|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, hakkında, türkiye’nin, yapısı, yönetim |
![]() |
Türkiye’Nin Yönetim Yapısı Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’Nin Yönetim Yapısı Hakkında BilgiTürkiye’nin Yönetim Yapısı Hakkında Bilgi Türkiye’nin Yönetim Yapısı YÖNETİMİN ÖZÜ Devlet, toplum yararına çalışan, toplum içerisinde ilişkileri düzenleyen, toplumun uyacağı kuralları koyan ve halkını iç ve dış tehditlere karşı koruyan düzene denir ![]() ![]() ![]() Türkiye Cumhuriyeti Devletinde, yasama TBMM, yürütme hükümet, yargı ise bağımsız mahkemeler tarafından yapılır ![]() ![]() YASAMA Millet, kendi hâkimiyetine dayanarak ka*nun yapma yetkisini kabul ettiği bir organa verir ![]() ![]() ![]() ![]() TBMM’nin Görevleri • Kanun koymak, değiştirmek ve kaldır*mak ![]() • Bakanları denetlemek, • Para basılmasına karar vermek, • Cumhurbaşkanını seçmek, • Savaş ilanına karar vermek, • Uluslararası antlaşmaları onaylamak ![]() • Bütçe ve kesin hesap tasarılarını görüş*mek ve kabul etmek, • Genel ve özel af ilanına karar vermek • TBMM, seçimlerin yenilenmesine karar vermek ![]() Türkiye Büyük Millet Meclisi ,hükümetin yaptığı işleri meclis araştırması, meclis soruş*turması ve gensoru yollarıyla denetler ![]() Bir Yasa TBMM’den Nasıl Çıkar?(Kanun Nasıl Yapılır ?) Hukuk, devletçe konulan ve toplum haya*tını düzenleyen kurallar bütünüdür ![]() ![]() Hukuk devletinde kurumlar yetkilerini hu*kuk kurallarından alır ![]() ![]() Devletin ve toplumun devamını sağlayan hukuk kuralları, herkes tarafından benimsenmesi ve geçerli olması amacıyla birçok kuruluş tarafın*dan denetlenebilir ve düzenlenebilir ![]() Yasalar toplumun ihtiyaçları doğrultusun*da hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhurbaşkanı veto yetkisine rağmen ikinci defada kanunu onaylamak zorunda kalırsa kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvu*rabilir ![]() YÜRÜTME Yürütme kanunları uygulama yetkisidir ![]() ![]() Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı devletin başıdır ![]() ![]() ![]() Bazı Görevleri 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() ![]() Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda da yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, cumhurbaşkanlığı*na vekillik eder ve cumhurbaşkanına ilişkin yetki*leri kullanır ![]() NOT: CUMHURBAŞKANLARIMIZ 1 ![]() 2 İsmet İnönü 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 Kenan Evren 8 Turgut Özal 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() Bakanlar Kurulu Bakanlar Kurulunun diğer adı hükümettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hükümet, vatandaşların temel hak ve öz*gürlüklerini kullanabilmesi için yasaların işlemesi*ni sağlar ![]() Bakanlar Kurulunun Bazı Görevleri • Vatandaşa iş olanağı sağlamak (fabri*kalar kurmak) • Vatandaşın güvenliğini sağlamak ![]() •Yurdu iç ve dış tehditlere karşı koruyarak vatan bütünlüğünü korumak ![]() • Vatandaşlarına hizmet götürmek( yollar, köprüler, barajlar vs ![]() • Tarım ve hayvancılığı geliştirmek ![]() Başbakanın Bazı Görevleri • Hükümeti kurmak ![]() • Bakanlar arası işbirliği sağlamak ![]() • Hükümet politikasını takip etmek ![]() • Cumhurbaşkanın katılmadığı zamanlarda Milli Güvenlik Kuruluna başkanlık etmek ![]() • Hükümet programının hazırlanmasını sağlamak YARGI GÖREVİ Yargı yetkisi bağımsız mahkemelere ve*rilmiştir ![]() ![]() Devletin yargı görevini yürüten mahke*melerin tam bağımsız olmaları gerekmektedir ![]() Anayasamıza göre yargı kararları da de*netlenebilmektedir ![]() ** Anayasamıza göre, vatandaşlar mahke*me kararlarına karşı bir üst mahkemeye başvura*bilir ![]() ![]() ![]() Anayasamızda belirtilen yüksek mahke*meler şunlardır: • Anayasa Mahkemesi • Yargıtay • Danıştay • Askerî Yargıtay • Askerî Yüksek İdare Mahkemesi • Uyuşmazlık Mahkemeleri ![]() Ayrıca insan hakları çiğnenmiş vatandaşlar bütün iç hukuk yollarını denedikten sonra, hak ihlalleri ortadan kalkmaz |
![]() |
![]() |
|