Zonguldak (İl) Zonguldak Mutfağı |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zonguldak (İl) Zonguldak MutfağıZonguldak mutfağı Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli kestanesi Â"kuzu kestanesiÂ" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak Â"tuzlamaÂ" bütün olarak fırında kavrulmasıyla Â"kavşakÂ", Â"çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır Ülkemizde sadece KdzEreğliÂde yetişen Osmanlı Çileği, orman altı bitki örtüsü içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir Tarihi sonsuz ve sinirsiz olarak bilinir Istanbula yakin bir ilimiz olmasiyla cok verimli bir ilcedir Kaynak : Wikipedia |
|