08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Elektrik Mühendisliği Mesleğin Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden Farkı
Mesleğin Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden Farkı
Elektrik Mühendisi kuvvetli akım diye nitelendiren daha yüksek akımlarla uğraşmakta, elektronik mühendisi ise zayıf akım olarak nitelendirilen değer olarak mili amper düzeyindeki akımlarla çalışmaktadır Elektrik mühendisliği programından mezun olanlar ve elektrik ve elektronik mühendisliği programından mezun olanlardan birkaçı Elektrik mühendisi sıfatıyla anılır
Elektrik ve elektronik mühendislerinin transkriptlerinde, "yüksek gerilim tekniği", "elektrik makinaları", "elektrik tesisleri"(koruma, üretim, iletim, dağıtıma??dan biri) derslerinin tamamı veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerin bulunması veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda Elektrik Mühendisleri gibi SMM belgesi talep edebilirler Ancak elektrik mühendisi olarak çalışabilen ve imza yetkisine sahip elektrik elektronik mühendisi sayısı çok azdır
EMOa??nun mesleki alanları kapsamındaki mezun sayısı yıllar itibarıyla artış göstermektedir Elektrik, Elektronik, Elektronik Haberleşme ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinden 2000 yılında 2 bin 462 olan mezun sayısı 2007 yılında 3 bin 346, 2008 yılında da 3 bin 637 olmuştur Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans diplomasına hak kazanan üyelerimizin iş bulma olanakları Elektrik Mühendisi unvanına sahip olanlara göre daha zor olduğu, mezun olan mühendislerin yarıdan fazlasının ilk 2 yılda iş bulma sorunu yaşadığı söylenebilir Bu durum kuvvetli akım ağırlıklı eğitim alan elektrik mühendisleri için farklı olup, tamamı iş bulma sorunu yaşamamaktadır kaynak
Kaynak : Wikipedia
|
|
|