Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye'de Hayvancılık Faaliyetleri Hakkında Bilgi
Türkiye'de Hayvancılık Faaliyetleri Hakkında Bilgi
Türkiye'de Hayvancılık Faaliyetleri Nelerdir?
Türkiye'de Hayvancılık Faaliyetleri
HAYVANCILIK
Tarımın bir kolu olan hayvancılık; ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilmesi, çeşitli şekillerde yararlanılması ve pazarlanması olayıdır Kırsal kesimlerde hayvancılık tarımın sigortası durumundadır İklimdeki karasızlıkların tarımı olumsuz yönde etkilemesinden dolayı Tarım hayvancılık birbirini destekler Örnek : Şeker fabrikaları çevresinde besi hayvancılığının gelişmesi
Doğu Anadolu Bölgesinde iklim ve yer şekillerinin tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilemesinden dolayı bölgede birinci ekonomik faaliyet hayvancılıktır
Türkiye hayvan varlığı fazla olan bir ülkedir Ancak hayvanlarımızın et, süt, yumurta, yapağı verimleri düşüktür
HAYVANCILIĞIMIZI GELİŞTİRMEK İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALAR
1 Hayvan Soyları İyileştirilmeli (Islah edilmeli): Yerli ırklar et-süt verimi yüksek olan ırklarla melezleştirilmeli veya iyi cins hayvan ithal ederek sayısını artırmalıyız İyi cins hayvan yetiştirmek amacıyla Cumhuriyetin ilk yıllarında çalışmalar başlatılmıştır İyi cins hayvan yetiştiren çiftliklere hara denir Örnek: Bursa-Karacabey, Eskişehir-Çifteler
2 Mera Hayvancılığı Yerine Ahır Hayvancılığı Geliştirilmeli: Mera hayvancılığı otlaklarda yapılan hayvancılık şeklidir Masrafsızdır Ancak verim düşüktür Bundan dolayı yem kullanımı fazla olan , fakat verimi yüksek olan ahır hayvancılığına önem verilmelidir
3 Otlaklar Korunmalı: Otlaklarımız tarımda makinalaşma ile sürekli olarak daralmaktadır Ayrıca otlaklarda aşırı otlatma sonucu otlaklar bozulmaktadır Bu olumsuzluklar sonucunda hayvanlarımız yeterince beslenememektedir Hayvancılığı geliştirmek için bu olumsuz durumlar önlenmeli
4 Yem üretimi artırılmalı: Meraların yetersiz olması yem bitkilerine olan talebi arttırır Ayrıca yem fabrikalarında üretilen suni yemlere de olan talep artmaktadır
5 Erken kesim önlenmeli (süt kuzu-süt dana): Bölgelerde yetiştirilen hayvanlar kışın yem ihtiyacını karşılamak için yeni doğan hayvanları satmakta onlardan elde edilen parayla da diğerlerine bakılmaktadır Erken kesim deri ve et açısından ülke ekonomisine olumsuz etki yapar
6 Salgın hastalıklarla mücadele edilmeli
7 Çiftçi eğitilmeli ve kredi desteği sağlanmalı
NOT: Türkiye’de genelde mera hayvancılığı gelişmiştir Bundan dolayı hayvancılımızın coğrafi dağılışında daha çok iklim etkilidir Ayrıca et ve süt üretimi de iklimin etkisi altındadır
HAYVANCILIĞIMIZIN COĞRAFİ DAĞILIŞI:
BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK: (Sığır, at, eşek, katır, deve)
İNEK
Çoğunlukla mera hayvancılığı olarak yetiştirilir bu nedenle gür otların bulunduğu yerlerde yapılır Büyük baş hayvanlar içinde en fazla sığır(inek, öküz ,dana, manda) yetiştiriciliği vardır Sığırlar içinde de en fazla inek yetiştirilmektedir Bütün bölgelerimizde inek yetiştiriciliği vardır Ama en fazla Karadeniz Bölgesinin kıyı kesimi ile Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum-Kars Bölümünde gelişmiştir Karadeniz Bölgesinde gelişmesi yağışların fazla olmasından dolayı çayırların fazla olmasıdır Erzurum-Kars bölümünde gelişmesi yaz yağışlarıyla oluşan gür ot ve çayırlıklardır İnek yetiştiriciliği ayrıca şeker fabrikaları çevresinde de gelişmiştir Ş Pancarı küspesinin hayvan yemi olarak kullanılmasından dolayı Et ve süt üretimi Küçük baş hayvancılıktan fazladır Ama arazinin engebeli olmasından dolayı küçük baş hayvancılığa göre az yapılır Şeker fabrikalarının ve büyük şehirlerin çevrelerinde ahır hayvancılığı olarak yapılmaktadır
MANDA
Bol sulu bataklık ve göl kenarlarında beslenir Yurdumuzda başta Karadeniz Bölgesi kıyı kesimi olmak üzere G Marmara Bölümünde yetiştiriciliği yaygındır Et kalitesi düşük olduğundan yetiştiriciliği fazla gelişmemiştir Süt üretimi ve yağ ile kaynağından dolayı beslenmektedir mandanın gücüne duyulan ihtiyacın azalmasından dolayı sayıları azalmaktadır
NOT: Büyükbaş hayvancılık Doğu Bölgelerimizde mera hayancılığı şeklinde iken Batı Bölgelerimizde ahır hayvancılığı şeklindedir
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
