk bozukluğu, acılaşma, tat, lezzet ve aroma kaybının önlenmesidir ![]() ![]() ![]() • Depo olarak kullanılacak yerlerin özellikleri şunlardır ; • Serin ve kuru nitelikte olmalıdır ![]() • Doğrudan güneş ışığı almamalı, nem yapmamalıdır ![]() • Depo tabanı su baskınlarına karşı yerden yüksek olmalıdır ![]() • Depo üstü tavan ve çatılar akmayı, sızmayı önlemeli, sıcaklık değişmelerinden etkilenmeyi önleyecek şekilde yalıtımlı olmalıdır ![]() • Kanalizasyon boruları geçen ve lavabo olan yerler depo olarak kullanılmamalıdır ![]() • Depo Sıcaklığı 5-10 derece olmalı, depo bağıl neminin % 70’in üzerine çıkmaması sağlanmalıdır ![]() • Deponun kapı, pencere ve diğer kısımları bulaşmaları ve zararlı girişini önleyecek şekilde yapılmalıdır ![]() • Depo tabanında ızgara bulunmalı, ızgaralar üzerine üst üste 10 çuvaldan fazla konulmamalı, istifler arasında boşluk bırakılmalıdır ![]() ![]() ![]() • Fındıklar cinslerine ve hasat yıllarına göre ayrılarak mutlaka jüt çuvallara doldurularak depolanmalıdır ![]() ![]() • Depolamadan önce fındıkta nem, gizli çürük, toplam küf ve aflatoksin analizleri yapılmalıdır ![]() ![]() • Yığın halinde ve çok sayıda çuvalı üst üste koyarak depolama yapılmamalıdır ![]() ![]() ![]() • Depolama öncesi fındığın çok iyi ayıklanması, aflatoksin oluşumunu engellemedeki adımlardan birisidir ![]() UNUTMAYINIZ! Fındık kabuklu bir domatese benzer, kolayca ezilebilir ![]() Fındığı dört duvar arasına yığın halinde doldurmak iyi bir depolama değildir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Aflatoksin Nedir |
![]() |
![]() |
#3 |
asyaland
|
![]() Cevap : Aflatoksin Nedirgercekten büyük bi problem konu cok iyi ![]() ![]() ![]()
__________________
![]() |
![]() |
![]() |
|