Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meyvecilik, nasıldır, türkiye’de

Türkiye’De Meyvecilik - Türkiye’De Meyvecilik Nasıldır?

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye’De Meyvecilik - Türkiye’De Meyvecilik Nasıldır?



Türkiye’de Meyvecilik - Türkiye’de Meyvecilik Nasıldır?


Fındık

Nemli iklim kış ılıklığı ve humuslu toprak ister
Ana vatanı Karadeniz kıyılarıdır Ordu Giresun Trabzon ve Samsun illerinde ülkemiz fındığının %80′i üretilir Fındığın geri kalan kısmı Marmara Bölgesi’nde İzmit Körfezi çevresinden elde edilir
Yıllık üretimi ile Türkiye dünyadaki fındık ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar Bu ne*denle fındık önemli bir ihraç ürünüdür


Üzüm

Ülkemizde yetişme alanı en geniş olan ve en çok üretilen meyvedir
Üzüm bitkisine asma üzüm yetiştirilen yerlere bağ adı verilir
Olgunlaşma döneminde yüksek sıcaklık ister Bununla birlikte soğuğa en dayanıklı bitki*lerden biridir
Üzüm üretiminde ilk sırayı Ege Bölgesi alır Bu bölgeyi Güneydoğu Anadolu İç Anadolu Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri izler
Türkiye kuru üzüm ihracatında birincidir


İncir

Soğuğa karşı dayanıksızdır
Ege Bölgesi’nin kıyı kesimleri Akdeniz Marmara ve Karadeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu’nun soğuk olmayan kesimlerin*de yetiştirilir
İncir kuru ve yaş olarak tüketilir
Kuru incir ihracatımız gelişmiştir


Elma

Üzümden sonra yetişme alanı en geniş meyvedir
Düşük sıcaklıklara dayanıklıdır
En fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde üretilir



Turunçgiller (Narenciye)

Turunçgil mandalina portakal limon gibi meyvelere denir
Yüksek sıcaklık ve bol su ister Don olay*larından olumsuz etkilenir Bu nedenle sıcaklığın 0°C’nin üstünde olduğu yerlerde üretilir
En fazla üretim Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde yapılır Daha sonra Ege Marmara’nın güneyi Doğu Karadeniz Bölümü’nün (Rize ve çevresi) kıyılarında yetiştirilir


Muz

Tropikal bir meyvedir
Kış sıcaklık ortalamalarının yeterli olduğu Alanya – Anamur arasında üretilir
Ülke ihtiyacını karşılamak için ithal edilir


Antep Fıstığı

Dünyada yetişme alanı sınırlıdır
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yetiştirilir Üretiminde Gaziantep Şanlıurfa başta gelir


Kayısı

Türkiye kayısı üretiminde dünyada 1 sı*radadır Türkiye’de en fazla kayısı Doğu Anado*lu’da (Malatya) üretilmektedir


Ceviz

Soğuğa karşı dayanıklıdır Her bölgede yetişir Anayurdu Anadolu’dur Kereste ve lüks mobilya yapımında kullanılır Üretimin %50′si ih*raç edilir


Şeftali

En çok Marmara ve Ege’de yetişir En ka*liteli şeftalinin yetiştiği yer Bursa‘dır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.