İtalyanca Dilbilgisi |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İtalyanca DilbilgisiDilbilgisi İtalyanca dilbilgisi oldukça kolaydır Isimlerin tamamı erkek ya da dişi olarak betimlenir Erkek kelimeler genellikle "-o" harfiyle, dişi kelimeler ise genellikle "-a" harfiyle biter Erkek çoğul "-i", dişi çoğul ise genellikle "-e" takısını alır Dolayısıyla erkek çocuk "bambino, kız çocuk "bambina", erkek çocuklar "bambini", kız çocuklar ise "bambine" olarak söylenir Sıfatlar isimlerin cinsiyetine uyar Bambino bello=Güzel erkek çocuk, Bambina bella=Güzel kız çocuk, Bambini belli= Güzel erkek çocuklar, Bambine belle=Güzel kız çocuklar Erkek belirteci (articolo) "il", dişi belirteci "la"dır "il"'in çoğulu "i", "la"nın çoğulu "le"dir Ayrıca ünlü sesle başlayan kelimeler "l'" belirtecini, "st-", "sp-", "gn-" ile başlayan erkek kelimelerse "lo" belirtecini alırlar "l'" ve "lo"'nun çoğulu "gli"'dir İtalyanca'da şahıslar io(ben), tu(sen), lui(erkek o), lei(dişi o ya da Siz), noi(biz), voi(siz), loro(onlar) dur Fiiller şahıslara göre ve zamana göre çekilir Şimdiki zamanda (Presente) fiil kökünün sonuna konan eklerle şahıslar betimlendiğinden şahıs gizli özne olarak kalabilir: Parlo = konuşuyorumHo parlato = konuştumParlavo = konuşuyordum Parli = konuşuyorsunHai parlato = konuştunParlavi = konuşuyordun Parla = konuşuyorHa parlato = konuştuParlava=konuşuyordu Parliamo = konuşuyoruzAbbiamo parlato = konuştukParlavamo=konuşuyorduk Parlate = konuşuyorsunuzAvete parlato = konuştunuzParlavate=konuşuyordunuz Parlano = konuşuyorlarHanno parlato = konuştularParlavano=konuşuyorlardı İtalyanca'da 4 geçmiş zaman, 1 şimdiki zaman, 1 gelecek zaman, 1 şart, 1 geçmiş şart olmak üzere pekçok zaman bulunur Ancak zamanların bazıları gündelik konuşmada kullanılmaz Bütün Hint-Avrupa dillerinde olduğu gibi cümle dizimi özne-yüklem-tümleç şeklindedir: Luigi viene da casa (Luigi evden geliyor) Parlo con te (Seninle konuşuyorum) Kaynak : Wikipedia |
|