KOYUN
Bozkırların hayvanıdır Hafif dalgalı düzlüklerde iyi yetişir Türkiye’nin iklim şartları genelde koyun yetiştiriciliğine elverişlidir Düşük sıcaklık sebebiyle Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yetiştiriciliği gelişmemiştir Ayrıca Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesiminde yüksek nem ve gür çayırlardan dolayı koyun yetiştirilmez En fazla koyun yetiştiren bölgemiz İç Anadolu’dur Bozkırların geniş alan kaplamasından dolayı Doğu Anadolu Bölgesi (batısı) ve G Doğu Anadolu Bölgeleri de koyun yetiştiriciliği gelişmiştir İç Anadolu bölgesinde koyunların kuyruklarının olmasının en önemli sebebi kışın yetersiz beslenmelerinde kuyruklarını kullanmalarıdır
Koyun Türleri:
Kıvırcık: Soğuğa dayanıklı değildir Et verimi yüksektir Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştirilir
Dağlıç: Ege ve İç Batı Anadolu’da yetiştirilir
Karaman: Ege, İç, Doğu ve G Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir
Sakız ve Merinos: G Marmara Bölümünde yetiştirilir Merinos yünü için yetiştirilmektedir
KIL KEÇİSİ
Dağlık bölgelerin hayvanıdır Ağaçların filizlerini yemek suretiyle beslenir Ormanlara zarar verdiği için sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir En fazla Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir
TİFTİK KEÇİSİ (Ankara Keçisi)
Tiftiği için yetiştirilmektedir Yurdumuzda Ankara- Konya çevresi ile G Doğu Anadolu Bölgesinde Siirt çevresinde yetiştirilmektedir
***Sağılan ve kesilen hayvan sayısı az; üretilen süt ve et miktarı fazla ise orada Büyük baş hayvancılık (inek yetiştiriciliği) gelişmiştir Sağılan ve kesilen hayvan sayısı fazla iken ; üretilen et ve süt miktarı az ise Küçük baş hayvancılık gelişmiştir( Koyun yetişitiriciliği)
KÜMES HAYVANCILIĞI ( Tavuk, horoz, hindi, kaz, ördek, devekuşu)
Kümes hayvanları içinde en fazla yetiştirilen tavuktur Kümes hayvancılığı bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir Ama en fazla Marmara ve Ege Bölgelerinde gelişmiştir İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir, Ankara gibi büyük kentler çevresinde gelişmiştir
ARICILIK
Bal, bal mumu, polen ,arı sütü elde etmek için arıcılık bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir En fazla Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde gelişmiştir Muğla, Manisa,İzmir, Balıkesir,Çanakkale, Ağrı, Erzurum, Hakkari, Rize (Anzer yöresinin balları çok ünlüdür ),Artvin, Ordu önemli bal üretim merkezlerimizdir
Türkiye değişik iklim bölgeleri ve coğrafyasından dolayı çok zengin ve çeşitli arı florasına sahiptir Bu özelliği nedeni ile Çin, ABD ve Meksika'dan sonra koloni varlığı açısından 3 5 milyon adet koloni ile dünyada 4 sırada yer almaktadır Türkiye'nin toplam bal üretimi 65 000 tondur Bunun 4 000 - 8 000 tonu dış satıma gitmektedir Halen 38 000 aile arıcılık yaparak, bal ve diğer arı ürünlerini üretmektedir Bu ailelerin 10 000 adedi geçimini sadece arıcılıktan sağlamakta, diğer 28 000 aile ise yan gelir olarak arı ürünleri üretmektedir
Ancak ülkede koloni başına ortalama bal verimi 15 - 17 kg civarında olup, arıcılıkta gelişmiş ülkelerdeki verimin 1 / 3' ü kadardır
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ
İpek böceği yetiştirme ve kozasından ipek elde etme faaliyetidir Dut yaprağı yemek suretiyle beslenir En fazla G Marmara’da gelişmiştir Bursa, Balıkesir, Bilecik çevresinde çok gelişmiştir İpekli dokumada ise Bursa-Gemlik-İstanbul gelişmiştir
BALIKÇILIK
Yurdumuzun etrafı denizlerle çevrili, birçok akarsu ve tatlı su gölümüz olmasına rağmen balıkçılık gelişmemiştir
Balıkçılığın Gelişmemesinin Sebepleri:
- Denizlerimizin balık bakımından zengin olmaması

- Açık deniz (Okyanus) balıkçılığının yapılmayışı

- Taşıma ve depolama imkanlarının yetersizliği

- Zararlı avlanma yöntemlerinin uygulanması (dinamit patlatma, trol avcılığı gibi)
- Denizlerimizdeki kirlenmenin önlenememesi

Türkiye’de Balık Üretiminin Denizlere Göre Dağılışı:
[*] Karadeniz % 67[*] Ege Denizi % 13[*] Marmara Denizi % 11[*] Akdeniz % 9
NOT: Bodrum kıyılarında sünger avcılığı gelişmiştir
NOT: Japonya ve Norveç’te balıkçılık çok gelişmiştir Sebepleri: Okyanus akıntılarının karşılaşım alanında olması, iklim ve yer şekillerinin tarımı olumsuz yönde etkilemesidir
|