Ermeni Yemek Kültürü - Ermeni Mutfağı |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ermeni Yemek Kültürü - Ermeni MutfağıErmeni Yemek Kültürü,Elmenilerin yemekleri,Ermenilerin yöresel yemekleri,Geleneksel Ermeği MutfağıiErmeni mutfak kültürü Ermeni Yemekleri Topik Topik, Ermeni mutfağının şarkılar ve manilere konu olmuş en özgün tadlarından biri Gelgelelim, Kumkapılı Topikçi Hampik'in maniler okuyarak sattığı topikler de, tıpkı ötekiler gibi hafızalardan silinmeye yüz tuttu Topik, bugün yalnızca İstanbul'da bir-iki meyhanede soğuk meze tepsisini süslüyor ve Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerden Kurtuluş'ta bazı mezecilerde satılıyor Bir de tabii, yaprak sarması ve midye dolması ile birlikte, Ermenilerin geleneksel Dzununt ve Zadik sofralarındaki vazgeçilmez yerini koruyor Malzemeler: (12 kişilik) 3 orta boy patates, ½ kg nohut, 2 kilo soğan ½ kg tahin, 4 tatlı kaşığı şeker, 2 tatlı kaşığı tuz, 3 tatlı kaşığı tarçın, 2 tatlı kaşığı kara biber, 2 tatlı kaşığı yeni bahar, 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 3 çorba kaşığı kuru üzüm Yapılışı: Patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın Bir gece önceden ıslattığınız nohutu, iyice pişirin Kabuklarını soyduğunuz patatesleri püre haline getirin Nohutları da aynı şekilde, tek tek kabuklarını temizleyerek iyice ezin ve püre kıvamına getirin Soğanları ince ince doğrayın, tuzsuz olarak haşlayın Pişen soğanı süzgece koyup suyundan arındırın Soğan suyunu saklayın Patates ve nohut püresini birleştirip içine 2 kaşık tahin, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 kaşık soğan suyu ilave edin Bu püreyi bir süre serin bir yerde dinlendirin Suyundan arındırılmış soğana tahta bir kaşık ile tahini yedirin, içine şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, tarçın, kara biber, yeni bahar ve dolmalık fıstığı ilave edin Dinlendirdiğiniz püreden avuç içi büyüklüğünde bir top alarak 2 temiz bezin arasına yerleştirin Bu topu, oklava ile açarak bir dikdörtgen elde edin Daha sonra bezlerin arasından alıp, içine bir miktar soğan koyarak bohça haline getirin Bütün püreyi aynı şekilde soğanlarla birleştirip bohçalar oluşturun Yeniden serin bir yere alın ve iyice dinlendirin İkram ederken üzerine tarçın serpmeyi unutmayın Khavidz Yapılışı basit gibi görünen ancak kıvamını tutturmak için maharet isteyen Khavidz, Ermeni mutfağının en lezzetli bayram tatlılarından biri İçi tavukgöğsüne yakın bir yoğunlukta, hatta hafifçe sulu olması gereken Hhavidz'in üzeri ise tıpkı kazandibi gibi iyice kızarmış olmalı Ermeni ustaların çalıştığı Kapalıçarşı'nın eski lokantalarında yapılan özel Hhavidz günleri artık unutulmuş durumda Hhavidz şimdi yalnızca, geleneklerin korunduğu bazı evlerde yaşatılıyor Malzemeler: (8 kişilik) 125 gr tereyağ, 1 kg süt, 8 çorba kaşığı un, 9 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 çorba kaşığı irmik Yapılışı: Sütü, şekeri ve vanilyayı birlikte kaynatın Çok kısık ateşte, unun rengini koyulaştırmadan 20 dakika kavurun Kaynamış sütü azar azar dökerek una yedirin Karışımın boza kıvamına gelmesine dikkat edin Tercihan ufak bir bakır tencereyi veya fırına girebilecek bir kabı yağlayıp irmikleyin Khavits hamurunu dökün, kısık ateşte üstü nar gibi kızarana kadar pişirin Piştikten sonra ters çevirin ve servis yapın Servis sırasında üzerine tarçın ekebilirsiniz |
|